Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Flertalets makt över fåtalet!

Flertalets makt över fåtalet – Så lyder Socialdemokratins mest grundläggande och viktigaste paroll. – Genom Alliansen har denna paroll knuffats åt sidan och ersatts med parollen ”Fåtalets makt över flertalet”. och just fåtalets makt över flertalet är orsaken till att Sverige likväl som övriga Europa befinner sig i en ekonomisk kris kantad av hög arbetslöshet och social misär.

Vilket tankesätt som styr har givetvis stor inverkan på de politiska beslut som ska fattas. När fåtalet har den egentliga makten betyder det att de politiska beslut som fattas i första hand ska gynna fåtalet – Om delar av beslutet spiller över till flertalet är det bara en effekt av att fåtalet tjänar ännu mer på beslutet.

Detta bevisas inte minst av alla de jobbskatteavdrag som Alliansregeringen genomförde under sina 8 år vid makten. Delar av besluten spillde över på flertalet som även de fick sänkt skatt – Dock var det fåtalet som gjorde den stora vinsten på jobbskatteavdragen sett i kronor och ören. 1% av en hög inkomst är betydligt mer än 1% av en låg inkomst.

Ovanpå detta passade man på att ta bort förmögenhets skatten och kraftigt sänka fastighetsskatten. För gemene man betydde dessa åtgärder ingenting då förmögenhet saknades redan innan reformen genomfördes, detta medan fåtalet tjänade stort på densamma.

Ovanpå detta har vi ROT och RUT som i princip bara gynnat de som kan härledas till fåtalet i det svenska samhället – För flertalet är och förblir dessa avdrag nästintill oåtkomliga då de allra flesta inte har råd att utnyttja de tjänster som omfattas av ROT och RUT. Dock tycker jag att bägge reformerna ska finnas kvar men med ändrad utformning jämfört med idag. Jag är inte främmande för att införa en inkomst gräns för när RUT och ROT kan användas. Upp till en viss inkomst ska avdragen vara generösare än idag – över densamma ska avdrag inte medges överhuvudtaget.

Ett annat sätt på vilket fåtalet gynnas är genom de generösa utdelningsreglerna i svenska företag. Detta parat med generösa dubbelbeskattningsavtal som bara kommer fåtalet till gagn gör att de rikaste 3% i vårt land kunnat gå från att äga 1/5 del av det totala tillgångarna i landet till att numera äga 1/3 del av tillgångarna.

Jag stoppar här eftersom listan kan göras hur lång som helst.

Vad vi Socialdemokrater ska göra är att lyfta fram vår viktigaste paroll – Flertalets makt över fåtalet!

Sveriges befolkning ska aldrig sväva i ovisshet om vilken paroll som leder till en sund samhällsutveckling. Det får aldrig råda någon tvekan om att det bara är genom ett Socialdemokratiskt regeringsinnehav och genom en Socialdemokratisk politik som ”Flertalets makt över fåtalet” kan garanteras.

Därför säger jag till partikamrater likväl som medborgare – Låt oss lyfta parollen om ”Flertalets makt över fåtalet” och återuppbygga Sverige med den som bas. Med den som bas för vår politik kan vi sedan ta itu med alla de reformer som behövs för att få Sverige på fötter. Därefter vidtar arbetet med att exportera denna reform till i första hand resten av EU, men även till resten av världen.

Vi Socialdemokrater har gjort det förut och vi kan göra det igen – Allt som behöver göras är att predika och utbilda folket om varför flertalets makt över fåtalet alltid måste vara norm i ett väl fungerande samhälle. Med reformen följer den kärlek och solidaritet som är nödvändiga botemedel på den girighet och egoism som finns i det Sverige Alliansen medverkat till att skapa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.