Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sverige och EU bör överväga en återgång till strikt reglering av bank & finansmarknaden!

Anledningen till att jag rubricerar på detta sätt är att jag vill lyfta upp en strikt reglering av banker och finansinstitut på agendan. Allt sedan lobbyisterna lyckades få västvärldens regeringar att släppa på regleringen och låta dem verka på en fri marknad har vi sett hur mycket gått snett.

Till att börja med har skattebetalarna i flertalet länder tvingats betala priset för att rädda bankerna när ekonomiska kriser uppstått. Dessa kriser är många gånger orsakade av just bank & finansindustrin genom ovarsam utlåning utan tillfredställande säkerheter samt genom att banker & finansinstitut efter avregleringen fått fritt spelrum att marknadsföra sina produkter till alla, även produkter som bara innehåller luft dvs. inte har en underliggande säkerhet av tillfredställande karaktär.

Förutom att bank & finansindustrin inte är ansvarsfulla när det gäller utlåning och marknadsföring av produkter tycker jag att följande parametrar gått fel efter avregleringen:

  • Att aktiekurserna inte längre har något att göra med ett företags verkliga värde! I stället för att nöja sig med värdetillväxt och utdelning spekuleras i stället i ett företags framtida vinster och aktiekurserna innehåller stora mängder luft.
  • Att optioner och terminer säljs till privat personer som inte tillhör skiktet miljardärer, och allt som oftast i proportioner som motsvarar en stor del av spararen/investerarens totala förmögenhet.
  • Att räntemarknaden så som vi kände den är satt ur spel då skillnaden mellan in och utlånings räntor är för stor. Dvs. bankernas marginal och vinst på räntegapet är för stor.
  • Att valuta handeln helt spårat ur. Det enda den gör är att skada länders ekonomi. Dessutom har den fråntagit länderna och dess regeringar kontrollen över sin egen valuta. Kontrollen över valutakurserna ligger sedan länge hos marknadens aktörer vilket gör att de kan pressa ländernas regeringar till beslut som gynnar dem.
  • Att handeln med fonder är helt urspårad därför att bankerna tjänar pengar i flera led på spararnas pengar.

Vi får aldrig glömma att bankväsendet kom till för att underlätta industrins och människornas dagliga liv och leverne. Den var tänkt att fungera som ett in och utlånings institut där ränta erhålls eller betalas. Dessutom var de tänkta att fungera som betalningsväg och valutaväxlare i samband med nationella och internationella affärstransaktioner.

Jag har inget emot att banker tjänar pengar på sin verksamhet, att så sker är en självklarhet. Dock tycker jag att vi ska tänka en gång extra och överväga om inte dagens situation där banker och finansinstitut blivit den industri i samhället som styr både regeringar och övrig industri blivit fel?

Ta exemplet med fonder som ett första exempel:

  • När det gäller fonder tjänar bankerna pengar i flera led på kundernas pengar. Dessutom händer det att fonder gör affärer i värdepapper och andra tillgångar bara för att skapa vinster till den egna banken! Detta blir möjligt tack vara att många fonder ägs och drivs av banker och andra inlåningsinstitut. Dessa äger sedan i sin tur den aktiemäklare som handlar med fondens tillgångar, således tjänar banken pengar på alla transaktioner som görs när tillgångar i fonden köps och säljs, detta oavsett om fonden tjänar eller inte på affären. Dessutom tjänar den av banken ägda fondförvaltaren pengar på förvaltningsavgifterna i fonden.

Ett annat exempel är handeln med optioner och terminer:

  • Historiskt kom dessa till för att stora institutionella förvaltare skulle kunna göra omdispositioner i sina innehav utan att påverka kursutvecklingen på de underliggande aktierna. I dag säljs optioner och terminer till gemene man som ett investeringsinstrument. Viktigt att komma ihåg är att optioner och terminer inte har något reellt värde i sig. Spekulationen kan gå fel och investeraren kan förlora hela det investerade beloppet om spekulationen år fel. Dessa instrument behöver vad man kallar en ”marketmaker” vilket är densamma som bankerna. Oavsett hur det går tjänar denna ”marketmaker” pengar på instrumentet vilket gör att marknadsföringen av dem är ett egenintresse för bank & finansindustrin.

Slutligen till exemplet av vad som hände när världens valutamarknader avreglerades.

  • Avregleringen av de fasta växelkurserna har lett till en situation där marknaden och inte regeringar bestämmer hur mycket en valuta är värd. Banker & finansinstitut kan genom att spekulera i valuta styra valutakursen uppåt eller nedåt. Detta innebär att länders regeringar och riksbanker som är tvingade att försvara sin valuta är utlämnade åt vad marknaden gör och det värde marknaden sätter på valutan.

I samband med valutakriserna på 90-talet när George Soros knäckte många av världens valutor hade jag förmånen att äta middag med honom. I samband med denna middag där vi som deltog var en blandning av finansfolk och journalister fick han frågan om vad han ansåg behövde göras med valuta marknaden.

George Soros svar kom både snabbt, rappt och konkret och skapade stor förundran. Vad han sa var återreglera valutamarknaderna snarast och återinför de fasta växelkurserna.

Min slutsats är därför följande:

Experimenterandet med avreglering av bank & finansmarknaden har lett till en situation där GIRIGHETEN frodas. Det finns inget STOPP på vad marknadens aktörer gör för att tjäna pengar. Skulle det gå snett och framkalla en kris så finns alltid skattebetalarna som räddningsplanka då ingen regering är villig att låta bank & finanssystemet kollapsa.

För mig framstår det därför klart och tydligt att systemet måste ses över. Kanske är det till och med så att en strikt reglering måste återinföras för att komma tillrätta med problematiken?

Dessutom får vi aldrig glömma att det är just denna avreglering som gjort att de rikaste kunnat sko sig på de svagas bekostnad och öka sitt ägande från 1/5 del av det totala kapitalet i Sverige vid tidpunkten för förra devalveringen till 1/3 del i dagens läge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.