Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetarrörelsen behöver en egen bank!

Under gårdagens 1 maj tåg hade jag nöjet att i omgångar prata med flera av mina partikamrater. En reflektion av dessa samtal är sammanfattningsvis att man tycker att bankerna gör för stora vinster samt att det saknas reglering på området.

Så här dagen efter när jag har smält alla intryck och diskussioner gick det upp ett ”Liljeholmens” ljus i mitt huvud.

Varför inte bilda en egen bank helt ägd av arbetarrörelsen och LO kollektivet?

SBAB är ju en statlig bank som idag är mycket verksam på bolånemarknaden, dock har den villkor och avgifter som inte skiljer sig nämnvärt från de kommersiella bankerna. Samma läge är det vad gäller Folksam som från början var folkrörelseägt och till för att ge medlemmarna prisvärda och heltäckande försäkringar. Förvisso är Folksam fortfarande folkrörelseägt och knutet till LO på olika sätt, dock är det så att även Folksam i mångt och mycket numera agerar precis som alla andra kommersiella aktörer.

Därför tycker jag att vi ska göra slag i saken och bilda en RIKTIG folkrörelseägd bank & försäkringskoncern som arbetar enligt solidaritetsprinciperna.

Marknaden behöver en folkrörelseägd aktör som med generösa villkor och låga priser kan fungera som motvikt mot de kommersiella aktörernas ständiga profithunger.

Genom att starta en LO ägd bank & försäkringskoncern kan vi samtidigt som vi förvaltar arbetarrörelsens egna tillgångar även tillhandahålla banktjänster inklusive lönekonton, bolån och försäkringar mm. till rimliga priser.

Självklart ska en egen bank inte bli någon förlustverksamhet, tvärt om – Dock finns det ingen anledning att nå upp till samma vinstnivåer som de kommersiella privatägda bankerna. Men en bank ägd av arbetarrörelsen finns heller inget behov av att betala astronomiska löner till ledningen eller att skapa stora utdelningar till ägarna.

Vinsterna ska istället för att delas ut till ägarna användas för att skapa lägre avgifter och bättre villkor för bankens kunder som i detta fall är likställt med de verkliga ägarna till banken.

Jag tror att bildandet av en sådan bank skulle bli en omedelbar succé och något som skulle få många av landets arbetande medborgare att återvända till facket och ansluta sig.

Återupprättandet av folkrörelse Sverige behöver en folkrörelseägd bank & försäkringskoncern!

Vi Socialdemokrater har gjort detta förut och vi kan göra det igen!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

  1. Fredrik

    Vi kan ju se på Folksam.
    Hur återhållsamma har Anders Sundström varit?
    Det bolaget är ju så nära din ide man kommit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska göra det betydligt bättre än så – Ett helt nytt tänk – Som Coop var tidigare med intjänad bonus varje månad som man kan handla för

      • Jonny Disenfeldt

        Dessa ”folkrörelseföretag” har alla visat sig fungera som vanliga företag, skillnaden är att i ledningen sätts avdankade S-politiker och fackpampar som kan leva gott på sina feta överdimensionerade löner / ersättningar och som utnyttjat sina positrioner för att fördela t.ex attraktiva lägenheter till släkt och vänner.

        Det finns inget nytt tänk där inte.

        Företag som inte gör vinst betalar inte heller skatt. Stick i stäv med vad ditt parti önskar, nämligen att krama mer skattekronor ur dem…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis som dig så gillar jag inte sättet på vilket dessa drivits på senare tid.

          Det är därför jag vill att vi ska omtag och starta en helt ny bank & försäkringskoncern som delar det mesta av vinsterna till kunderna snarare än till externa ägare.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Senare tid” . så länge jag varit vuxen (och det är länge) och följt nyheterna så har jag sett skandalerna rulla förbi i dessa ”folkrörelseföretag”.

            De är sämre än vanliga företag eftersom de ger sken av att vara något de inte är.

            Nej tack, politiker och fackliga ledare är normalt sett inte bra på att leda företag, de är inget vidare på att leda partier och fackföreningar heller för den delen …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kan inte annat än hålla med om att allt inte skötts på bästa sätt fram tills nu. Det är just därför jag säger att vi måste tänka om och göra det rätt.

  2. Leif

    En idiotisk idé. Låt alla banker vara privata men staten är inte längre garant för deras verksamhet.

    Det finns en anledning till att viss verksamhet ska drivas i offentlig resp. privat regi. Att låna ut pengar tillhör inte den offentliga samhällsservicen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att banken ska vara statsägd och tilllhörande sektorn offentlig service.

      Vad jag säger ar att den ska vara folkrörelseägd, dvs. ägd av fackföreningarna och dess medlemmar.

      En sådan bank behövs för att balansera den girighet och profithunger som driver de privata bankerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.