Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Barn & unga måste lära sig respektera äldre!

Jag har under dagen suttit och granskat ett antal förslag och debattartiklar från främst Folkpartister avseende problemen i den svenska skolan.

De beskriver situationer och problem där elever stör lektioner och totalt ignorerar sina lärare och andra vuxna. Att detta är ett problem håller jag med om – dock har jag en helt annan bild av hur problemet ska lösas. Man målar upp situationer där eleverna kommer för sent till lektionerna, leker med mobiler och datorer etc. i stället för att koncentrera sig och lyssna på lärarna.

Folkpartisterna påstår (måhända med all rätt) att detta är den enskilt största anledningen till att Sverige fallit i de PISA undersökningar som genomförts på senare tid.

Vad är då Folkpartiets lösning på problemet?

I alla de förslag jag läst handlar lösningen om att stärka lärarutbildningarna, ge lärarna högre löner och mer tid till undervisning, införande av karriärtjänster för att höja läraryrkets status, stärkt elevhälsa etc. etc.

Låt mig med en gång säga att jag inte tror på någon av ovanstående lösningar!

Vad som behövs är att ändra vårt samhälle i grunden när det gäller vuxnas syn på barn och barns barns syn på, och respekt för vuxna människor.

Problemet med den svenska skolan och med landet som helhet för den delen är att barn och unga genom reformer och annat fått en rättslig ställning som de inte klarar av att hantera fullt ut. Dessutom väger deras åsikter betydligt tyngre än de borde göra. Det är just därför de kan bete sig som de gör mot lärare och andra vuxna, väl medvetna om att lagen står på deras sida och att de vuxna har svårt att komma runt denna lagstiftning.

Därför kommer jag med ett förslag som säkert kan ses som både skamliga och orättfärdiga. Då jag aldrig varit den fega typen sticker jag ut hakan väl medveten om att flertalet sannolikt vill slå den både gul och blå, dock anser jag att någon måste våga ifrågasätta dagens syn på barn och deras rättigheter och skyldigheter. – För mig blev denne någon jag.

Vad jag vill göra är att se till att barnen lär sig lyssna till oss vuxna och tvingas följa våra beslut oavsett vad barnen själva tycker om saken!

För mig är det självklart att både föräldrar och skolan på olika sätt kunna straffa de barn som inte lyder och som missköter sig. Detta genom att stänga av dem, förbjuda mobilanvändande etc. etc.

Barn och ungdomar har inte tillräckligt med livserfarenhet för att förstå sitt eget bästa. De saknar även kunskap om hur samhället och världen fungerar, något som är nödvändigt för att kunna fatta kloka och välgrundade beslut.

Skådespelaren Will Smith gav på frågan om hur han uppfostrar sina barn följande svar: ”Mina barn får så mycket förtroende som de förtjänar. Om det klarar av att förvalta det förtroende vi som föräldrar givit dem får de mer förtroende. Om motsatsen råder reducerar vi förtroendet till den nivå de klarar av att hantera.”

För mig innebär detta att vi vuxna måste återta kommandot över våra barn. Vi bör helt enkelt gå tillbaka till det system som tidigare rådde i Sverige, och som för övrigt fortfarande råder i de allra flesta länder på vårt jordklot.

Detta innebär att:

  • Att barnen alltid ska göra som de vuxna säger utan att ifrågasätt det som sagts.
  • Att lärarna får sin auktoritet tillbaka och kan straffa de som inte följer givna instruktioner.
  • Att barn redan från början får lära sig att senioritet och ålder år liktydigt med erfarenhet och kunskap.

Självklart vill jag inte återinföra agan eller rätten att fysiskt bestraffa barn. Vad jag vill göra är att lära barnen att de är just barn, och att deras tid att bestämma och tycka kommer när de blivit gamla och erfarna nog att förstå vad rätten att bestämma och leda innebär, och att denna rätt måste ha sin utgångspunkt i kärlek, kunskap, erfarenhet, ödmjukhet och ansvar.

Jag kräver inte heller att barnen ska lyda pedofiler och andra vuxna med olika former av psykiska störningar – Vad jag kräver är att barnen lär sig veta sin plats i samhället och att deras tid som vuxna beslutsfattare ligger framför dem.

Ett samhälle där barn bestämmer över vuxna är ett förlorat samhälle – Görs inget radikalt är Sverige snart där.

Låt oss därför göra det enda rätta och återställa de vuxnas auktoritet över våra barn.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag!

 

2 kommentarer

  1. Inger

    Jaa du DU flitiga skrivare..Vi vuxna behöver nog granska oss själva först..hurdana förebilder vi är
    Har hört ..många gånger..den äldre generationen klaga på dagens barn och ungdomar..och säga annat var det förr Då frågade jag Vad beror det på då..är det inte vi vuxna som uppfostrat dom Det hjälper ju inte hur många förbud vi har OM vi inte själva lever upp till det vi säger och är ärliga med det vi inte kan leva upp till.Respekten med sitt rika innehåll är ett fint ord Som det skulle behövas MER av i ALLA åldrar
    Det är för mycket tomt prat idag..vuxna muttrar och gormar över det ungdomarna gör Men gör själva samma saker Som till exempel..talar/sms i mobilen ÖVERALLT och NÄRSOMHELST och DÄR datorn är lika fastklistrad vi deras fingrarna,som ungdomarnas/barnens För detta börjar gå allt längre ner i åldrarna
    Barn gör inte som vi SÄGER utan som vi gör/handlar
    SÅ om vi skall få till en förändring…får vi nog lov börja med att skärskåda oss själva först
    För HUR många vuxna ÄR ”CITERAR DIG ”erfarna nog att förstå vad rätten att bestämma och leda innebär, och att denna rätt måste ha sin utgångspunkt i KÄRLEK, KUNSKAP, ERFARENHET, ÖDMJUKHET och ANSVAR.” slut citat Vi .behöver bara se på de ”högsta” ledarnas beteende och beslutsfattande för att stark ifrågasätta att dom besitter de egenskaperna Återigen vi ÄR våra barn och ungdomars förebilder ..Det ÄR vi vuxna som måste börja bli vuxna först..och ta vårt ansvar som JUST VUXNA

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett välskrivet inlägg i debatten med tillägget att det är självklart att vi vuxna måste föregå med gott exempel.

      Detta har jag utgått ifrån när jag skrev inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.