Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

6 timmars arbetsdag är inte vägen framåt för ett bättre Sverige!

På vänstersidan av politiken är frågan om 6 timmars arbetsdag ett hett ämne. Dessutom sägs en förkortning av arbetstiden leda till många positiva saker både vad gäller hälsofrämjande effekter med mindre stress och det faktum att man med 6 timmars arbetsdag får mer fritid.

Man kan till och med gå så långt som till att säga att 6-timmars arbetsdag för Vänsterpartiet m.fl. blivit ett ”MANTRA” som löser alla Sveriges problem.

Dock är 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön är en utopi i dagens Sverige utifrån min synvinkel. Jag bygger min ståndpunkt på egna iakttagelser och erfarenheter parade med allt jag lärt mig om andra länder via bosättning och arbete utanför Sverige.

En utopi blir det därför att kostnaderna blir alldeles för stora i nuläget. Dessutom skulle en sådan reform leda till att många företag flyr Sverige med minskade skatteintäkter som följd.

Tittar vi på de delar av världen som växer fortast t.ex i Asien kan vi se att medborgarna där arbetar mellan 12 och 16 timmar per arbetsdag. Dessutom har de i regel 6 arbetsdagar per vecka. Lönerna och övriga anställningsrelaterade förmåner är betydligt sämre än i Sverige och Europa. Tittar vi på dessa länder så har man rätt till mellan 1 – 2 veckors obetald semester, rätten att vara sjukskriven utan lön 3 – 5 dagar/år etc. etc.

Så länge detta består utan att EU och västvärlden utjämnar dessa länders konkurrensfördelar visavi oss genom att införa höga importtullar alternativt kräver samma löner och anställningsförhållanden som hos oss kan drömmen om 6 timmars arbetsdag inte bli annat än just en dröm.

Visst kan vi gå ner i arbetstid redan nu, men ska så ske måste det även leda till att lönerna sänks i samma omfattning som arbetstiden förkortas.

Att arbeta för att världen på sikt ska ha en målsättning om 6 timmars arbetsdag har jag inget emot. Dock måste en sådan reform rullas ut brett över hela världen för att konkurrens på lika villkor ska råda. Om så inte sker blir de länder som lagstiftningsvägen inför 6 timmar arbetsdag att betrakta som förlorare. Förlorare blir de därför att företagen skulle fly till länder som tillåter längre arbetsdagar och sämre villkor.

Jag kan till och med tycka att vi i en värld med en ständigt växande befolkning och spirande teknikutveckling bör jobba för att förverkliga drömmen om 6 timmar arbetsdag för ALLA. Rätten till arbete och en meningsfull fritid för hela jordens befolkning är helt i linje med mina tankar om KÄRLEK och SOLIDARITET.

Om så görs i ett globalt perspektiv leder det till att fler får chansen att arbeta och försörja sig. Dock kan det vara så att vi vid en övergång till 6 timmars arbetsdag måste sänka våra förväntningar på varje löntagares konsumtionsutrymme i och med att den disponibla inkomsten kommer att minska.

Mänskligheten måste helt enkelt sluta upp med att värdesätta allt i pengar och istället koncentrera sig på kärlek och livskvalitet.

Innan vi på allvar börjar prata om 6 timmars arbetsdag finns många andra saker vi bör genomföra för att skapa en dräglig tillvaro för den arbetande delen av befolkningen i Sverige

Låt oss börja med följande åtgärder:

  • Att se till att nuvarande lagstiftning i arbetstidslagen om 8 timmars arbetsdag efterlevs innan vi överhuvudtaget börjar prata om 6 timmars arbetsdag.
  • Att öka personaltätheten och bemanningen på de flesta arbetsplatser så att stress och hög arbetsbelastning kan undvikas.
  • Att förstärka fackföreningarnas inflytande och vetorätt när det gäller infriande av ovanstående punkter.

Kan vi genomföra ovanstående är jag övertygad om att vi löser de allra flesta av de problem som Vänsterpartiet önskar lösa genom att lagstifta om 6 timmars arbetsdag för alla.

Grunden för ovanstående förslag är att vi i dagens Sverige har en situation där den del av befolkningen som har lyckan att ha ett arbete arbetar betydligt med än de lagstadgade 40 timmarna/vecka. Listan på sektorer inom näringslivet där delar av arbetstidslagen förhandlats bort genom kollektivavtal kan göras mycket lång. Personliga assistenter, äldrevårds och sjukvårdspersonal etc. etc.

Under Alliansens tid vid makten har fackföreningarnas inflytande drastiskt minskat, detta till förmån för landets arbetsgivare som med färre och färre medarbetare kan kräma ut högre vinster genom att utnyttja de undantag från arbetstidslagen som nuvarande lagstiftning medger. Med högre arbetsbelastning och längre arbetsdagar kan man utföra mer arbete på färre arbetstagare just därför att arbetstidslagen i många stycken förlorat sin betydelse.

Lösningen för bättre hälsa och ett rikare liv stavas därför inte 6 timmars arbetsdag – Det stavas striktare efterlevnad av nuvarande skrivning i arbetstidslagen vad gäller arbetstidens längd.

Därför tycker jag att vi som Socialdemokratiskt ledd regering ska driva igenom förändringar vad gäller arbetstidslagens tillämpning samt se till att den tillämpas strikt inom alla sektorer av vårt samhälle.

Vi måste helt ta bort, eller i vart fall kraftigt begränsa möjligheterna för arbetsmarknadens parter att göra avsteg från arbetstidslagen.

Låt oss aldrig glömma att arbetstidslagen tillkom för att garantera landets arbetande befolkning drägliga arbetsförhållanden med tid över till vila, familjeliv och fritidsaktiviteter.

En uppsträckning och striktare tillämpning av arbetstidslagen borde därför rimligen även ge:

  • Fler arbetstillfällen i och med att arbetstiden per arbetstagare begränsas till lagstadgade 40 timmar/vecka.
  • Färre sjukskrivna i och med att tillräcklig tid ges för vila och tid med nära och kära

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.