Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Myten om att politiker inte kan skapa jobb och arbetstillfällen är inget annat än just en MYT!

Man blir glad av att läsa Göran Greiders inlägg i ETC med flera tidskrifter. Precis som jag tidigare hävdat tycker även han att det är rent nonsens att politiker inte skapar jobb. Alliansen och dess företrädare är snara att påpeka att bara industrin skapar jobb och arbetstillfällen. – Dessvärre verkar det som om många av oss Socialdemokrater tagit denna felaktiga myt till våra hjärtan och blint litar på att politiker inte kan skapa arbetstillfällen och jobb.

Om politiker inte kan skapa jobb och arbetstillfällen vad kallar vi då de arbeten som utförs av läkare, sjuksköterskor, lärare, brandmän, förskolelärare, sophämtare etc. etc?

Detta om något är jobb och arbetstillfällen. De som arbetar i offentlig sektor betalar skatt på sina löner och kommunerna och landstingen betalar arbetsgivaravgifter precis som alla andra arbetsgivare.

Därför är det både FEL och SKAMLIGT att påstå att vi politiker inte kan skapa jobb!

Jag vill gå så långt som till att påstå att den offentliga sektorn måste återgå till att vara ”motorn” i den svenska ekonomin om vi ska ha någon som helst chans att återuppbygga välfärdslandet Sverige. När det privata näringslivet får alltför stort inflytande på den politik som drivs innebär det att gemene man får det sämre.

När det privata tar över offentlig verksamhet leder det nästintill undantagslöst till att samma arbete utförs med färre medarbetare, dessutom med ökad arbetsbelastning och mer stress. Stress och arbetsbelastning som leder till utbrändhet och i förlängningen långa sjukskrivningar och HÖGRE KOSTNADER för samhället.

Avsaknaden av en stark samhällsägd offentlig sektor driven av behov snarare än lönsamhet har bland annat lett till följande misslyckanden för det svenska samhället:

  • Permanentad höga arbetslöshetstal som närmast kan beskrivas som massarbetslöshet om siffrorna ställs mot 1960-talets siffror.
  • Sjunkande resultat i de PISA undersökningar som presenteras.
  • Dåligt fungerande järnväg och övrig infrastruktur.
  • Missförhållanden inom skola, vård och omsorg.
  • Massiv utflyttning av svenska företag.
  • Brist på arbetskraft med rätt kompetens.
  • Nedrustning av de sociala trygghetssystemen vilket leder till lidande och utanförskap.

Därför är det nu hög tid att se till att vi återupprättar och renoverar svensk offentlig sektor till sin forna glans. Detta kan bara göras genom att vi återreglerar och ser till att en rad verksamheter på nytt drivs av det offentliga. Allt för att tillse och garantera att den offentliga sektorn blir det den en gång var, nämligen offentligt ägd, skattefinansierad och styrd av behov inte av efterfrågan och vinstintressen.

Det är just i den offentliga sektorn som många av framtidens jobb kommer att skapas!

När vi återreglerar den kommunala servicesektorn och tar tillbaka mycket av den statliga driften av sådant som Alliansen avreglerat blir de som jobbar i sektorerna fler även om aktörerna i sektorn blir färre.

Dessutom behöver vi i offentlig sektor anställa betydligt fler läkare, sjuksköterskor, brandmän, poliser, militärer, lärare, förskolelärare, äldrevårdspersonal, skolsköterskor, kurator etc, etc. Som ni ser kan listan göras näst intill oändlig.

Därför är MYTEN om att politiker inte kan skapa arbeten just en MYT och i alla stycken osann! Beviset finns i listan av arbeten ovan.

Experimentet med avregleringar och privatiseringar har inneburit att den balans mellan offentlig- och privatsektor som är avgörande för ett starkt välfärdssamhälle försvunnit.

Resultatet av denna obalans = ”massarbetslöshet” och utsatthet bland många medborgare.

Det är just denna obalans som ger SD chansen att skylla allt på invandringen när svaret på varför det gått del finns att finna i obalansen mellan offentlig- och privatsektor.

