Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I hela folkets händer!

Jag har skrivit flitigt om kärlek, solidaritet och principen om alla människors lika värde på min blogg allt sedan jag inledde mitt värv som bloggare. Ändamålet med mitt skrivande är självklart att väcka debatt. Det största målet med mitt bloggande är ändå trots allt mana till eftertanke.

Att jag vill mana till eftertanke beror på att jag ser hur vårt kära Sverige håller på att falla sönder därför att girighet och egoism fått alltför stort genomslag i samhällsbilden. Att så är fallet får vi alla ta åt oss av vilket inkluderar oss Socialdemokrater.

Vi har tillsammans med de andra partierna raskt sett till att rasera det Sverige våra förfäder byggt i sitt anletes svett. Sverige fram till slutet av 80-talet var själva sinnebilden för ”paradiset på jorden” och en stark förebild för andra länder avseende hur man bygger välfärd och ekonomisk stabilitet.

Just därför att vi ska inse hur kallt, girigt och egoistiskt vårt samhälle blivit har jag lanserat en modell där politiska beslut och mänskligt handlande bör värderas utifrån en ordning där allt värderas utifrån kärlek eller girighet. Anledningen till detta är helt enkelt att kärleken föder många goda egenskaper emedan girigheten gör det motsatta och ger börd åt mindre goda egenskaper.

Om vi börjar tänka i dessa banor – och dessutom får våra medmänniskor att tänka på samma sätt är jag helt säker på att vi kan börja resan mot ett mer kärleksfullt samhälle. Jag är helt övertygad om att ingen vill framstå som girig och egoistisk. Att det blivit så beror på ett slentrianmässigt handlande helt utan eftertanke.

Jag vill även lyfta fram några viktiga ideologiska ställningstaganden vi Socialdemokrater gjorde i 1975 år partiprogram och ge ny luft åt dessa.

Där sägs följande bland mycket annat följande:

  • Socialdemokratin ställer arbetet i förgrunden för sin politik, ty arbetets villkor bestämmer människornas inbördes förhållanden och präglar samhället som helhet.
  • Därför spelar frågan om produktionens organisation en huvudroll för människornas frigörelse.
  • Därför vill Socialdemokratin förverkliga den ekonomiska demokratin, engagera hela folket i samhällsomvandlingen och låta den tekniska och ekonomiska utvecklingen underordnas människornas behov.
  • Denna strävan har djupa rötter i arbetarrörelsens tradition och får förnyad kraft av de krav som människorna ställer i det moderna industrisamhället. Där upplevs ett allt starkare hot att mänskliga, sociala och kulturella värden underordnas kraven från privata vinstintressen.
  • Där växer behoven att att hävda människornas egenvärde, att skapa trygghet och gemenskap mellan människorna och att fördjupa välfärden.
  • Ovanstående är uttryck för viljan att humanisera industrisamhället och ta tillvara dess möjligheter.

Alla dessa punkter som sågs som nödvändiga redan 1975 har vi allt sedan dess förskjutit och glömt och jag vill påstå att det är just därför som Sverige anno 2015 ser ut som det gör.

Orden ovan påvisade med all önskvärd tydlighet varför det är viktigt att ”Flertalet har makten över fåtalet”. Dagens Sverige präglas av ”Fåtalets makt över flertalet”. I dagens Sverige är det snarare så att människorna är underordnade den tekniska och ekonomiska utvecklingen, och att de privata vinstintressena i allt styr mänskliga, sociala och kulturella behov.

Människornas egenvärde saknar helt betydelse. Vad som betyder något är vinst och egenintresse hos ett fåtal. Hur resten av landet mår bryr man sig inte om. Beviset på detta är att välfärden urholkats och befinner sig på randen till undergång. Någon annan förklaring finns inte att finna till fenomenet att slå på sjuka och arbetslösa och de som lever i utanförskap. Tillgången till välfärd är på god väg at bli förunnad endast FÅTALET.

När det privata vinstintresset tillåts styra allenarådande skapas ett girigt och kallt samhällsklimat.

Vad Sverige behöver är mer KÄRLEK. Detta åstadkommer vi bäst genom att lyfta fram, damma av, och använda oss av de doktriner som tillsammans skapade 1975 års Socialdemokratiska partiprogram.

Det är just därför att jag helhjärtat tror på detta som varande lösningen till Sveriges problem som jag gjort mitt ställningstagande att kämpa på och jobba för ett bättre Sverige. Det är därför jag blivit Socialdemokrat!

Genom att jobba hårt, internt likväl som externt har jag bestämt mig för att genom bloggande, politiskt engagemang, debatter och andra forum se till att vi påbörjar återresan från ett kargt, girigt och kärlekslöst Sverige tillbaka till det kärleksfulla och väl fungerande Sverige som rådde under Socialdemokratins glansdagar.

