Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Solidarisk fördelning av lånekostnader sätter fart på byggandet av NYA hyresrätter!

Alla tidsepoker har sina egna utmaningar, så även vår tid där utmaningarna är lika många som de är svåra att hantera. I dagens inlägg ska jag ta upp en av dessa utmaningar nämligen bristen på bostäder. Mer specifikt bristen på hyresrätter i rimliga storlekar och med rimliga hyressättningar.

Några av de största problemen vi brottas med är:

  • De orimliga bullerkrav som innebär att det i princip är omöjligt att bygga små lägenheter.
  • Höga produktionskostnader som medför höga hyror på nyproducerade lägenheter.

I min egen hemkommun Umeå vill bland annat Moderaterna att det ska byggas fler hyresrätter genom det allmännyttiga bostadsbolaget AB Bostadens försorg. AB Bostaden är för övrigt ett bolag som är helägt av Umeå Kommunföretag och således indirekt av oss kommuninvånare.

Moderaterna vill att  vi ska sälja av ca 1/3 del av AB Bostadens bestånd till privata aktörer för att finansiera och möjliggöra detta byggande. En sådan utförsäljning av allmännyttan är helt fel väg att gå tycker jag.

Att göra som Moderaterna vill och sälja ut allmännyttan till privata hyresvärdar, och sedan låta dessa plocka hem hyresvinsterna är ingen solidarisk politik. Dessutom leder sådana utförsäljningar varken till sänkta produktionskostnader eller lägre framtida hyresnivåer.

Just frågan om hur vi ska kunna hitta fram till en hyressättning som är relevant, och som innebär att folk har råd att hyra även nyproducerade hyresrätter är därför central och något vi måste försöka lösa med alla till buds stående medel.

Fortsätter vi på inslagen väg kommer vi även fortsättningsvis att ha en situation där det byggs mest bostadsrätter. Och att de få hyresrätter som trots allt byggs bara hyrs av de som sålt villor eller stora bostadsrätter och således har råd att betala höga hyror.

Således löser en utförsäljning av allmännyttans tillgångar inga problem.

Jag skrev inledningsvis att varje tidsepok har sina egna utmaningar. Detta innebär även att varje tidsepok måste ha sina egna lösningar för att möta de utmaningar de ställs inför.

Ett solidariskt samhälle kräver en solidarisk bostadspolitik med en solidarisk hyressättning där alla hyresgäster solidariskt delar på alla kostnader!

Därför har jag kommit fram till att vi för att lösa bristen på nya hyresrätter med rimliga hyror behöver göra följande förändringar inom ramen för vår bostadspolitik:

  • Ändra dagens regler så att lån till nyproduktion kan upptas med hela fastighetsbeståndet som säkerhet för lånet.
  • Möjligt att finansiera 100 % av byggnadskostnaden genom lån. Detta oavsett om det gäller om- eller tillbyggnad av befintligt bestånd eller byggande av nya hyresrätter.
  • Ändra dagens regelverk så att det blir möjligt för ett Allmännyttigt bostadsbolag att solidariskt fördela sina lånekostnader över hela den totala uthyrningsbara ytan i sitt fastighetsbestånds. 

Att ha det som idag där äldre hyresrätter har förhållandevis låg hyra trots hygglig standard och jämförbar boyta som en nyproducerad lägenhet är inte speciellt solidariskt, och därför inte en rimlig väg för framtiden om vi drastiskt vill öka nyproduktionen av hyresrätter.

Min tanke är helt enkelt att AB Bostadens likväl som övriga allmännyttiga bostadsbolags totala skuldbörda ska fördelas procentuellt lika över hela bostadsbeståndet. Detta för att möjliggöra nyproduktion likväl som omfattande renoveringar och om och tillbyggnader av det befintliga beståndet.

I min modell delar man solidariskt den totala skuldbördan med det totala antalet kvadratmeter som finns för uthyrning. Med en sådan modell möjliggörs nyproduktion på ett helt annat sätt än idag. Dessutom blir hyressättningen mer rättvis då alla hyresgäster solidariskt får vara med och dela på de totala kostnaderna.

