Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jag har hittat ett nytt favoritord – Återkommunalisering!

Även blinda hönor hittar ett korn ibland! Själv har jag som ett resultat av intensiva studier om hur kommuner i olika länder driver kommunala serviceverksamheter haft turen att hitta ett ord som med ett ord symboliserar och sammanfattar många av mina tankar runt hur kommunalpolitik ska drivas. 

Ordet jag hittade stavas ÅTERKOMMUNALISERING.

I många av de städer som var först ut med att avreglera och privatisera offentlig service finns nu en stark trend i omvänd riktning. I London, Paris och Munchen återkommunaliserar man bland mycket annat sophämtning/renhållning samt fastighetsförvaltning, återvinning och gaturenhållning och gatuunderhåll.

Samma utveckling ses i många av Storbritanniens städer trots att den sittande regeringen i Storbritannien förespråkar en ytterligare privatisering av offentlig verksamhet. Även i Finland är trenden densamma och det börjar sprida sig likt en löpeld bland kommunerna i de Europeiska länderna att göra densamma.

Varför gör då dessa städer en Återkommunalisering?

Svaret eller svaren är bland annat följande:

  • Enbart merkostnaderna för upphandling och övervakning av de privata entreprenörerna innebär en merkostnad för kommunerna på ca 10% för de verksamheter som är privatiserade.
  • Man får en högre kvalitet till en lägre kostnad.
  • Man återfår kontrollen av verksamheten.
  • Det främsta argumentet för en återkommunalisering är enligt de 3 städer som jag nämt ovan att man får ”ett mer effektivt tillvaratagande av allmänintresset”.

Den rapport jag studerad är utförd av en organisation som heter ESPU (en samarbetsorganisation för fackorganisationer som organiserar offentligt anställda).

I rapporten påvisas hur Paris sparade 350 miljoner redan första året genom att ta tillbaka vattenförsörjningen från en privat entreprenör. Detta i sin tur ledde till att priserna kunde sänkas med 8% och ändock generera vinst för staden. Ytterligare 40 franska städer står därför i tur att göra densamma och följa Paris exempel när de kontrakt de ingått med privata entreprenörer löper ut.

Läsningen av denna rapport är i alla stycken angenäm och förstärker bara känslan och övertygelsen om att privatisering av offentliga verksamheter är fel väg att gå.

Förespråkarna för privatiseringar framför ofta och gärna att dessa förbilligar den offentliga verksamheten och innebär att landets kommuner får samma eller bättre service till ett lägre pris. Jag har hela tiden hävdat att detta är fel, och det faktum att stora städer som London och Paris nu går i omvänd riktning och återkommunaliserar visar bara att jag har helt rätt i mitt sätt att tänka och argumentera.

Ingen av dessa städer skulle återkommunalisera och ta tillbaka verksamheter i egen regi om det inte vore så att detta blev både billigare och effektivare.

Dessutom ska vi till de skäl som angivits ovan addera de kostnader som drabbar landets kommuner när vissa av de som tidigare var anställda för att utföra kommunal service numera blivit arbetslösa.

De som av olika anledningar inte passar in hos de privata entreprenörerna och nu i och med privatiseringarna bl arbetslösa medför stora extrakostnader för landets kommuner. När a-kasse ersättningen upphört är dessa individer utelämnade till att uppbära socialbidrag eller andra former av ersättningar som drabbar kommunen och den kommunala ekonomin.

Jag har hela tiden hävdat att privatisering av offentlig verksamhet leder till kraftigt ökade kostnader på sista raden i den kommunala resultaträkningen, därför känns det nu skönt att ha en nyligen utförd rapport som stödjer mitt uttalande.

Personligen tycker jag därför att vi i Umeå Kommun ska studera denna rapport ingående och överväga och inleda en återkommunalisering av de offentliga verksamheter vi privatiserat.

Jag anser även att vi har en hel del att lära av Skellefteå kommun som avstått från privatiseringar. Som ett resultat av god planering är Skellefteå en av landets rikaste kommuner. En stor anledning till detta är att offentlig service förblivit kommunal.

Sammanfattningsvis är därför min politiska ståndpunkt att vi ska följa Skellefteås exempel. I vårt fall innebär detta att vi så snart det är möjligt ska återkommunalisera alla de offentliga verksamheter vi redan privatiserat. Detta arbete ska påbörjas omedelbart och träda i kraft vid varje tillfälle när ett privatiserat kontrakt löper ut.

Dessutom ska vi snarast möjligt fatta ett beslut om att vidare privatisering av offentlig verksamhet ska upphöra med omedelbar verkan

Detta är som sagt min ståndpunkt och något jag aktivt kommer att driva i min politiska gärning med all den kraft jag kan uppbåda.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.