Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det fria skolvalet ett veritabelt misslyckande!

Det av Moderaterna införda skolvalet har, precis som kritikerna varnade för innan införandet blivit ett veritabelt misslyckande. Dessutom är experiment som det fria skolvalet att leka med våra barns framtid och deras framtida konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv.

Resultaten i PISA undersökningarna talar dessutom klarspråk, och resultatet av dessa undersökningar kan direkt tillskrivas det fria skolvalet.

Dessutom visar nya undersökningar presenterade i Svt att så många som 7 av 10 tillfrågade Rektorer anser att det fria skolvalet är precis det jag påstår, nämligen ett stort fiasko och ett veritabelt misslyckande.

Moderaterna har alltid präglats av en till dumhet gränsande tilltro till att ”marknaden” alltid löser alla problem, och att valfrihet på alla områden alltid är bättre än alternativ där valfrihet saknas.

Man kan bara hoppas att det veritabla misslyckandet med det fria skolvalet får dem att sansa sig och tänka efter innan beslut om avreglering, fri konkurrens och valfrihet fattas i framtiden.

Jag vill gå så långt som till att säga att införandet av det fria skolvalet är det största hotet vi någonsin mött vad gäller våra barns lärande i skolan. Dessutom har experimentet med det fria skolvalet försvårat och förhindrat våra barns konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv, och i mångt och mycket gjort det svårare för dem att konkurrera om toppositioner i multinationella företag.

Med sviktande resultat i flera av varandra följande PISA undersökningar är det därför hög tid att Moderaterna erkänner att de gjort fel, för att därefter göra om, och göra rätt, och skrota reformen med det fria skolvalet.

Det är helt enkelt hög tid att återföra skolan till det system som rådde innan reformen om det fria skolvalet trädde i kraft.

Författaren föreslår därför att vi snarast skrotar alla friskolor, återför eleverna till den kommunala skolan. Det behövs en blandning av alla slags elever i alla skolor. Om vi blandar de som presterar på hög nivå med de som producerar på en lägre nivå kommer vi precis som tidigare att få en skola där de duktigare hjälper till att lyfta de som är mindre duktiga i fråga om ren kunskapsinlärning.

Våra barn ska helt enkelt alltid gå i den skola som ligger närmast hemmet!

Dessutom bör vi i Sverige kraftigt överväga om det inte är helt rätt för skolan att den återförs till staten och ånyo får staten som huvudman. 

Dessutom brådskar sådana reformer då Sverige inte har råd att förlora i konkurrenskraft internationellt. Gör vi det är svensk industri och svensk spjutspets teknologi snart ett minne blott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.