Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Förstatliga alla YA-utbildningar – Gör staten via AMU till huvudman.

Yrkesinriktad utbildning likt den som i dagsläget bedrivs av olika privata aktörer inom ramen för YA-utbildningar är rätt väg att gå för att utbilda arbetslösa till anställningsbarhet inom de yrkeskategorier där brister finns eller spås finnas i en nära framtid.

I ett flertal yrken finns dessutom mycket goda erfarenheter av detta där nästintill 100 % av de som utbildas efter genomgången utbildning får ett jobb.

Hela tanken med att utbilda arbetslösa till ett specifikt yrke där de sedan kan få arbete och inkomst tilltalar mig mycket. Därför tycker jag att det är dags att vi spinner vidare på detta framgångsrika spår och intensifierar den yrkesinriktade utbildningen ytterligare ett steg.

För att lyckas i detta uppsåt ser jag det som nödvändigt att genomföra vissa förändringar av dagens system, Därför tycker jag att vi ska gå tillväga på detta sätt:

  • Väcka liv i AMU och göra denna till huvudman för all yrkesinriktad utbildning.
  • Att AMU uppdrag utöver att driva utbildningen i egen regi även omfattar kartläggning av nuvarande och framtida bristyrken, samt att AMU i dialog och samarbete med näringsliv och offentligsektor ska skapa praktikplatser likväl som möjliga framtida arbetsplatser för de som genomgår en yrkesinriktad utbildning.
  • Att denna utbildning ges i samråd med arbetsförmedlingen som förser AMU med lämpliga kandidater.
  • Att de som utbildas under utbildningstiden har en lön motsvarande a-kasse nivå.
  • Att dagens krav med 18 månaders inskrivningstid som arbetssökande på arbetsförmedlingen innan utbildning erbjuds slopas. 
  • Att Arbetsförmedlingen i stället för inskrivningstid gör en kompetensutredning av alla arbetssökande, och att den utredningen bildar underlag för om yrkesutbildning ska erbjudas eller ej. 

Detta är grunderna i mitt förslag. Listan på vad AMU ska göra kan säkert specificeras ytterligare, dock ska mitt förslag ses som ett inlägg med syfte att starta en debatt i ämnet.

Förslaget lämnas mot bakgrund av att jag vis av livserfarenhet själv erfarit att man kan lära från historien och spå in i framtiden med rätt stor träffsäkerhet. Historien upprepar sin nästan alltid, om än i en något annorlunda form. Genom att ha bra koll på sin historia går det att förutse den framtida utvecklingen.

Jag tror därför att det nu är rätt läge att ta nästa steg gällande YA-utbildningar, förstatliga dem helt och hållet och lägga dem under AMU’s försorg.

Genom att skapa en statligt ägd och kontrollerad specialistorganisation för detta får vi 1 huvudman och därmed en bättre och effektivare organisation för alla yrkesinriktade utbildningar. Att jag vill förstatliga all yrkesinriktad utbildning beror på att jag tycker att utbildningskostnader likväl som ersättningen till de som genomför utbildningen ska bekostas med skattepengar.

Min grundinställning är att allt som finansieras med skattemedel ska drivas av offentligsektor utan inblandning från det privata näringslivet. Huvudargumentet är att vi på detta vis får full kontroll på hur pengarna används samt att utbildningen som ges är relevant och av god kvalitet.

AMU ska sedan via egen anställd personal med god förankring i näringslivet utreda företagen och organisationernas framtida behov av arbetskraft samt vilken kompetens de behöver besitta för att därefter skräddarsy utbildningar som svarar mot de framtida behoven.

Genom att staten och kapitalet går hand i hand i denna fråga blir bägge parter vinnare. Staten kan via riktade investeringar minska arbetslösheten och säkerställa att näringslivet får tillgång till arbetskraft med rätt kompetensprofil.

Tittar vi på Sveriges historia så kan vi finna att Sverige som land varit som mest framgångsrikt både nationellt och internationellt vid de tidpunkter där staten och kapitalet arbetar hand i hand utan inbördes konkurrens.

Svenskt näringsliv behöver en stark offentlig sektor lika mycket som den offentliga sektorn behöver ett starkt näringsliv.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.