Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

De nya momsreglerna för Second hand butiker kommer att öka den globala uppvärmningen.

Om vi tänker lite längre än näsan räcker är det ganska lätt att förstå att de nya momsreglerna för secondhand butiker bland mycket annat kommer att leda till en ökad global uppvärmning.

Varför?

Just därför att det återbruk och den återanvändning som möjliggörs av secondhand butikerna i allra högsta grad följer den ´Cirkulära ekonomins läror. Secondhand butikerna är det alternativ vi behöver för att hålla avfallsberget nere, och destruktionen på en acceptabel nivå.

Den Cirkulära ekonomin har som huvudsyfte att minska, och på sikt helt stoppa mänsklighetens påspädning av den globala uppvärmningen.

Skillnaden mellan den linjära ekonomi som dominerar vårt samhälle idag och cirkulär ekonomi kan enklast beskrivas på följande sätt:

Linjär ekonomi = Råvara – Produktion – Konsumtion – Avfall – Destruktion.

Cirkulär ekonomi = Råvara – Produktion – Användning – Återvinning – Användning.

Landets alla secondhand butiker utgör därför en viktig beståndsdel av den cirkulära ekonomin. Speciellt bland unga, men på senare tid även hos oss lite äldre har insikten om återbruk och återanvändning börjat växa sig stark. Att då låta Skatteverket införa moms på secondhand försäljning är därför helt fel, och stick i stäv med allt sund tänkande vad gäller vår miljö.

Effekten av Skatteverkets nya direktiv kommer att bli att second hand butiker läggs ner, något vi för övrigt kan läsa att Röda Korset ämnar göra i Umeå där 2 av 3 butiker i deras regi kommer att försvinna. Nedläggningen av butiker kommer att ge en situation där gamla saker kastas i soporna i stället för att återvinnas och återbrukas. Detta om något är förödande för vår miljö, både i det korta och i det långa perspektivet.

Dessutom använder man som argument att villkoren måste jämställas gentemot de butiker som säljer nya produkter. Momsfrihet för second hand är orättvist och snedvrider konkurrensen anser tjänstemän på Skatteverket.

För mig är det klart och tydligt att dessa tjänstemän med största sannolikhet är Alliansväljare, och att de därför hyllar GIRIGHETEN och sätter den framför KÄRLEKEN. Dessutom ser de ut att vara i total avsaknad av insikt om hur vi ska värna vår miljö.

Sedan får vi aldrig glömma att de secondhand butiker som drivs av ideella organisationer likt Röda Korset och Frälsningsarmen fyller en stor SOLIDARISK funktion i vårt samhälle!

De medverkar till en minskad global uppvärmning samtidigt som allt överskott går till att hjälpa utsatta människor världen över. Dessutom ger de en ingång på arbetsmarknaden för människor som annars skulle ha svårt att få jobb och jobbträning.

Som Socialdemokrat kan jag därför inte ställa mig bakom ett sådant beslut. Därför är min vädjan till mina kamrater i regeringen och till alla övriga partikamrater följande:

Låt oss STOPPA detta vansinne NU!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.