Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stoppa skatteflykten – Byt ut alla gamla dubbelbeskattningsavtal och ersätt dem med nya!

Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag nu skriver om samma sak? Dagens avslöjande om hur både svenskar och medborgare i andra länder har gömt tillgångar på ”hemliga nummerkonton” i Schweiz gör att jag bara måste skriva om denna företeelse ytterligare en gång.

Anledningen till att jag tar upp frågan igen är att detta fenomen går att lösa på ett både enkelt och snabbt sätt.

Låt mig först säga att jag är föga förvånad över dessa avslöjanden. Alldeles speciellt så då jag själv under många år arbetat i den internationella bankvärlden med Schweiz som bas.

Kunderna i de Schweiziska bankerna kommer från hela världen, undantaget schweizarna själva. Motivet till valet av Schweiz är varken bättre förvaltning eller lägre bankavgifter än andra länder. Motivet är blott och allena existensen av deras starka grundlagsskyddade banksekretess!

Personligen, och när det gällde mina egna kunder såg jag alltid noga till att inte hjälpa kriminella nätverk eller kriminella privatpersoner att gömma pengar. Detta därför att den Schweiziska banksekretessen gör det svårt, för att inte säga omöjligt för myndigheter att få ut uppgifte om kontohavare och deras kontoaktiviteter och kontosaldon.

Dock är det inte hemlighetsmakeriet med nummerkonton och banksekretess som ligger bakom öppnandet av konton i Schweiziska banker. Den stora motorn och företeelsen bakom denna möjlighet stavas DUBBELBESKATTNINGSAVTAL med allt för förmånliga villkor.

Det är just dessa dubbelbeskattningsavtal av gammal sort som möjliggör detta ”fuskande” med skatter!

Dessutom ska vi veta att det finns en hel finansindustri som med dubbelbeskattningsavtalen som grund aktivt marknadsför, säljer och tjänar astronomiska belopp på denna företeelse.

Aktörerna på marknaden är alla stora världsomspännande revisionsfirmor, som tillsammans med banker och finansiella rådgivare aktivt marknadsför bolagskonstruktioner och nummerkonton som en modell för att kraftigt försvåra skattekontrollen.

Argumenten man använder för att rättfärdiga sitt beteende är lika skrämmande som världsfrånvänt, och har som enda effekt att de flesta av världens länder går miste om väsentliga skatteintäkter.

Typiska argument för dessa skattekonstruktioner är:

  • Vi är tvungna till detta för att skydda våra investerares pengar från framtida skatt.
  • Vi har inte gjort något olagligt, och därför är det inte omoraliskt.
  • Detta sköts av våra jurister och konsulter i samförstånd. Jag har ingen aning om varför och hur det fungerar sa VD’n för ett företag. Dock har jag blivit försäkrad om att det inte är olagligt. Sagt sannolikt som ett sätt att urskuldra sig för den dåliga publiciteten.

Det kan vara bra för den oinvigde att känna till att anledningen till att dubbelbeskattningsavtal infördes var för att förhindra beskattning av samma tillgångar flera gånger. Detta i sig är helt rätt och riktigt.

Dock innebär den ”gamla typen” av dubbelbeskattningsavtal även att skatten istället för att betalas i intjänande landet, ska betalas i det land i vilket den andra avtalsparten finns. Just detta gör att det via bolagsbildningar i sådana länder, och genom att kombinera flera dubbelbeskattningsavtal och flera länder blir möjligt att helt komma undan beskattning.

Självklart är det så att den skattskyldige alltid ska betala skatt i det land där denne är skriven. Men genom att använda sig av konstruktioner som bygger på dessa föråldrade dubbelbeskattningsavtal kan gynnsamma skatteeffekter uppnås.

Håll i minnet att dubbelbeskattningsavtal av den ”gamla typen” är den typ som dominerar västvärlden. För den nya delen av världen finns modernare dubbelbeskattningsavtal som gör denna typ av skatteplanering helt verkningslös.

DETTA GÅR ATT STOPPA PÅ ETT LIKA ENKELT SOM EFFEKTIVT SÄTT!

Det som behöver göras för att komma tillrätta med detta problem är lika enkelt som det är effektivt.

Åtgärden jag åsyftar är att byta ut alla ”gamla” dubbelbeskattningsavtal till den ”nya” typen av dubbelbeskattningsavtal, dessutom innehållande följande avtalstext:

  • Att nedsättning av skatten i det land i vilken inkomsten genererats bara medges med lika mycket som man kan bevisa att man redan erlagt i skatt i annat land som omfattas av avtalet.
  • Att Ränteavdrag bara kan göras mot uppvisande av erlagd räntebetalning till erkänt utlånings institut registrerat som bank.
  • Att införa ett totalt stopp för royalty och franchise avgifter om huvudägaren till det bolag som erhåller royalty- eller franchise-avgiften till mer än 20 % har samma ägare som det betalande bolaget.

Tiden är inne för detta och jag är fullt ut övertygad om att vi kan få resten av Europa med oss.

EU, dess medlemsländer och dess medborgare brottas alla med samma problem.

  • Stora underskott i de nationella stadsfinanserna.
  • Höga arbetslöshetstal.
  • Minskade skatteintäkter.
  • Ökad invandring.

Detta sammantaget innebär att alla länder är intresserade av åtgärder som leder till ökade skatteintäkter.

Därför vill jag att vi Socialdemokrater tillsammans ser till att Sverige driver denna fråga hårt i EU och att vi i Sverige snarast möjligt påbörjar arbetet med att ersätta den gamla typen av dubbelbeskattningsavtal med nya moderna och tidsanpassade dubbelbeskattningsavtal som ser till att varje medlemsland får sin beskärda del av sina medborgares skatteintäkter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.