Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Effektivisera systemen och gör immigrationspolitiken mer human!

Det är glädjande att fler och fler av mina partikamrater, och även företrädare för andra politiska partier, kryper till korset och erkänner att dagens flykting och immigrationspolitik är ett misslyckande.

Jag är definitivt för ett mottagande av både flyktingar och övriga immigranter. Dock måste vi stanna upp, analysera och skapa system som på ett effektivt sätt säkerställer att vi kan ta emot alla som kommer på ett både effektivt och humant sätt.

Dagens system där det tar oerhört lång tid innan man får besked om man får stanna eller inte i asylärenden är lika förödande för den asylsökande och dennes moral, som den är för möjligheterna att integreras i det svenska samhället och snabbt komma i arbete.

Just därför behöver hela systemet ses över och anpassas till den flyktingsituation som råder idag.

Listade i punktform nedan är några av de komponenter som jag anser behövs för att rätta till de missförhållanden som råder idag:

  • Se till att staten är huvudman för alla flykting och asylmottagningar, och att de som kommer som asylsökande placeras ut i hela Sverige utan möjlighet till kommunala veton.
  • Utplacering ska ske i alla landets kommuner, och i samma proportioner procentuellt som varje kommun utgör av det totala befolkningsunderlaget. Det ska vara huvudmannen, och inte de som kommer som ska bestämma i vilken kommun de ska beredas plats i.
  • Skolgång från dag 1 för alla barn som kommer, detta oavsett om de kommer ensamma eller med sina föräldrar.
  • Skolgång och arbete parallellt från dag 1 för alla över 18 års ålder för att säkerställa en snabb inlärning av språket och samtidigt slussa in dem i arbetslivet.
  • Snabb utvärdering och evaluation av  den asylsökandes betyg, meriter och tidigare arbetslivserfarenhet för att på effektivaste sätt kunna placera dem i den typ av arbete som ligger närmast meriter och tidigare erfarenhet.
  • Krav på att alla som kommer inom en tid av maximum 36 månader ska lära sig svenska språket upp till en nivå som gör att de kan klara sig själva.
  • Kravuppfyllelsen säkerställs genom muntlig och skriftlig examination. För de som inte klarar att möta kraven ska finnas en möjlighet att repetera testet inom en tid av 6 månader. Klarar den asylsökande inte av att möta dessa krav bör de, om inte speciella skäl föreligger, skickas tillbaka till sina hemländer.
  • Arbete och arbetsträning ska ske ute i det reguljära arbetslivet, och de kostnader som uppstår ska täckas av staten, dvs de får lön i stället för bidrag. På samma sätt ska arbetsgivarna hos vilka de praktiserar, efter fullgjord utbildning, kunna anställa dem med lönebidrag som stegvis trappas ner likt de former som råder på arbetsmarknaden idag.
  • Ett lagstadgat krav att alla arbetsgivare ska ha en sammansättning av sin arbetskraft som motsvarar sammansättningen av befolkningen i riket. Detta innebär att man har jämställdhet på alla områden. Således har man procentuellt lika många invandrare som de utgör procentandel av rikets befolkning, lika många män som kvinnor etc.

Ovanpå detta bör Sverige i EU driva en linje som leder fram till ett beslut där alla EU länder måste ta emot samma procentuella andel av EU’s asylsökande som de utgör procentuell andel av EU’s totala befolkningsunderlag.

Mina förslag bygger på ett kärleksfullt tänkande, och på solidaritet och min övertygelse om alla människors lika värde. Dock är det så att man även som kärleksfull förälder i sin uppfostran av barnen måste ställa krav. Att ställa krav är en kärleksfull handling. Att ställa krav visar att man bryr sig om personen.

Samma sak råder i fråga om asyl och immigration. Vill vi att de som kommer som asylsökande ska känna sig både sedda, uppskattade och omhändertagna måste vi ställa krav på dem från dag 1. Dessa krav ska kommuniceras redan vid mottagandet så att de som kommer vet vad som förväntas av dem.

I min världsbild lever jag i tron och övertygelsen om att alla vill arbeta och göra rätt för sig, och bli en naturlig del av det samhälle man kommer till. Detta gör vi bäst genom att säkerställa att integrationen i det svenska samhället blir så effektiv som möjligt. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.