Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Debattformatet i SVT ”snuttifierar” politiken!

Jag har suttit och följt dagens partiledardebatt i SVT och vill påstå att jag blev lika besviken som vanligt. I vanlig ordning hade SVT och debattledarna valt ut ett antal sakfrågor i syfte att skapa debatt runt ikring dessa.

Resultatet? – I vanlig ordning kastade partiledarna siffror och kommentarer om sin egen duglighet och motståndarnas oduglighet omkring sig i fråga efter fråga.

Den stora frågan är dock om någon annan än den som är genuint intresserad och insatt i politiken förstod vad partiledarna sa när de lämnade sitt svar?

För mig är svaret på den frågan NEJ! För en som inte är speciellt intresserad eller insatt i politik så var det i princip omöjligt att utifrån kvällens debatt bestämmas sig för vilket parti man ska rösta på.

  • Vilket parti har den bästa politiken för Sverige?
  • Varför ska jag rösta på den ena eller andra sidan?
  • Vilken sorts politik står respektive parti för?

Ingen av dessa frågor besvarades på ett klart och tydligt sätt. Snarare är det så att SVT’s snuttifierande av svensk politik gör det än svårare för medborgarna att söka svaren på dessa frågor.

Att som SVT (Och för övrigt även övriga TV kanaler) rycka ut ett antal sakfrågor utan att först ge utrymme för en ideologisk debatt är som att ge ett antal människor alla de ingredienser som behövs för att baka en kaka och sedan uppmana dem att baka utan att ge dem kakans recept.

Med andra ord vill jag hävda att en debatt där sakfrågor rycks ut ur sitt ideologiska sammanhang riskerar att på sikt helt förstöra svensk politik och i och med det Sveriges välfärd och konkurrenskraft.

Min uppmaning till SVT är därför följande:

  • Sätt upp en debatt där respektive partis ideologi debatteras! 

Vad jag vill se är en partiledardebatt som följer följande formel:

  • Ge varje partiledare 10 minuter att fritt tala om för svenska folket hur partiets ideologiska plattform ser ut. Därefter en förklaring på vilken politik som partiet ämnar föra med den ideologiska plattformen som fundament. 
  • Låt varje partiledare göra detta utan att bli avbruten av övriga partiledare eller av programledarna.
  • När detta är gjort, vilket med kvällens antal partiledare skulle tagit 80 minuter i anspråk ska vi sedan låta partiledarna angripa och debattera de ideologiska skillnaderna och dess betydelse under låt säga 60 minuter. Detta under ledning av en programledare från SVT som ser till att frågor och kommentarer får någorlunda rättvist utrymme bland partiledarna.

Med en sådan debatt återvänder vi till det som är politikens kärna nämligen det ideologiska ställningstagandet på vilket ett partis politik vilar. För åhörarna och tittarna skulle det efter en sådan debatt bli lättare att identifiera sig med, och bestämma sig för vilken ideologi som ligger närmast den egna övertygelsen.

Det skulle skapa en tydlighet i svensk politik och hjälpa både nuvarande och framtida väljare att välja den ideologi som ligger närmast den egna övertygelsen.

Den sortens debatter hade vi på den tiden jag växte upp. Visserligen var TV som medium rätt nytt på den tiden, dock är jag övertygad om att det snuttifierande som nu gäller inneburit att många människor helt tappat intresset för politik.

I ett sådant klimat blir det lätt att vinna sympati för kontroversiella sakfrågor likt SD klankande på invandrarna som roten till allt dåligt som händer i Sverige. Låt i stället SD och övriga partier förklara för svenska folket hur deras ideologi ser ut samt vilken politik de avser att bygga på den ideologiska plattform de står på.

Därför uppmanar jag än en gång SVT med flera TV kanaler att sluta upp med att snuttifiera svensk politik och göra den till en parodi i värsta ”dokusåpa” format.

Men kanske är det så att de så kallade politiska experterna i SVT med flera medier då är rädda att Socialdemokratins position som regeringsbärare skulle permanentas i och med att svenska folket får förståelse för på vilken ideologisk grund den Socialdemokratiska politiken vilar?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.