Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Greklands sak är vår sak!

Även om det är så att Grekland mörkade och förskönade sitt ekonomiska läge när de anslöt sig till Euron måste vi alla fråga oss om Euro ländernas hållning mot Grekland med Tyskland i spetsen är den rätta?

Själv har jag under en längre tid framfört att det finns gränser för hur länge man kan spara sig ur en kris. Alldeles speciellt så när sparbetingen leder till att fler och fler blir arbetslösa och att fler och fler greker lider.

Att grekerna lider och är smått desperata kan utläsas sedan länge. Till att börja med ställde de i senaste valet sitt hopp till det parti som lovade att omförhandla avtalet med EU och dyrt och heligt lovade att göra något åt saken och stoppa grekernas kollektiva lidande.

När euroländerna och den så kallade ”trojkan” fortfarande styvnackat håller sin linje och är mer eller mindre ovilliga att göra eftergifter och skriva av stora delar av lånen är det därför inte speciellt underligt att man från grekiskt håll vände blickarna annorstädes.

Den grekiske stadsministerns besök i Moskva ska ses som ett tecken på hur desperat situationen i själva verket är i Grekland. Helt klart är att något måste göras, dessutom göras snabbt och skyndsamt.

Därför tror jag att det är dags att tänka om och prova en ny taktik.

Låt oss påverka den så kallade trojkan i riktningen att skriva av större delen av Greklands nuvarande lån.

Låt oss sedan ge Grekland nya fräscha lån inkluderande även oss länder som tillhör unionen men står utanför Euro samarbetet.

Vad Grekland behöver är en plan för hur de istället för att spara sig ur krisen kan investera sig ur krisen.

Låt oss uppmana dem att komma med en bra plan för ett sådant scenario, och låt oss sedan låna dem pengar nog att följa planen.

Sverige bör ta täten och vara det land som tar initiativet till en sådan utveckling.

Greklands sak är vår sak, och vi får aldrig glömma de starka band vi har mellan våra nationer, ej heller hur Sverige har haft hjälp av många greker som kom till Sverige för att arbeta och hjälpa oss bygga välfärdsnationen Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

En kommentar

  1. Jonny Disenfeldt

    ”Låt oss påverka den så kallade trojkan i riktningen att skriva av större delen av Greklands nuvarande lån.”

    Absolut inte. Däremot kommer EU-länder inom eurozonen givetvis att få betala för sin oförsiktighet att låta Grekland få gå in i finrummet.

    ”Låt oss sedan ge Grekland nya fräscha lån inkluderande även oss länder som tillhör unionen men står utanför Euro samarbetet.”

    Absolut inte och speciellt inte Sverige.

    Vad Grekland behöver är att anpassa mun efter matsäck. De ska börja med att göra om sitt skattesystem och se till att skatter drivs in. De ska vidare anpassa den offentliga kostymen.

    De bör snarast tas ut ur valutasamarbetet och återinföra sina drachmer. Deras långa historia av korrupta vänster och högerpolitiker har satt dem i den situation de är, de var aldrig mogna som nation att vara med i valutasamarbetet.

    Deras olympiska spel var ”icing on the cake” och ledde dem snabbare mot statsbankrutten.

    Island, Irland och många andra nationer med liknande problem har lyft sig själva ur sina hål, det får faktiskt Grekland göra med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.