En stark offentlig sektor som drivs av behov, inte av efterfrågan är lösningen på denna ”massarbetslöshet”. Med en fullt ut fungerande offentlig sektor enligt 60-tals modell kan vi med lätthet parera skillnaderna mellan hög och lågkonjunktur och se till att hålla medborgarna i arbete eller i utbildningsinsatser för att stärka näringslivets behov av kvalificerad arbetskraft.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

En kommentar

  1. Lars Flemström

    Politiker kan skapa jobb både inom offentlig och privat sektor. Politiker kan skapa jobb inom privat sektör inte endast genom fler beställningar från offentlig sektor, utan även genom att röja undan risken för oförutsedda kostnader för en arbetsgivare som anställer arbetslösa. Skatter och arbetstivaravgifter är förutsebara kostnader, däremot inte sjuklöner och arbetsrättsliga skadestånd.

    De borgerliga propagandamaskinerna blandar ihop vem som skapar jobb med vem som anställer. Politiker bestämmer givetvis inte över privata företags investeringsbeslut, men kan påverka dessa i positiv riktning. Jag föreslår att:

    1) Båda sjuklöneveckorna, d.v.s. ordningen att arbetsgivaren ska betala sjuklön under de två första veckorna av varje sjukperiod. I stället införs tre karensdagar i början av varje sjukperiod. Ersättning från Fk ska utgå från och med fjärde dagen, som man inte erhållit lön från arbetsgivaren. Med karensdagarna motverkas okynnes-frånvaro. Speciellt för en småföretagare är sjuklönesystemet ett rent lotteri. Lönekostnaden för en anställd som ”utnyttjar” sjuklönesystemet maximalt är c:a 40 % högre jämfört med en anställd, som aldrig är sjuk. Ingen småföretagare vågar i dagens läge anställda en person som inte har ett helt perfekt CV – och det har ju ingen långtidsarbetslös.

    2) Det finns fullt fog för de arbetsrättsliga skadestånden för arbetsgivare som bryter mot lagar och avtal. Men de drabbar olika arbetsgivare olika hårt. Störst risk att tvingas betala ut skyhöga skadestånd (i förhållande till företagets omsättning) löper småföretagare, som inte har råd att hålla sig med arbetsrättslig expertis. Orsaken till att arbetsgivare gör fel kan vara allt från uppsåtligt lagtrots till oaktsamhet, slarv eller att arbetsgivaren är svårt stressad. av allt från problem i den egna familjen eller till att företaget går dåligt. Jag föreslår att a-kassan tar över utbetalningen av skadestånden till olagligt avkedade /uppslagda personer, men att hela arbetsgivarekollektivet står för finansieringen, genom att skadestånden betalas till a-kassan i procent av företagets omsättning-

    3) Kommuner ska samarbeta med bemanningsföretag (alt snarta egna bemanningsföretag) för att hjälpa arbetslösa ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden. När de anställda i bemanningsföretaget inte är uthyrkda till någon privat arbetsgivare får de arbeta åt kommunen, med uppgifter, som inte är brådskande utan kan vänta några dagar. Ungdomarna får då prova på att arbeta i olika branscher och får kontakt med arbetsgivare för eventuell senare anställning dirket hos en arbetsgivare.. Småföretagare, som är rädda för att bryta mot de arbetsrättsliga reglerna, kan lasta över detta på bemanningsföretaget, som givetvis ska ha avancerad arbetsrättslig kompetens.

    4) Givetvis ska yrkesutbildning, fortbildning och högskoleförberedande utbildningar rustas upp, men politiker måste sluta prata om att lågutbildade inte ens skulle vara ”anställningsbara”. Andelen jobb av den totala arbetsmaknaden har inte blivit färre med åren. Gamla jobb försviner och nya jobb tillkommer hela tiden.

    5) Allmän värnplikt under fem månader införs för både män och kvinnor. Förutom att ungdomsarbetslösheten sjuniker som en direkt föjt av detta, får ungdomarna ett intyg på fullgjord värnplikt, vilket kommer att öka chansen att få jobb hos en civil arbetsgivare.

    6) Arbetsförmedlingarnas servicefunktioner (förmedlingsfunktionen) och myndighetsfunktioner (bedömning av rätt till eersättningar) skiljs. Kommunerna bör ta över servicefunktionen, medan staten behåller myndighetsfunktionerna. Förmedlingsverksamheten ska vara starkt inriktad på att para ihop arbetgivare och arbetssökande med rätt kompetens. Arbetsförmedlingarna ska kunna ingå avtal med arbetstivare om AF helt och hållet tar över personalrekryteringen. Privata arbetsförmedlingar, som drivs av fackföreningar och branschorganiationer ska till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.