Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tomma stolar i landets kommuner och landsting skadligt för demokratin.

Jag tycker precis som Lennart Holmlund att tomma stolar i politiska församlingar framröstade i demokratiska val är dåligt för demokratin. Därför måste snarast en ändring till i vallagen som stipulerar hur dessa tomma stolar ska fyllas.

Det borde inte vara så svårt att i de fall tommas stolar uppkommer, fylla dessa med personer som kommer från det parti som vid räkning står närmast en plats i församlingen.

Kan inte detta göras måste vi införa ett system där alla som står på en valsedel redan i förväg skriftligen medgivit att de ska ta plats i församlingen om de blir valda. Dessutom ska av den skriftliga försäkran klart och tydligt framgå vilket parti man ställer upp för.

Kan ett parti sedan inte i förväg uppvisa tillräckligt många kandidater för att ställa upp i allmänna val, bör detta parti nekas att delta i valet för den församling där de saknar kandidater.

Nuvarande system är dåligt för demokratin och skulle i en förlängning kunna innebära att demokratins regler åsidosätts.

Ge därför Sveriges Riksdag i uppdrag att snarast göra de förändringar som behövs för att säkerställa att alla stolar besätts i nästa val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.