Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svensk exportindustri MÅSTE fokusera på Afrika – detta om de vill var fortsatt framgångsrika.

Efter att ha lyssnat på en nyligen gjord intervju med Kameruns President Paul Biya känner jag mig både inspirerad och angelägen att på nytt lyfta ett ämne jag bloggat flitigt om tidigare – nämligen nödvändigheten att vi börjar fokusera på Afrika när det gäller export och affärer.

Att vi ska fokusera på Afrika när det gäller export är något jag bygger på det faktum att hela 6 av världens 14 snabbast växande ekonomier finns att finna på den Afrikanska kontinenten.

Trots att jag gjort mitt bästa för att försöka få företagsledare och politiker att förstå detta har inget eller mycket lite hänt på området. Själv har jag under lång tid, och då speciellt sedan jag flyttade hem till Sverige i mitten av 2009 predikat att Sverige och svenska företag borde satsa på Afrika, detta om de vill finnas på platserna där BNP och ekonomierna kommer att växa snabbast.

Fortfarande, och framför allt vid tidpunkten jag började tala om det har man från alla håll varit väldigt skeptiska till mina råd och synpunkter.

Jag är på inget sätt ensam med mitt budskap, så sent som under slutet av förra året sällade Tony Blair sig till oss som pratar om Afrika som nästa Asien vad gäller BNP och ekonomisk tillväxt.

I Etiopien för att ta ett exempel så har man nu den snabbast växande medelklassen i världen.

Alla som vet något om affärer och konsumtionsmönster vet att en välmående medelklass är motorn i världens ekonomier.

I den intervju som gjordes med President Biya kom många viktiga fakta fram. Fakta på vilka vi måste bygga vår framtida affärsmodell om vi vill lyckas med att etablera oss på den afrikanska marknaden.

President Biya använde i sitt svar på frågan om varför Kina och kinesiska företag i dag är en större handelspartner till Kamerun än Frankrike och franska företag samma fakta och sakskäl som jag hela tiden framfört till alla som velat lyssna. Svaret var kort och koncist därför att kineserna är bättre affärspartners än fransmännen. Kinesiska företag gör redan det alla länder och företag som vill lyckas måste göra – nämligen bli delaktiga i deras samhällsbygge. 

Kinesiska företag till vilka infrastruktur projekt tilldelas, eller kinesiska företag som vill sälja sina produkter i Kamerun bygger fabriker och infrastruktur på plats i Kamerun. De skapar arbetstillfällen, tekniköverföring och betydande skatteintäkter för Kamerun. Skatteintäkter som landet sedan kan använda för att bygga välfärd och ytterligare infrastruktur. Detta till skillnad från Frankrike med flera Europeiska länder som bara är fokuserade på att maximera sina vinster och investera så lite som möjligt på plats i Kamerun.

Där kinesiska företag etablerar sig bygger de hus till sina anställda, skolor till de anställdas barn och sjukhus och vårdcentraler för de anställda och deras familjer. Kort sagt gör de kinesiska företagen precis det som jag predikat att svenska företag ska gör om de vill tjäna pengar och samtidigt göra skillnad på den afrikanska marknaden.

Kort sagt kan man säga att de kinesiska företagen agerar och handlar på ett sätt som gör att man med fog kan anta att de har Socialdemokraternas partiprogram som mall för sitt agerande.

Jag har, baserat på alla mina år med arbete och bosättning utanför Sverige predikat att Sverige och svenska företag borde haka på sin vagn direkt efter lokomotivet Kina som redan funnits och verkat i Afrika de sista 10 – 12 åren.

Dock är det precis som vanligt så att vi i Sverige ALLTID har en tendens att vänta tills TÅGET REDAN GÅTT!

När jag för några år sedan i samarbete med Västerbottens Handelskammare och Skellefteå kommun tittade på möjligheterna att genomföra  en delegationsresa till Kamerun för företagen verksamma i Skellefteå Kommun fick vi direkt en ledarskribent från Norra Västerbotten på oss. Han i detta hävdade att länderna I Afrika är korrupta, och att Sverige därför borde avstå från att göra affärer med dem fram tills dess att de bättrat sig.

