Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Dags att återuppväcka AMS och AMU?

Då vi nu ser att vissa delar av YA utbildningarna fungerar mycket bra för att utbilda arbetslösa till rätt kompetens och göra dem anställningsbara i yrken där det råder brist på arbetskraft, och att många arbetslösa fått jobb denna väg, är det kanske dags att vi bygger ut detta och samtidigt skaffar en större samhällskontroll över utbildningarna.

Vis av livserfarenhet vet jag dessutom att man kan lära från historien och spå in i framtiden med rätt stor träffsäkerhet. Historien upprepar sin nästan alltid, om än i en något annorlunda form. Dock kan man genom att ha bra koll på sin historia förutse hur framtiden kommer att utvecklas.

Jag tror därför att det nu är rätt läge att damma av gamla AMS och AMU, samordna dem i en organisation, och göra den organisationen till huvudman och utförare av alla framtida YA utbildningar.

Genom att skapa en statligt ägd och kontrollerad specialistorganisation för detta får vi 1 huvudman för hela ledet vad gäller YA utbildningar.

Denna huvudman ska sedan med egen anställd personal, som via god förankring i näringslivet, utreda företagen och organisationernas framtida behov av arbetskraft med rätt kompetens, och se till att skräddarsy utbildningar som svarar mot de framtida behoven, allt för att säkerställa svensk industris framtida behov av kompetens och arbetskraft.

Alla utbildningar ska sedan i egen regi drivas och utformas av denna nya huvudman, hand i hand med näringslivet som tillhandahåller nödvändiga praktikplatser.

Tittar vi på Sveriges historia så kan vi finna att Sverige som land varit mest framgångsrikt i ett Internationellt perspektiv under de tider när staten och näringslivet jobbat hand i hand utan inbördes konkurrens. Man kan kort och gott säga att för en framgångsrik morgondag för Sverige, behövs det ett scenario som likt sången ”Staten och kapitalet sitter i samma båt” tillser att just detta inträffar. Saker fungerar alltid bäst när staten/samhället och näringslivet jobbar hand i hand utan inbördes konkurrens.

Svenskt näringsliv både behöver, och kommer att uppskatta en stark offentlig sektor som klarar av att tillgodose dem med framtidens arbetstagare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.