Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Införandet av Särskild Löneskatt för pensionärer helt rätt!

Sedan det blev känt att den nya regeringen inför särskild löneskatt för arbetande pensionärer har åsikterna kraftigt gått isär av om detta är rätt eller fel.

Som jag ser det är detta en helt korrekt åtgärd, rätt därför att det aldrig i ett demokratiskt rättssamhälle kan vara så att en åldersgrupp premieras på bekostnad av övriga åldersgrupper.

Det faktum att att det under Alliansens tid vid makten varit ytterst förmånligt för företag att anställa pensionärer är bara ett i raden av alla de bevis som finns för att Alliansens politik till fullo bygger på girighet och egoistiskt tänkande. Dessutom har Alliansen på detta sätt försökt mörka den ekonomiska verkligheten i Sveriges stadsfinanser.

Det borde till och med vara så att det för en pensionär som väljer att fortsätta arbeta fortsatt utgår fulla sociala avgifter. Dessa ska sedan i de sociala trygghetssystemen fördelas på samma sätt som för övriga arbetstagare. Självklart ska de sociala avgifterna även fortsättningsvis tillföras pensionssystemen och öka på pensionen för den som väljer att fortsätta att arbeta.

I demokratins och rättvisans namn borde det vara självklart att all arbetsinkomst ska belastas med sociala avgifter av samma storlek. Detta oavsett om de som jobbar uppnått pensionsåldern eller inte.

Det enda läge där jag kan tänka mig att helt slopa sociala avgifter, är om företagen jämte den som ska gå i pension i dennes ställe anställer en ny person, och att den som ska pensioneras under en tid av 0 till max 24 månaders tid går jämsides med den nyanställde och fungerar som mentor.

Gör vi på detta sätt får vi både en bättre kunskaps och erfarenhets överföring på våra arbetsplatser, samtidigt som fler människor kommer i arbete utan att företagen drabbas av hela den ökade kostnaden för åtgärden. Dessutom gör ett sådant system att den som ska gå i pension kan avsluta sitt aktiva yrkesliv på ett bra sätt.

Dessutom anser jag att det system som varit praxis fram till införandet av den särskilda löneskatten, varit högst orättvist då det premierar anställning av pensionärer framför de som är i vad som i dagligt tal betraktas som varande i ”Arbetsför ålder”.

Sannolikt är detta en av anledningarna till att det är så svårt för våra unga att komma in på arbetsmarknaden. Inte nog med att de saknar erfarenhet, när de dessutom är dyrare att anställa än en mer erfaren pensionär kan resultatet inte bli annat än att företaget hellre anställer pensionären.

Politiskt kommer jag därför att driva en linje där allt arbete i alla lägen ska belastas med samma sociala kostnader då detta om något är en rättvisefråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.