Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sverige bör göra som Tyskland!

Jag tror att de allra flesta håller med mig när jag påstår att svenska regler och svenska villkor ska gälla vid arbete i Sverige. Rätten till schyssta arbetsvillkor och minimilön med den nivå som kollektivavtalen föreskriver är allas rättighet.

Vi får heller aldrig glömma att kollektivavtalen kom till just för att skydda gruppen arbetstagare, en grupp som var ytterst utsatt innan fackföreningarnas starka intåg på den svenska arbetsmarknaden. Detta bidrog till att forma det som vi i dagligt tal pratar om som ”den svenska modellen”.

Tyskland hade svårt att tvinga företag från andra länder att teckna kollektivavtal i Tyskland och har därför infört en annan modell för att säkerställa att konkurrensen är någotsånär jämbördig mellan tyska företag och utländska företag som utför arbete i Tyskland.

För exempelvis lastbils och busschaufförer som kör i och genom Tyskland med andra arbetsgivare än tyska gäller att de företag för vilka de arbetar måste garantera tyska myndigheter att de betalar minimilöner enligt tysk standard. Hur höga dessa minimilöner ska vara är bestämt av tyska myndigheter och baserat på nivåerna i löneavtalen för tyska arbetare i samma bransch. Att så görs ska styrkas med dokument som skickas till en speciell tysk granskningsmyndighet innan fordonen kör in i Tyskland. Om man bryter mot detta väntar dryga böter och beslagtagna fordon.

Tyskland har dessutom rigorösa kontroller vilket innebär att fuskare stoppas och lagförs. Samma princip tillämpar man även i många andra branscher där utländska entreprenörer som utför arbete i Tyskland måste visa handfasta bevis för att lönerna för deras anställda följer de tyska minimikraven. Även här är kontrollerna rigorösa och effektiva.

Att kräva att utländska företag verksamma i Sverige tecknar kollektivavtal är ett brott mot EU’s regelverk, därför borde detta tyska system även appliceras i Sverige.

Låt oss göra på följande sätt:

  • Sätta upp en specialistfunktion på skatteverket eller arbetsmiljöverket som ser till att utländska aktörer verksamma i Sverige följer svenska minimikrav angående löner, försäkringsskydd, arbetstidslagstiftning, skyddsutrustning, semester mm.
  • Kräva att utländska företag registrerar alla sina arbetare och får godkännande för individerna innan de kan påbörja sitt arbete i Sverige.
  • Kräva att löner utbetalas via svenska banker och bankkonton för alla som arbetar 1 månad eller längre i Sverige. Dessa konton kan sedan fungera som transitkonton med en direktöverföring till ett konto i den anställdes hemland. Detta utan avgifter eller skatter om de arbetar mindre än 180 dagar per år i Sverige.
  • Genom tvingande lagstiftning se till att de svenska bankerna sänder inkomstuppgifter för arbetarnas inkomster till skattemyndigheten i gästarbetarens hemland.

Genom att applicera detta mitt förslag på den svenska arbetsmarknaden skapar vi en sundare konkurrens på lika villkor för EU’s medlemsstater. På detta sätt kan svenska och utländska företag konkurrera på lika villkor vad gäller att vinna anbud på arbeten.

Lönen ska inte vara – Och får heller aldrig bli ett konkurrensmedel på en inhemsk marknad.

Jag är helt tillfreds med att regeringarna i övriga EU länder följer Sveriges modell och tillämpar liknande villkor. Rörligheten ska finnas och EU’s företag ska konkurrera med kvalitet och effektivitet som vapen, inte genom att dumpa löner och strunta i övriga villkor för arbetare verksamma i svenska företag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.