Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialism är kärlek – Socialism är frihet!

I dag handlar inlägget om socialism versus kapitalism. Jag vill påstå att socialism i allmänhet, och Socialdemokratisk socialism i synnerhet är synonymt med KÄRLEKENS politik.

I dagens inlägg har jag tagit fasta på en artikel i webbupplagan av ETC och en ledare Johan Ehrenberg skrivit med titeln ”Socialism är individens frihet”. 

Delar av budskapet kommer från Johans penna andra delar har jag infogat själv.

Varför säger jag att socialism är synonymt med kärlek och frihet?

Därför att:

  • Socialism utvärderar förslag utifrån om de är socialt rättvisa eller inte. Socialism värderar förslag utifrån om de är kärleksfulla eller inte.
  • Kapitalism värderar företag utifrån om de är lönsamma eller inte. Kapitalism värderar förslag utifrån om de gynnar storkapitalet eller inte.
  • Socialistisk politik handlar om att slå sönder maktmonopol och skapa en friare marknad.
  • Kapitalistisk politik handlar om att skapa maktmonopol och kontrollera marknaden.
  • Socialism handlar om att skapa grogrund för små och medelstora företag och ge dem neutral konkurrens.
  • Kapitalism handlar om att gynna det stora kapitalet på de små företagens bekostnad.

Det som skrivits ovan påvisar bara några av skillnaderna mellan kapitalism och socialism. Socialismen handlar dessutom om att ge individen frihet, en frihet som skapas genom gemensam trygghet och lika rättigheter.

Socialsim handlar även om att driva en socialistisk näringspolitik som får marknaden att blomma. Detta åstadkoms genom att befria ägandet så att ägandet kan spridas på fler händer. Det handlar helt enkelt om att säkerställa att ”Flertalet alltid har makten över fåtalet”.

Frihet återfinns tvärtemot vad många tror i ett socialistiskt snarare än i ett kapitalistiskt samhällssystem. I socialismen handlar friheten om att skapa en valfrihet fri från kapitalismens tvångssystem skapade genom maktkoncentration, monopol och karteller.

Kapitalismen handlar om att begränsa individens valfrihet. Kapitalism handlar inte om frihet eller att driva företag, den handlar snarare om att äga och styra marknaden, helst via monopol, karteller och oligopol för att säkerställa att de effektivt kan döda all konkurrens som kommer från små företag.

Min fråga till dig är därför följande – Vilket sorts samhälle vill du leva i?

  • Ett samhälle enligt Socialdemokratins socialistiska värderingar som skapar frihet för individen?
  • Eller ett samhälle enligt Alliansens modell för kapitalism som sätter på medborgarna en tvångströja därför att storkapitalet tillåts styra alla viktiga beslut?

Valet är ditt! Själv har jag gjort mitt val. För mig gäller kärlekens politik – den sorts politik som vi Socialdemokrater står för i alla lägen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.