Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Byggandet av hyresrätter i Umeå.

Jag håller med Anders Ågren på punkten att Umeås utveckling hämmas av att det inte byggs fler bostadsrätter i Umeå. Jag håller även med om att dessa bäst byggs av AB Bostaden.

Dock är jag emot att de ska avyttra fastigheter för att bygga nytt!

AB Bostaden är ett solitt företag, och självklart ska de bygga i stor skala för att klara av efterfrågan, men det behövs ingen försäljning för att klara av detta byggande.

Låt AB Bostaden göra precis som privata aktörer och låna upp för att klara av att bygga nytt. Man kan låna med det nuvarande och framtida fastighets beståndet som säkerhet. Sedan är det för mig självklart att bördorna för lån och annat ska delas solidariskt mellan alla hyresgäster.

Om det därför blir aningen högre hyra för AB Bostadens nuvarande hyresgäster för att klara detta byggande spelar det ingen roll då kostnaden utslagen per lägenhet blir försumbar. Dessutom blir hyresintäkterna större, och över tid kommer inkomsterna att komma AB Bostadens hyresgäster till gagn i form av lägre hyreshöjningar.

För mig är AB Bostaden liksom andra kommunala bostadsbolag de enda aktörer som både klarar av att bygga nytt och samtidigt hålla rimliga hyresnivåer. Anders Ågren har helt rätt vi måste bygga fler hyresrätter, men se till att bygga dem i kommunal regi och detta utan att sälja ut skattebetalarnas tillgångar till privata aktörer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.