Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Rivstarta bygget av nya bostäder i Umeå.

Nu när valet är över och Socialdemokraterna fick förnyat förtroende att fortsätta att bygga Umeå och rusta kommunen för framtiden, är det bråttom att få igång byggandet av nya hyresrätter.

Jag tror att Umeås befolkning kommer att visa sig växa snabbare än den nuvarande målsättningen, det enda som håller tillbaka en snabbare befolkningstillväxt är bristen på bostäder, och då framför allt hyresrätter i varierande storlek.

Därför bör det nu sättas högsta prioritet i kommunen med att accelerera bostadsbyggandet, främst genom Bostadens försorg, men låt för all del alla som vill bygga dock med prioritet för de som avser att bygga hyresrätter.

Jag är helt övertygad om att Universitetet skulle klara av att ta emot ännu fler nya studenter funnes det bara bostäder att inhysa dem i.

Förhoppningsvis får vi med en Socialdemokratiskt ledd regering se ett skrotande av de förslag som begränsar allmännyttans byggande, och en politik som bibehåller avdragsrätten för alla inklusive allmännyttan. Därför är det bra att de styrande i kommunen snarast ger Bostaden mandat att sätta igång ett lånefinansiera byggandet i stor skala utan krav på att sälja av befintligt bestånd.

Dessutom bör nya markområden avsättas på vilka en snabb byggstart kan ske. Vi bör i första hand satsa på små bostäder i form av ettor och tvåor, men det råder även stor brist på lägenheter med 5 rum eller fler, så även där behövs ett massivt byggande.

Jag anser inte att vi har råd att avvakta längre, utan låst oss komma till skott och snabbt ta täten och visa resten av Sverige hur man på ett effektivt och bra sätt bygger bort bostadsbristen.

Det är dessutom av yttersta vikt att Bostaden tar täten i detta byggande, och att de behåller sin position som riktmärke för framtida hyressättningar. Som jag ser det behöver alla landets kommuner en allmännytta som håller emot där den privata girigheten annars skulle råda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.