Jag tror att de allra flesta saknar den sortens Sverige – Ett Sverige där allt var möjligt och där uttrycket ”The sky is the limit” inte sågs som avlägset och omöjligt.

Vilket Sverige vill du leva i? Ett kargt, girigt och kärlekslöst Sverige eller ett kärleksfullt och välmående Sverige?

Valet är ditt! Själv har jag bestämt mig för vilket Sverige jag vill leva i.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

6 kommentarer

  1. nils johnsson

    Så frågan om man vill ha ”Ett kargt, girigt och kärlekslöst Sverige eller ett kärleksfullt och välmående Sverige?” eller inte är alltså om man tycker som du/socialdemokraterna. Alla som inte håller med er är definitionsmässigt kärlekslösa och giriga?

    Du kan inte tänka dig att den politiska skalan kanske har fler dimensioner än girighet och kärlek? Menar du verkligen att alla som står till höger om vänsterfalangen hos socialdemokraterna är giriga och kärlekslösa och inte vill Sveriges bästa?

    Eftersom sverige och världen blivit så otroligt mycket bättre sedan 1975 på precis alla mått (fattigdom, levnadsstandard, livslängd osv osv) undrar jag vad det är för felaktiga beslut som fattats och vilka som borde fattats istället?

    Många definierar frihet som en nyckelkomponent för lycka. Frihet att välja var man vill bo, Frihet att välja karriär, utbildning, bil och bank. Jag antar att vägen till kärlek för dig går via att inskränka friheten så att folk gör de livsval som du anser är de rätta (de kärleksfulla)?

    The road to hell is paved with good intentions

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill på inget sätt begränsa friheten, tror du det har du helt missförstått det jag skrivit.

      När jag pratar om kärlek och girighet så använder jag det som måttstock på om mitt beslut bara tas i syfte att gynna mig själv även om det innebär att det sker på bekostnad av andra.

      Jag vill mena att det går att förena personlig lycka och frihet och samtidigt säkerställa att det jag vill göra inte sker på bekostnad av andra.

      Beskattning är ett typiskt område där detta är tillämpbart, sjukförsäkring och a-kasa är andra områden.

      • nils johnsson

        Så du vill på inget sätt inskränka friheten men ändå gå tillbaka till 1975 års lösningar?

        Vad rent konkret är det för lösningar från 1975 års partiprogram du tycker borde införas nu? I varje fall jag upplever att friheten har ökat otroligt mycket på alla plan sedan dess.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag upplever att friheten då var lika stor som den är idag. På vilket område vill du påstå att frihet saknades?

          • nils johnsson

            Du vill altså inte specifiera vad det är från 1975 års program som du tycker är så bra? Att säga att vi ska välja kärlek över girighet är inte konkret politik.

            Idag har vi frihet att välja skola, vi har flera tv kanaler som inte alla ägs av staten, vi har flera radiokanaler som inte alla ägs av staten, marginalskatten har gått från 85% till 55% så vi har frihet att själv välja vad vi vill göra med våran lön. Vi har inte värnplikt längre så vi tvingar inte pojkar att göra värnplikt. Vi kan välja teleoperatör fritt. Det är några exempel på frihet som befolkningen fått sedan 1975.

            1975 las grunden för löntagarfonder som skulle socialisera sveriges företag. Jag levde 1975 och tycker det var en hemsk tid av statligt kontroll i allt, jag upplevde en enorm ofrihet.

            Jag ställer frågan igen, vad ur 1975 års partiprogram som du säger är lösningen för S är det som du tycker är aktuellt nu?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vilka delar jag föredrar kommer i morgondagens inlägg som redan är färdigskrivet så du får ge dig till tåls tills imorgon.

            Vi får aldrig glömma att den höga marginalskatten var nödvändig för att bygga välfärdslandet Sverige. Sedan är frågan om valfriheten givit oss ett bättre land eller inte. Jag vill påstå att denna valfrihet varit till godo på några få områden medan den varit till ondo på långt fler. Valfriheten vad gäller skola har gett en dyrare skola med sämre resultat.

            Kärleksfulla beslut som gynnar flertalet är om något konkret och relevant. All politik borde byggas utifrån ett kärleksfullt tänkande om jag fick bestämma.

            Löntagarfonderna vare en lika dum som dålig ide. En offentlig sektor som motvikt mot det privata näringslivets girighet är en mycket bättre lösning. Idag har avregleringar och privatiseringar rubbat denna balans på ett sådant sätt att medborgarna lider vilket är allt annat än bra.

            Därför uppmuntrar jag dig till att läsa morgondagens inlägg – Där kommer svaren på dina frågeställningar.

            Dessutom är tålamod en dygd, och något som leder till eftertanke och bra och genomtänkta beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.