Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skatteplanering skapar snedvriden konkurrens på olika villkor!

Även detta inlägg handlar om effekterna av storföretagens skatteplanering. Dock handlar detta inlägg inte om de skattepengar ländernas skattemyndigheter går miste om. Detta inlägg tar sikte på en annan skadlig effekt av skatteplanerandet nämligen den snedvridning av konkurrensen den skapar.

Snedvridning är kanske ett alldeles för snällt ord i sammanhanget då det faktiskt leder till att konkurrensreglerna åsidosätts helt och hållet.

Skatteplaneringen ger storföretagen en möjlighet att konkurrera ut mindre företag med hjälp av pengar som de inte skulle förfogat över i första läget om de betalat de skatter som lagen föreskriver. Genom skatteplanering har de lyckats komma runt lagen och öka sina vinster. Vinster som delvis används för att konkurrera ut de som inte ägnar sig åt skatteplanering.

Varför påstår jag att konkurrensreglerna är åsidosatta och att konkurrensen är snedvriden?

Jag gör det därför att det är precis så det är!

Om vissa av marknadens aktörer kan driva sin verksamhet utan att betala skatt betyder det att dessa aktörers företag kan öka sin vinst med lika mycket som de låter bli att betala i skatt.

Detta i sin tur gör att de kan sälja sina produkter billigare än de företag som betalar skatt och fortfarande vill göra vinst i slutändan. 

Alliansen och alliansens företrädare pratar alltid om att det måste bli lättare och enklare att starta företag i Sverige. De pratar även om att skatterna måste bli lägre och att lönenivåerna måste sänkas för att företagen ska kunna tjäna pengar och överleva. De säger med en mun att det är i de små och medelstora företagen som framtidens jobb ska skapas. Att jobb skapas i denna sektor och även i offentlig sektor håller jag med om.

Den stora frågan är dock hur dessa företag ska kunna växa och utvecklas i en miljö där de stora företagen använder skattemedel till att bedriva osund konkurrens?

Om Sverige och resten av EU och västvärlden ska kunna skapa ett gott företagsklimat med välmående företag och ett blomstrande näringsliv måste denna osunda konkurrens stoppas omgående.

Vi måste våga ge oss på storföretagen och ändra lagstiftningen på ett sådant sätt att skatteplanering blir om inte omöjligt, så i vart fall olönsamt att ägna sig åt. Därefter, när skattepengarna ånyo flyter in i staternas kassakistor i stället för i kassakistorna hos ägarna till storföretagen kan vi börja titta på vilka åtgärder som behövs för att få små och medelstora företag att både starta och blomstra.

Därför hoppas jag att även Alliansens företrädare håller med mig när jag säger att vi måste stoppa den osunda och omoraliska skatteplaneringen som pågår idag. Jag hoppas även att Alliansen ansluter till min linje och hjälper mig att se till att detta blir verklighet.

Jag är helt säker på att konkurrens på lika villkor är den enskilt största framgångsfaktorn i strävan att skapa ett sunt och välmående näringslivsklimat i Sverige och övriga Europa.

Dessutom måste vi titta på en framtida lagstiftning vad gäller monopol och oligopol liknande situationer. Dagens världsbild präglas i allt för hög grad av stora företagsjättar som genom sin storlek och sin position kan kväsa och ta död på mindre aktörer.

Ekonomisk demokrati är vad som bör eftersträvas!

För mig betyder ekonomisk demokrati inte att alla ska äga lika mycket eller att alla ska ha samma lön. För mig betyder det snarare att alla ska vara lika inför lagen och att alla solidariskt ska betala skatt i de länder de verkar i och då på samma nivå som alla andra aktörer på den marknaden.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.