En sådan modell är solidarisk sett ur alla synvinklar. Dessutom tror jag att det blir lättare att hyra ut det som är nyproducerat i och med att kostnaderna kan delas lika över hela beståndet.

Med min modell får vi en hyressättning baserad på ett bolags totala skuldbörda snarare än på en enskild lägenhets faktiska produktionskostnad.

Som lök på laxen får vi dessutom något som kan ses som ”marknadshyror” i och med att alla hyresgäster solidariskt delar på AB Bostadens och andra allmännyttiga bostadsbolags lånekostnader.

Självklart ska det sedan vara fritt fram för privata hyresvärdar att använda sig av samma finansierings och fördelningsmodell som jag förespråkar. I ett demokratiskt samhälle ska vi inte göra skillnad på villkoren bland marknadens aktörer.

Sedan är det av yttersta vikt att respektive hyresvärd fritt kan välja fördelningsmodell, endera dagens modell eller den modell jag förespråkar utan att stöta på patrull i form av Hyresgästföreningen och andra organisationer.

Ett adopterande av min modell kommer att leda till såväl hyreshöjningar som till hyressänkningar beroende på hur gammalt beståndet är och hur stor del av beståndet som är finansierat via lån.

Om vi vågar införa den modell jag föreslår är jag helt övertygad om att byggandet av hyresrätter skulle få en renässans, och att det skulle bli oerhört attraktivt för alla aktörer att bygga och förvalta hyresrätter.

Slutligen vill jag säga att vi aldrig ska tillåta oss att sälja ut allmännyttan till privata aktörer. Ska något göras är det snarare att stärka och göra allmännyttan ännu större, och ännu starkare för att säkerställa att hyresnivåerna även bland privata hyresvärdar hålls på en rimlig nivå.

Historien likväl som nutiden visar att utförsäljning av kommunal och statlig egendom alltid gynnat fåtalet på flertalets bekostnad. Dessutom har de gynnsamma effekter som försäljningsivrarna talar om sällan eller aldrig infriats vid sådana utförsäljningar.

Därför är min slutsats att en solidarisk bostadspolitik behöver ett solidariskt system för hyressättning. Med mitt förslag uppnås detta utan att sälja ut vår gemensamma egendom till privata intressen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Leif

    Håller inte alls med. Det som behöver göras är att skapa skatteneutralitet mellan upplåtelseformerna genom att dels avveckla ränteavdragen för privata bostadsägares lånekostnader samt kraftigt höja fastighetsskatten för dessa. Sedan tillförs dessa medel oavkortat hyresrätterna så att vi får en någorlunda rättvis beskattning. Denna ändring kommer och medföra att de konstlat höga bostadspriserna sjunker och undanröjer risken för en krasch samtidigt som det blir mer attraktivt att både bygga och bo i hyresrätt.

    Att nyproduktion ska ha högre hyra än befintligt bestånd är givet. Ditt förslag kommer inte att fungera i verkligheten. Enda lösningen är en mer rättvis omfördelning mellan upplåtelseformerna som jag beskrev ovan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om mina förslag kommer att fungera eller inte har vi olika uppfattning om.

      Jag ser det inte som självklart att nyproduktion ska bära högre kostnader för belåningen till densamma än det äldre beståndet. Sedan kommer det alltid att vara så att nyproducerat per automatik har lite högre hyra än en gammal lägenhet. Inte minst därför att standarden i regel är högre i det som nyproduceras.

      Dina ideer om skatteneutralitet är jag på inget sätt emot snarare tvärt om. Även jag tycker att en sådan ska råda. Skattebelastningen ska vara neutral oavsett boendeform.

  2. Leif

    Jag håller emellertid med dig vad gäller byggproduktionskostnaderna. Undersökningar visar att Sverige har de högsta kostnaderna i hela EU. Detta pekar bl.a. på ineffektivitet och bristande konkurrens inom branschen förutom en massa onödiga fördyrande regler och byråkrati. Här kan vi se att ROT och RUT som applåderas av både den tidigare och nuvarande regeringen varit en del av denna kostnadsineffektivitet. Svenska staten har m.a.o. skattesubventionerat för att göra landets bostadsförsörjning dyrare än vad den hade varit annars (världsrekord i dumhet?).

