Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vårbudgeten första steget för att återställa Flertalets makt över fåtalet.

Vårbudgeten är precis som rubriken anger Socialdemokraternas och samarbetsregeringens första steg för att återställa flertalets makt över fåtalet.

Under Alliansens 8 år vid makten har flertalets makt över fåtalet försvunnit och i stället ersatts av en situation där fåtalet i allt väsentligt haft makten över flertalet. Kort och gott har de demokratiska spelreglerna på olika sätt satts ur spel för att få till stånd detta läge.

Några av de metoder som använts för att beröva flertalet makten är:

  • Införandet av arbetslinjen med tillhörande försämringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna.
  • Slopad rätt till vidareutbildning via komvux, yrkesvux samt folkhögskolor för de som redan har en gymnasieutbildning.
  • Försämrad arbetsrätt där visstidsanställningar kan staplas ovanpå varandra, något som ensidigt gynnar landets arbetsgivare.
  • Fördyrade avgifter för fackföreningar och a-kassa.
  • Kraftiga skattesänkningar för landets höginkomsttagare.
  • Slopandet av fastighets och förmögenhetsskatterna.
  • Utökande möjligheter för företag att göra om fasta anställningar till tjänster som bemannas av personal inhyrd från bemanningsföretag.
  • Nedgraderingen av landets pensionärer som får betala högre skatt på sin inkomst än de som arbetar. 

Alla de ovanstående punkterna leder till att flytta makten från folket till företag och företagets ägare dvs fåtalet. För flertalet innebär alla dessa försämringar att deras makt och inflytande över beslut och skeenden kraftigt minskat eller helt försvunnit.

Därför känns det nu tillfredställande att se att det i vårbudgeten finns förslag och åtgärder som gör att vi över tid kan återställa den ordning som rått historiskt och ge flertalet makten tillbaka.

I vårbudgeten finns åtgärder såsom:

  • Ökad personaltäthet/bemanning inom äldrevården.
  • Satsningar på komvux, yrkesvux och folkhögskolor som får mer pengar för att skapa fler utbildningsplatser.
  • Satsningar på extraplatser och traineejobb.
  • Nödvändiga förstärkningar av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna.

Alla ovanstående åtgärder strävar mot målet att skapa fler arbetstillfällen, permanenta likväl som de av mer tillfällig karaktär. Dock är även dessa tillfälliga jobb viktiga. Nästa steg blir självfallet att se till att dessa utvecklas till permanenta jobb.

Alliansens företrädare är självfallet inte sena med sina kritik. Med samma självklarhet som de kritiserar de föreslagna åtgärderna hävdar de även att detta skulle leda till färre jobb.

I Alliansens värld är alla skattehöjningar av ondo, detta alldeles oavsett vem som drabbas av dem. I vår värld är skatt och skattesatser ett instrument för fördelning och ett sätt att uppnå målet om flertalets makt över fåtalet.

Vissa av de skatter som sänkts eller helt tagits bort under Alliansens år vid makten måste återställas eller höjas för att säkerställa att flertalet faktiskt återvinner makten från fåtalet.

Nästa steg måste bli att återställa arbetsrätten. Att återställa fackföreningsrörelsens inflytande över hur anställnings och arbetsförhållandena ska se ut samt hur företagens vinster ska fördelas mellan ägare och anställda är viktiga instrument för att uppnå denna målsättning.

Det kortsiktiga tänkande som rått under Alliansens år vid makten ska därför ersättas med en långsiktig plan ur vilken vårbudgeten utgör det första steget.

Som Socialdemokrater går det aldrig att kompromissa med solidariteten och principen om alla människors lika värde. Jag tror att även Alliansens företrädare innerst inne förstår att en stark välfärdsstat bara kan byggas och fungera om flertalet har makten över fåtalet.

I en värld där fåtalet direkt eller indirekt förtrycker flertalet kommer alltid oro, oroligheter, uppror och främlingsfientlighet att råda.

När gemene man känner sig pressad, förtryckt och osäker om sin framtid kommer denna alltid att först se till sig själv och sin egen situation, detta utan att ta hänsyn till andra.

Kort och gott har denna Alliansens strategi skapat ett kallt och egoistiskt samhälle.  

Därför är vårbudgeten ett steg i rätt riktning. Och till mina partikamrater i regeringen säger jag därför ”Bra jobbat”!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

3 kommentarer

  1. Fredrik

    Glöm inte att det är en minoritetsregering.

    Det finns inte en majoritet FÖR regeringens politik.

    Det är inte demokrati.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även förra regeringen var en minoritetsregering, så även denna.

      Decemberöverenskommelsen gör att vi med den i bagaget faktiskt är en majoritetsregering så det är i högsta grad demokrati.

      Dessutom innan nästa val och med de arbetsinsatser som planeras så kommer vi kanske till och med att ha helt egen majoritet efter nästa val.

      Kort och gott måste vi restaurera trygghetssystemen och ge flertalet makten tillbaka över fåtalet.

  2. Pingback: De delar ut hundralappar emedan arbetsmarknaden förslummas | Kommunistiska Arbetarkommunen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.