Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Initial analys av valresultatet på riksdagsplanet.

Så har då svenska folket fått säga sitt i fria demokratiska val, och utgången är glasklar, om än kanske lite oväntad för vissa politiker och förhoppningsvis är valresultatet en väckarklocka för alla etablerade politiska partier.

Som människor kan vi förfasas över, och tycka att det är underligt och fel, att ett parti som SD får runt 13% av svenskarnas röster, dock kan vi aldrig bortse från att valresultatet speglar svenska folkets vilja.

Att SD skulle gå framåt var på inget sätt oväntat, även om jag inte tror att någon i förväg trodde att ökningen skulle bli så stor.

Att SD går kraftigt framåt kan i princip till sin helhet tillskrivas den politik som Alliansen fört under sina 8 år vid makten.

Som jag ser det är huvudanledningarna till deras framgångar följande:

  • Klasskillnaderna har ökat kraftigt under Alliansens tid vid makten, och avståndet mellan fattig och rik är det största i modern tid.
  • Arbetslinjen har lett till att utanförskapet har ökat kraftigt, speciellt under de sista 4 åren.
  • Den starka tron på en stark centrerad blockpolitik får underkänt av svenska folket.
  • Skolans kräftgång tillskrivs de etablerade politiska partierna.

Jag tycker därför att det är bra att Fredrik Reinfeldt tar sitt ansvar och avgår, både som Stadsminister och som partiledare för moderaterna. Hans avgång öppnar för den sortens politik som nu behöver föras för att lotsa Sverige genom nästa mandatperiod.

Vad som nu behövs är breda överenskommelser mellan partierna, och detta utan låsningar i den förlegade blockpolitik som svenska folket genom sin röst gett betyget underkänt.

Som Socialdemokrat är jag därför beredd att ta ansvar för Sverige, och kompromisslöst söka nya vägar för den svenska politiken, och jag är helt säker på att Stefan Löfven kommer att göra detsamma.

Vad gäller kommunalpolitiken i Umeå kommer jag att återkomma i ett senare inlägg, men låt mig direkt säga att jag nu kommer att ta en aktivare roll och på alla möjliga sätt försöka vara med och påverka den politik som vi Socialdemokrater ska föra i kommunen de kommande 4 åren.

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.