Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vad håller på att hända med Världen och Sverige?

Rubriken är ett uttryck av den utveckling som präglar både Sverige och världen för närvarande. Den utveckling vi kan se för närvarande borde få oss alla att stanna upp och fundera på om vi inte i rask takt är på väg mot det ”harmagedon” som beskrivs i ett antal religiösa skrifter. Ett scenario där mänskligheten genom ett 3:e världskrig slutligen tar död på allt liv på jorden.

I vilket fall kan jag inte säga annat än att jag idag känner en stor oro för att saker håller på att gå överstyr och att läget aldrig varit så allvarligt som nu under modern tid undantaget de 2 världskrigen.

Det är just därför jag envisas med att lyfta upp KÄRLEK och GIRIGHET som viktiga referenspunkter när det kommer till att klassificera politiska beslut och mänskligt agerande. Jag gör det därför att Sverige och världen snabbt måste ställa om och fatta beslut utifrån KÄRLEK snarare än som idag med utgångspunkt från GIRIGHET och EGOISM.

Jag predikar en snabb återgång till traditionell Socialdemokratisk politik likt den under Palmes dagar därför att den politiken är KÄRLEKENS politik, och därför att ett Sverige präglat av en KÄRLEKSFULL politik kan göra skillnad i världen.

För att få slut på det krig och elände som präglar stora delar av vår värld behövs ett Sverige som rakryggat vågar stå upp i församlingar som FN och EU –  Peka med hela armen och våga kalla saker för deras rätta namn. Det behövs en debatt om varför läget i världen ser ut som det gör och vad vi kan göra för att återställa fred och samförstånd.

Jag bygger bland mycket annat min ståndpunkt på följande fakta hämtade från UNHCR avseende 2014:

  • Att 59.5 miljoner människor idag befinner sig på flykt undan krig och elände runt om i världen vilket är en ökning med 8.3 miljoner sedan förra året, och en ökning med hela 22 miljoner under de sista 10 åren.
  • Att andelen flyktingar är 4 gånger större idag än 2010.
  • Att 1 människa av 122 runt om i världen är att klassificera som flykting enligt UNHCR.
  • Att det bara under detta år blossat upp eller blåsts nytt liv i hela 15 konflikter runt om i världen.
  • Att det i den skara som klassificeras som flyktingar finns många s.k. ”internflyktingar” dvs. de som är på flykt men stannar på en annan plats i sitt ursprungsland.

Till detta ska läggas den militära upprustning som sker mellan framför allt Ryssland och NATO länderna och där även Sverige blivit inblandade på så sätt att vi nu genomför en kraftig upprustning av vårt eget militära försvar för att kunna försvara oss om det smäller till och blir krig i vår närhet.

Tittar vi vidare på flyktingfrågan och situationen för Europa och de europeiska länderna för 2014 kan vi utläsa följande fakta ur det material som UNHCR presenterade.

  • Att Europa idag tar emot 51% fler flyktingar än föregående år.
  • Att Tyskland och Sverige är de största mottagarländerna.
  • Att Norden tar emot 36% fler flyktingar än tidigare år.
  • Att Sverige är den enskilt största mottagaren av de Nordiska länderna med 75.100 ansökningar om asyl.
  • Att fördelningen i Norden i övrigt ser ut på detta sätt vad gäller antalet som tagits emot:
  • Danmark 14.820
  • Norge 12.640
  • Finland 3.520
  • Island 570

Ovanstående är som sagt fakta hämtade från UNHCR varför jag utgår från att siffrorna är korrekta.

Tittar vi sedan vidare på situationen i Sverige kan vi ur statstik och annat material utläsa följande fakta – Fakta som i mångt och mycket visar att även vårt land är på fel väg och i rask takt lämnar KÄRLEKEN för att närma sig GIRIGHETEN.

  • Att inkomstklyftorna ökar i rask takt och att skillnaden i inkomst aldrig varit så stor som nu.
  • Att främlingsfientligheten ökar.
  • Att vi ser ett krackelerat socialt trygghetssystem och minskad välfärd.
  • Att vi ser en tilltagande utveckling där individen sätter sitt eget bästa före kollektivets bästa.
  • Att vi ser en flytt av arbetstillfällen till låglöneländer.
  • Att vi ser en utbredd skatteplanering.
  • Etc. etc.

Ovanstående är bara några av alla de saker som förändrats i rask takt i Sverige därför att vi förletts tänka på samma sätt som den GIRIGE som ett resultat av att den ideologiska debatten tystnat helt och hållet. 

De nyliberala idéerna som påstår sig sträva efter individens frihet att fritt bestämma allt leder bara en väg – Nämligen närmare GIRIGHETEN. Detta syns inte minst i den politiska debatten där nyliberalerna mycket skickligt styrt över den politiska debatten från att handla om ideologi till att handla om sakfrågor. Just genom att debattera sakfrågorna och uppmana människorna/väljarna att i varje fråga välja det alternativ som gynnar det egna jaget mest kan inte ledan någon annan väg än in på GIRIGHETENS stig.

Därför är lösningen både för Sverige och världen ett scenario där vi återvänder till ett tänkande och en ideologi som sätter kollektivet före det egna jaget. En politik som bygger på KÄRLEK och SOLIDARITET istället för på GIRIGHET och osolidariska beteendemönster likt de som förespråkas av nyliberalerna.

Det är i ljuset av denna inställning som alla ni som dagligen följer min blogg ska läsa och förstå mina inlägg!

  • Det är så ni ska förstå varför jag vill att alla EU länder ska ta emot flyktingar i proportion till sin storlek i EU.
  • Det är så ni ska förstå varför jag förespråkar en kärleksfull migrationspolitik som genom att ställa krav på de som kommer gör det därför att jag vill ge dem samma chanser till utveckling som övriga boende i Sverige.
  • Det är så ni ska förstå varför jag vill stoppa skatteplaneringen.
  • Det är så ni ska först varför jag vill säkerställa att ”Flertalet alltid har makten över fåtalet”.
  • Det är så ni ska förstå varför jag vill att Offentlig sektor ska förbli offentlig utan privat inblandning.
  • Det är så ni ska förstå varför jag förordar en övergång till Cirkulär ekonomi.

Jag brinner av iver och en okuvlig vilja att återvända till det som är rätt väg. – Rätt väg är den Socialdemokratiska politik vi använde oss av under Olof Palmes dagar. En politik som står för KÄRLEK – SOLIDARITET och Alla människors lika värde.

Som slutord för dagens inlägg vill jag säga följande: Lösningen på både Sveriges och världens problem startar med att förändra vårt eget Sverige, och genom att säkerställa att det politiska klimatet och den politiska besluten präglas av KÄRLEK – SOLIDARITET och principen om Alla människors lika värde.

Det är därför jag är Socialdemokrat och inget annat!

Eller för att citera Michael Jackson’s sång ”Man in the mirror” – If you are dreaming of changing the world – Start with the man in the mirror.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.