Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

GRATIS Ungdomsidrott i Umeå!

Vår nya regering har lovat att göra det billigare för medborgarna att låta sina barn delta i idrotts och kulturaktiviteter. I avvaktan på konkreta åtgärder från statens sida kommer jag politiskt att arbeta för att vi i Umeå ska bli föregångare och snarast möjligt göra det gratis för ungdomsidrotten att utnyttja kommunala idrottsanläggningar.

Det är min fasta övertygelse att alla de avgifter som kommunens idrottsföreningar tvingas lägga över på sina medlemmar i form av träningsavgifter och avgifter för hyra av idrottsanläggningar starkt hämmar barn och ungdomars deltagande i idrotts och kultur aktiviteter.

I det Sverige som Alliansen skapat har deltagandet i idrotts och andra ungdoms aktiviteter i allra högsta grad blivit en klassfråga. Det är därför tråkigt att konstatera att även de kommuner som styrs av oss Socialdemokrater hängt med på Alliansens linje och debiterar lokal och anläggningshyror för alla föreningar som håller på med idrott och andra ungdomsaktiviteter.

Att det blivit en klassfråga beror inte på föreningarnas medlemsavgifter och/eller föräldrarnas inköp av nödvändig träningsutrustning. Att det blivit en klassfråga beror i stället på att föreningarna med nuvarande system tvingas debitera avgifter för träning och lokalhyra direkt på sina medlemmar för att klara föreningens ekonomi. Just dessa extra avgifter, som inte sällan överstiger 1.000 kronor per barn och år gör att föräldrarna inte har råd att låta sina barn idrotta.

I min värld är aktiviteter för ungdomar viktigt, och något som i förlängningen håller dem borta från olämpliga sysselsättningar på sin fritid. Dessutom vet vi alla att idrott och fysiska aktiviteter är bra för hälsan, och att träning i unga år i större utsträckning leder till att man även som vuxen fortsätter att hålla sin fysik i trim genom motion och träning. 

Det övergår därför mitt förstånd varför vi som kommun ska hindra barn och ungdomar från träning och fysiska aktiviteter genom att debitera plan och anläggningshyror på föreningarna. Alldeles speciellt så när vi vet att fysisk aktivitet är hälsofrämjande, och att fysisk aktivitet leder till en bättre hälsa och mindre behov av att använda sjukvårdsapparaten i framtiden.

Rent ekonomiskt borde det i stället bli en vinst för samhället att göra det gratis för alla idrottsföreningar som bedriver barn och ungdomsidrott att använda kommunala idrottsanläggningar. Investeringen som görs i form av slopade hyror och avgifter får vi tillbaka med ränta i form av minskade framtida utgifter för sjukvård och mediciner.

Låt oss därför i Umeå återvända till den kärleksfulla och solidariska politik som vi Socialdemokrater förde under mina barn och ungdomsår, och i sann Socialdemokratisk anda göra alla aktiviteter för barn och ungdomar GRATIS vad gäller lokal och anläggningshyror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.