Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Malcom X hade helt rätt – Racism beror på kapitalism!

Malcom X var en mycket kontroversiell person som uttryckte många ord och känslor. Jag vill redan nu säga att jag på inget sätt är någon förespråkare för den religiösa sidan av hans person. Trots allt är det ändå så att han var en av de viktigaste förgrundsfigurerna i Afroamerikanerna*s kamp för att uppnå jämställdhet som varande Amerikanska medborgare.

Både Malcom X och Martin Luther King gjorde mycket, och lyckades i mångt och mycket att skapa samma fri och rättigheter för svarta som för vita. Trots att så är fallet är skillnaderna i levnadsbetingelser fortfarande stora mellan svarta och vita i USA. Defacto har USA en svart president. Det går även att hitta många afroamerikaner på ledande positioner i det amerikanska samhället. Trots detta är det så att afroamerikaner är överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken, har en sämre ekonomi etc.

Detta leder en att fundera på varför situationen ser ut på detta sätt i USA?

För egen del tror jag att det är därför att det finns en mycket stor sanningshalt i det uttalande Malcom X gjorde i slutet av sitt liv. Vad han uttryckte och som jag i allra högsta grad anser är sant är att: ”Det finns ingen kapitalism utan racism”

Min politiska ståndpunkt är att det är precis så det är!

Kapitalism och en strikt kapitalistisk livssyn leder i förlängningen till GIRIGHET och EGOISM och till att man hamnar längre från KÄRLEK och SOLIDARITET.

Det finns ingen skillnad i rika afroamerikaner’s förhållningssätt jämfört med rika vita amerikaner. Bägge grupperna anser att de som är fattiga är lata och att de därför får skylla sig själva.

Även jag tycker att hårt arbete ska löna sig, och att den som satsar hårt på utbildning och karriär ska tillåtas tjäna mer och ha det bättre än de som inget gör. Dock tycker jag att vi måste stävja girigheten på alla tänkbara sätt. I Sverige har de som skaffat sig en hög utbildning och därmed möjlighet att göra karriär gjort det på alla vi skattebetalares bekostnad. Därför är det rimligt att begära att de ska betala tilllbaka mer till samhället och välfärdssystemen än de som inte valt att utnyttja möjligheten. Detta därför att de som avstått inte kostat lika mycket att utbilda.

Trots allt verkar det vara så att just hög utbildning och en karriär med höga inkomster förändrar människor – detta oavsett av om de är etniska svenskar eller svenskar invandrade till vårt land. Förhållandena i Sverige och USA är därför helt lika på detta område. Oavsett etnicitet betraktar man de som lyckats mindre bra som varande sämre människor.

Just detta kärlekslösa tänkande och handlande ligger sedan bakom den racism som frodas i vårt samhälle. Vad som är ännu värre är att dessa människor sedan lyckats lura med sig även människor med lägre utbildning genom att framhäva att invandringen är skulden till deras utsatta situation.

Detta är inte sant! – Orsaken till arbetarklassens svåra situation står inte att finna i den höga invandringen – Skulden finns hos de bättre bemedlade som inte vill dela med sig till de som har det sämre ställt.

Det är helt enkelt så att de blivit GIRIGA och EGOISTISKA och inte vill betala den skatt de egentligen borde. Beviset för detta går att finna i alla de skattesänkningar som är resultatet av 8 år med en Allians regering vid rodret.

Det är just därför jag blivit Socialdemokrat – Jag har blivit så därför att jag sätter KÄRLEKEN främst i mitt liv. Om man hyllar KÄRLEKEN som ideal innebär det även att man hyllar våra Socialdemokratiska ideal om SOLIDARITET och principen OM ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Malcom X hade därför helt rätt i sitt antagande att racism inte beror på hudfärg – Racism beror på kapitalism!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

8 kommentarer

  1. nils johnsson

    ” I Sverige har de som skaffat sig en hög utbildning och därmed möjlighet att göra karriär gjort det på alla vi skattebetalares bekostnad. Därför är det rimligt att begära att de ska betala tilllbaka mer till samhället och välfärdssystemen än de som inte valt att utnyttja möjligheten. Detta därför att de som avstått inte kostat lika mycket att utbilda.”

    Herregud vad har du för människosyn. Så hur mycket skatt man ska betala ska alltså vara proportionellt mot hur mycket man kostat samhället? Så det är finare att vinna på lotto än att utbilda sig och starta företag för att man kostat samhället mindre? Så om en rullstolsbunden person vinner på lotto ska vi då konfiskera vinsten för att han ska betala tillbaka för all hjälp han fått av välfärdssystemen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att du fått allt om bakfoten Nils.