  3. Lars Flemström

    Jag säger bestämt nej till att jag ska få högre hyra för att någon rik snubbe i en nyproducerad lägenhet ska få lägre hyra. Det är inte ett dugg solidariskt. Har man stått i kö i flera år för att få en lägenhet med överkomlig hyra, ska man inte plötsligt tvingas subventionera den där rika snubben som fick den dyra lägenheten direkt, eftersom han med sin höga lön var en av de få som klarar den höga hyran. Att äldre lägenheter med förhållandevis låg hyra har jämförbar standard som nyproducerade lägenheter är rent nys. En orsak till de höga byggkostnaderna är faktiskt att nyproduktionen faktiskt har högre standard. Sedan kan man tycka att, precis som fallet är med villor, att nedamorterade lån ska ge lägre bokostnader. . Så du menar alltså att någon som är 70-år idag och flyttade in i ett då nyproducerat hus för 40 år sedan med en för dåtida förhållanden hög hyra, plötsligt ska tvingas betala nyproduktionshyra en gång till för sin nu gamla och slitna lägenhet? Sedan håller jag inte alls med dig om nyttan med allmännyttan. Ofta är det allmännyttan som gör folk bostadslösa genom orimliga krav på fasta anställningar och höga löner och inta betalningsanmärkningar. Det är inte missbrukare som drabbas, för de får bostad genom socialen om de inte misskött eget boende (slagit sönder lägenheter eller skrämt livet ur grannarna) flera gånger, utan vanliga skötsamma människor, som råkat bli arbetslösa eller gjort konkurs med sina företag. Allmännyttan är i många kommuner en självgående verksamhet bortom demokratisk kontroll, vilken drivs av direktörerna som om det vore deras privata företag. En idé som dessa direktörer har är ”social housing”, som ska vara NYA kommunala bolag, som ENBART hyr ut till hemlösa, som har ratats av dessa direktörer, fastän de både är skötsamma och har inkomster nog för att betala nu aktuella hyror. Det mest bizarra med soicial housing är att om någon får jobb och /eller får en rejäl lönehöjning, ska han tvingas flytta för att han inte klarar fattigdomskriteriet. Med ditt förslag om plötsliga ”solidariska” hyreshöjningar, kommer ännu fler att nekas hyra av den ordinarie s.k. allmännnyttan. även om de så vräks från social housing för att de inte är fattiga nog. Enligt dig ska hyresgäster inte heller få någon hjälp från Hyresgästföreningen. Vill du förbjuda fackföreningar också? Således anser jag att allmännyttan ska ställas under demokratisk kontroll, att vi ska säga bestämt nej till social housing, och att inget bostadsbolag (ej heller kommunägda sådana) ska få vara helt dominerande på en ort.

    Ett bra sätt att hålla ner kostnaderna för nyproducerade hus vore att stoppa både storstadstillväxten och sådana städer som Umeå och satsa på småstäderna, de mindre tätorterna och landsbygden i stället. Med nuvarande politik går det inte att bygga bort bostadsbristen i städer av Umeås storlek och uppåt, så länge flyttlassen fortsätter att rulla till dessa städer, i stället för från dem. Vi ska självfallet inte ha nya pålagor, som de inte har en chans att slippa ifrån (stegvis slopade ROT-avdrag är däremot okej), eftersom det kommer att leda till att fler vill sälja än de som vill köpa, vilket leder till både bankkris och ökad efterfrågan på billiga hyresrätter. Självfallet ska olika upplåtelseformer beskattas lika, men hyresgäster har faktiskt inga lån, som de själva betalar, sina bostäder. Det har bostadsbolagen och de drar av räntekostnaderna i sina deklarationer, vilket givetvis påverkar hyresnivåerna. Amorteringsfria lån måste förbjudas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.