Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är dags att bredda regeringsunderlaget.

Efter gårdagens inlägg om partiledardebatten i SVT har jag fått ytterligare tid att reflektera över densamma och vad partierna faktiskt står för rent ideologiskt. Detta har fått mig att fundera på om det inte är dags att bredda regeringsunderlaget?

Till att börja med visade Åsa Romson med all önskvärd tydlighet att MP inte är mogna att ingå i en regering. MP’s gräsrotspolitik är förvisso bra, dock är det skrämmande att MP’s främsta företrädare gör sig skyldig till sådana övertramp som Åsa Romson gjorde sig skyldig till i gårdagens partiledardebatt. Detta om något gör att vi Socialdemokrater verkligen behöver ställa oss själva frågan om MP är rätt samarbetspartner för oss?

En annan tydlig observation är att det finns en himmelsvid skillnad mellan C och FP på ena sidan och M och KD på den andra sidan inom det som brukade vara Alliansen. Därför borde de inte vara en alltför svår uppgift att förhandla med C och FP och därmed inkludera dem i regeringsunderlaget.

Efter att ha analyserat debatten och de övriga partiledarnas inlägg djupare tycker jag att vi ska tänka om och försöka bredda regeringsunderlaget ännu mer.

Även om Centern genom Annie Lööf tagit ett rejält steg till höger tror jag trots allt att C som parti är betydligt närmare S än någonsin M och KD.

Vad gäller FP så är det kanske precis som min kompis brukar säga ” I grund och botten är vi alla Folkpartister –  Men ven fan kan rösta på det partiet”. Kort sagt ligger FP’s politik betydligt närmare vår Socialdemokratiska politik än någonsin M och KD.

Dessutom visar historien att även väljarkåren verkar dela denna min uppfattning i och med att C och FP förlorat i storlek i och med inträdet i Alliansen.

Därför är mitt förslag att vi dumpar MP och ingår ett samarbete med C och FP för att bilda ett starkare och bättre regeringsunderlag.

Enligt mitt sätt att se på saken ligger vår Socialdemokratiska politik betydligt närmare C och FP än den någonsin kommer att göra MP’s politik. 

Låt oss därför förhandla med C och FP och skapa en bred majoritetsregering som kan stödjas av både MP och i vissa frågor även av Vänsterpartiet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Bert

    Det bästa vore om Vänstern kunde komma upp en del och att FI fick över 4% men sådant gäller inte
    efter det val som blev.

    Så vad gäller då att göra.
    Ja gudar vet. Men tänk om sossarna slog sig ihop med Vänstern och finge FP med sig.
    Då skulle man spräcka många murar.

    Men då måste vi få väljarna till att se det FP som en gång var.
    Kort sagt S, V, FP är en gammal konstellation som borde få omprövas i Svensk regeringspolitik.

    Tror faktiskt folket skulle gå medf på en sådan konstellation.
    Lite Vänster med klar logik och där Jonas får hugga på bemanningsföretag kollektiavtal, a-kassa
    samt privatiseringsivern.
    Ett FP som tvingades ta ansvar för skolan på riktigt samt i övrigt föra en socialliberal politisk hållning. Vore inte det en bra lösning säg.
    Sparka Björklund först och sätt in nåt nytt i FP

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten. Och självklart är det så att ett brett regeringsunderlag skulle gagna Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.