      Vad jag säger är att de som tjänar mer ska betala mer skatt än de som tjänar mindre. Detta genom att de betalar skatt med en högre skattesats än idag beroende på hur hög inkomst de har över den brytpunkt vi bestämmer tillsammans.

      Förmögenhetsskatten ska återinföras enligt mitt tycke. Vinstskatt på lotterivinster betas genom en vinstskatt så ytterligare beskattning kommer bara att ske om den som vunnit genom vinsten vid årets slut skapat en förmögenhet som ska beskattas med förmögenhetsskatt

      • nils johnsson

        Även utan olika skattesatser så betalar den som tjänar mer mer i skatt. Och ett progressivt skattesystem är väl inte något nytt, det är ju något som vi har och som alla partier från V till SD är nöjda med.

        Men det var inte det du skrev i texten som jag citerade, utan det var att skatt ska utgå baserat på hur mycket man kostat samhället.

        Hela din text är virrig, du skriver ”Skulden finns hos de bättre bemedlade som inte vill dela med sig till de som har det sämre ställt. Det är helt enkelt så att de blivit GIRIGA och EGOISTISKA och inte vill betala den skatt de egentligen borde. Beviset för detta går att finna i alla de skattesänkningar som är resultatet av 8 år med en Allians regering vid rodret.”

        De har alltså blivit giriga/egoistiska av skattesänkningarna, de var alltså inte det innan? Och detta är bevisat med att Alliansen sänkt skatten? Så om Alliansen inte hade sänkt skatten då hade de bättre bemedlade inte blivit giriga? Och detta har du nu bevisat? Och den skatt de ”borde” betala den är alltså absolut, inte något som olika människor kan ha olika åsikter om utan du har den rätta nivån och alla som inte håller med är giriga. Låter inte så demokratiskt.

        Saker blir heller inte sant för att man citerar någon på internet.
        ”Det finns ingen kapitalism utan racism”
        Förutom att rasism stavas med S på svenska så undrar jag hur du kommit fram till detta? Skulle rasismen komma ur kapitalismen, jag förstår ingenting. Så personer som tror på en fri marknad skulle vara rasister, när just den fria marknaden är definitionen av att behandla människor lika.
        Eller menar du att det är de rika som är rasister och inte de fattiga? Var det familjen Wallenberg som stod och skrek ”go home” till balterna i Vaxholm eller arbetarna o LO?
        Tror du skinheads och nazister är välutbildade rika ”kapitalister”?

        Förklara gärna

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad jag menade är följande: Jag delar in politiken på en skala som sträcker sig mellan kärlek på ena sidan och girighet på den andra sidan. Med denna skala som grund menar jag sedan att det går att placera in politiska ställningstaganden som varande närmare den ena eller andra sidan.

          Vad jag avsåg med Malcom X citat är att det faktiskt är så att det finns ett visst samband.

          När det gäller skattesänkningarna tycker jag att dessa bara skulle ha genomförts för de med årslöner under 360.000, för alla med en årslön över skulle ingen skattesänkning ha utgått överhuvudtaget.

          Sen är det nog med kärleken precis som det står i Bibeln att Jesus sa ” Det är lättare för en kamel att gå genom ett nålsöga än för en rik man att nå himmelriket.

          Girighet och egoism ligger bakom mycket i vårt samhälle.

  2. Jonny Disenfeldt

    ”Vad jag säger är att de som tjänar mer ska betala mer skatt än de som tjänar mindre. Detta genom att de betalar skatt med en högre skattesats än idag beroende på hur hög inkomst de har över den brytpunkt vi bestämmer tillsammans.”

    Det gör vi redan, vi har statlig skatt 20% över en brytpunkt och sedan statlig värnskatt på ytterligare 5% över en annan brytpunkt (det senare visste du inte om)…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den är fortfarande inte hög nog därför bör bland annat förmögenhetsskatten återinföras.

  3. Bertil

    Välbeställda de med hög lön förmögenheter har inga minuskonton för invandringen på
    100 000 personer per år. All denna invandring har lags som nota till Offentliganaställda och svaga grupper i Samhället.
    Tyvärr kan det bli Socialismens fall om de inte fattar att det ämnet måste ges en förklaring på och lösas så de med tjock plånbok får stå för kostnaden.
    För det är välbeställda som drar nytta av invandring

    Vi behöver kort sagt rejäla skatteschoker för en välbeställd grupp.
    Det ska svida i skinnet ordentligt.
    Det kan ske med tillfälliga rejäla skatteuttag.

    Jag ser ingen fara i om de flyr landet. 100 000 som tagits hit varje år
    kompenserar: . Skulle det gå åt helsefyr ska alla med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.