Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Staten och kapitalet behöver varandra för att nå framgång.

Ju mer jag tänker på det, och ju mer jag gör historiska efterforskningar om när, och hur, Sverige som land utvecklats bäst, blir den röda tråden allt tydligare. Sverige och dess utveckling har alltid varit bäst och starkast vid de tidpunkter när staten och kapitalet jobbar hand i hand. Det är under dessa tider svenska företag varit som mest framgångsrika, samtidigt har Sverige som land under dessa tider toppat alla undersökningar om välfärd.

En historisk återblick ger därför vid handen att Sverige och svenska företag behöver en stark offentlig sektor för att vara riktigt framgångsrika.

Den offentliga sektorn måste därför precis som historiskt återgå till att vara vad den en gång var, nämligen offentligt ägd, skattefinansierad och styrd av behov, inte av efterfrågan och vinstintresse.

Det lilla vi har kvar av offentlig sektor i dagens Sverige är funktioner som är svåra eller omöjliga att upphandla och privatisera. Alliansen och tidigare borgerliga regeringar har med framgång sett till att avreglera och sälja ut allt det de kunnat av det som tidigare var motorn i svensk tillväxt. Offentlig sektor av idag är begränsad till att av privata entreprenörer upphandla det som tidigare var ägt av staten, landstingen och kommunerna.

Om vi vill ha ett framgångsrikt Sverige framgent måste vi se till att bejaka detta faktum, och återställa den offentliga sektorn till vad den tidigare var, utan en stark offentlig sektor kommer Sverige att föra en allt tynande tillvaro i ett internationellt perspektiv.

Låt oss därför tänka om och tänka rätt. Det som behöver göras för att på nytt skapa en offentlig sektor som är skattefinansierad och styrd av behov, inte efterfrågan och vinstintresse, är att sakta men säkert, under kontrollerade former, återreglera och föra tillbaka det mesta av de verksamheter som avreglerats och privatiserats.

Då och bara då kan Sverige på allvar börja sin färd tillbaka mot toppen i den internationella rankingen vad gäller varande världens främsta välfärdsnation. Detta till gagn för både företag och medborgare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.