Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vattenfall och Fortum bör skämmas – BIG TIME!

Om vi inte visste det sedan tidigare så blev det igår klart och tydligt att huvudkontoren hos Statliga Vattenfall och Fortum som ägs av Finska staten är skammens högborg.

Jag har i tidigare inlägg sagt att avregleringarna i energisektorn är skadliga för samhället på lång sikt, något som blev tydligare när dessa bolag i går gick ut och meddelade att de chockhöjer priserna för att ladda el-bilar vid offentliga laddningsstationer.

Sedan kan man ju fråga sig om det var slumpen som gjorde att de landade på samma pristariff?

Att chockhöja priserna för laddning av el-bilar i ett läge där vi politiskt gör allt vi kan för att få folk att frivilligt byta från bilar drivna av fossila bränslen till betydligt miljövänligare el-bilar är lika huvudlöst som dumdristigt, och påvisar bara att energiområdet är ett område som SKA vara strikt reglerat av staten.

Vattenfall ska drivas direkt av staten utan inblandning från den så kallade marknaden och tarifferna ska styras av oss politiker i alla lägen. Elpriserna är ett viktigt verktyg för världens regeringar, och att i varje läge, utan privat inblandning, kunna styra elpriset i önskad riktning är av yttersta vikt för ett lands regering.

Verktyget som makten över våra elpriser utgör behövs för att vi politiskt i olika konjunkturlägen ska kunna stimulera eller reducera elpriserna och elanvändningen. Dessutom är det så att vi som regering kan påskynda utvecklingen på olika områden om vi har makten över elpriserna.

Varje regering som vill påskynda utbytet till elbilar för våra medborgare bör därför fråga sig om inte makten över elpriserna är ett verktyg man MÅSTE ha i sin verktygslåda?

Dessutom behövs statligt ägda och styrda elbolag som motvikt mot det privata näringslivets profithunger och girighet. I ett modernt elberoende samhälle är det helt förödande att låta den så kallade marknaden styra våra elpriser.

Tack och lov ser vår Energiminister Ibrahim Baylan ut att ha reagerat. Jag hoppas därför att denna chockhöjning uteblir, och att vi drar lärdom av Vattenfalls och Fortums agerande och snarast möjligt återreglerar elmarknaden och tar makten över densamma.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi tar idag”

 

2 kommentarer

 1. Fredrik Karlsson

  Anders,
  Jag förstår inte riktigt din ilska – men förmodligen bygger den på missförstånd.
  För det första handlar de aktuella snabbladdningsstationerna inte om elpriser utan om tjänsten snabbladdning.
  Detta är reglerar enligt EU-direktiv.
  Att kostnaden blir högre för snabbladdning än långsamladdning beror helt enkelt på att de snabbladdningsstationer det handlar om kostar hundratusentals kronor att sätta upp. Det är en helt fri marknad och det år fritt fram för vem som helst att satsa ett antal miljoner på snabbladdningsstationer med affärsidén att inte få några intäkter. Tror dock att det är få som vill göra det – åtminstone få företag.
  Om politikerna skulle reglera priserna skulle det inte byggas mer laddinfrastruktur – utan snarare mindre.
  Självklart kan staten (som du antyder) ge ett större stöd till utbyggnaden, men att enbart hindra de aktörer som faktiskt gör något från att försöka skapa en fungerande affärsmodell är inte en väg framåt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Först ska jag berömma dig Fredrik som svarar och vågar ta debatten, det är mer än vad många skulle göra.

   Sedan till ämnet. Jag har förstått fullt ut redan tidigare att det handlar om att bygga en ny typ av infrastruktur så det är inget missförstånd.

   Mitt inlägg ska snarare ses som ett inlägg i vilket jag påvisar att det är helt fel med ”FRI” konkurrens på elmarknaden, ty ägs den av privata intressen och tillåts agera därefter förlorar vi politiker helt våra styrverktyg över densamma.

   El och elproduktion är samhällsservice och ska tillhöra offentlig sektor.

   Offentlig sektor ska ALLTID vara offentligt finansierad och ägd, styrd av behov inte av efterfrågan och helt fri från vinstintressen. Eventuella vinster ska återinvesteras i verksamheten.

   Därför ska marknaden återregleras och bolagen som verkar ska förstatligas.

   Gör vi så kan vi politiker se till att de politiska beslut vi tar effektueras av de företag som berörs.

   Således: Om vi bestämt oss för att vi vill se en satsning på elbilar så ska våra elföretag bygga och tillhandahålla den infrastruktur som behövs för att stödja detta beslut.

   Som gammal bankman är jag väl bevandrad i ekonomi och ekonomistyrning.

   Min syn är att privata intressen och den s.k. marknaden aldrig ska ges möjlighet att kontrollera intressen som tillhör alla medborgare. El och elproduktion räknas i allra högsta grad som ett prioriterat allmännintresse och en samhällsservice som alltid ska serva brukarna av ström till ett rimligt pris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.