Bara ledarskribentens påstående kan gör att man undrar hur mycket han vet om världen utanför Skellefteå?

Låt mig säga att Sverige och Europa är näst intill lika korrumperat som Afrika! Enda skillnaden är att korruptionen är mer dold och sofistikerad hemma hos oss, dock förekommer den. Starka bevis för detta mitt påstående finns att finna i den långa raden av avslöjanden som nu läcker ut från Schweiz och övriga skatteparadis.

Som varande Socialdemokrat där kärlek och solidaritet är kärnvärden är min medicin trots allt att bry mig om, och att hjälpa till att förändra saker till det bättre och se till att alla har det bra. Bästa sättet att hjälpa till med förändring är genom att se till att Sverige och svenska företag snarast etablerar sig i, och börjar göra affärer på den afrikanska kontinenten. När vi sedan har deras fulla förtroende kan vi börja föra samtal om hur, och vilka förändringar de borde genomföra för att saker i deras land ska bli bättre, och hur demokrati likt den i Sverige skapas.

Jag tror inte att Sverige har råd att stå på sidan om och se på medan andra nationer och företag från dessa lägger den Afrikanska kontinenten under sig. Vi måste agera NU!

Precis som kineserna bör vi dock fundera noga innan vi bygger vår affärsmodell, detta för att få den rätt från första början.

Tidevarvet när man som företag kunde exportera till ett land, plocka hem deras pengar och sedan avstå från att vara delaktiga i det landets ekonomiska tillväxt är sedan länge över.

Vad svenska företag som vill lyckas behöver göra är att sätta upp egna helägda dotterbolag i dessa länder. Hjälpa dem med kunskaps överföring och produktions tekniker. Svenska företag bör anställa lokalt, betala skatt i de länder där de verkar, och i slutändan bara plocka hem de rena vinsterna efter skatt.

Kan vi agera på detta sätt så kommer vi likt kineserna att lyckas mycket väl.

Stärkt ekonomi och lönsamhet för ett svenskt företag, oavsett var den ökningen sker, är i längden bra både för Sverige som land, och för tryggheten bland svenska jobb.

Dessutom är det miljömässigt mycket sundare och bättre att sköta produktion och tillverkning så nära konsumenterna som möjligt.

Hur länge har Sverige och svenska företag råd att avstå från att på allvar etablera sig i Afrika?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

 1. Björn Dahlström

  Hej Anders
  Läste din blogg. Anledningen är att jag ska åka till Kamerun i tre veckor i sommar med en kamrat som kommer från Kamerun. Eftersom jag är egen företagare är jag intresserad av att kolla affärsmöjligeter och kontakter med svenska/skandinaviska företag verksamma i Kamerun. Undrar om du har tips på kontakter, idéer etc som jag kan följa upp.

  mvh
  Björn Dahlström
  070-790 30 13

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Du kan skicka din email till mig så mailar jag tillbaka. För att kunna hjälpa behöver jag veta mer. Bransch etc.etc.

   • ibrahim

    hej anders jag heter ibrahim är själv från Afrika (Etiopien) även om jag är från Afrika jag håller inte med din positiva beskrivning om att hjälpa Afrika tex Sverige har varit stort bistånd givare till Etiopien sedan 1950 och hjälpte till för tio år sedan med landet skattesystem va fick Sverige i gen svar två journalister fängslades o.s.v. jag vill gärna ha kontakt med dig och diskutera om du svarar mig via mailet
    mvh
    Ibrahim

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Afrika är definitivt framtidens kontinent och kontinenten som kommer att växa allra snabbast i framtiden. Den tillväxt jag pratar om bygger inte på bistånd utan snarare på affärer och industrialisering likt den vi sett i Asien.

     Etiopien och Eritrea för den delen är måhända inte de länder där detta kommer att inträffa först på grund av det politiska läget – men tro mig med tiden kommer det att hända – En tid inte alltför långt borta från idag.

     Vill du ha kontakt behöver jag en mailadress.

 2. Jonas Rolandsson

  Hej Anders, vi jobbar med en affär till Kamerun men har inte ngn erfarenhet då det verkar vara en del kostnader. Kan du kontakta mig? MVH Jonas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.