Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att migrationspolitiken lyfts i Almedalen skapar hopp om en bred parlamentarisk uppgörelse i frågan.

Det är bra att migrationspolitiken börjar debatteras i alla politiska partier. Bra därför att det bara är genom en öppen debatt som vi kan se till att SD inte har monopol på migrationsdebatten. Bra därför att en saklig debatt kommer att få svenska folket att förstå att SD’s lösning som innebär att skylla allt som gått fel i Sverige på INVANDRARNA är mycket långt från sanningen.

Därför känns det mycket bra att de partiledare som hittills talat i Almedalen berört migrationspolitiken på ett eller annat sätt – En del mer på djupet – Andra på ytan.

Att frågan nu kommit upp på agendan ger dessutom hopp om att vi ska kunna finna en bred parlamentarisk uppgörelse kring morgondagens migrationspolitik och därmed kunna lägga debatten om densamma bakom oss. När så är gjort kan vi istället koncentrera oss på att lösa de verkliga problemen och de utmaningarna Sverige behöver lösa för att gå vidare mot att bli ett mer KÄRLEKSFULLT och SOLIDARISKT samhälle som värnar principen om MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Jag har berört migrationspolitiken i ett antal inlägg tidigare och för alla er som dagligen följer min blogg kan vissa delar bli en repetition – Dock tycker jag att det är bättre att repetera än att utelämna.

Det första steget mot en seriös och öppen debatt om migrationspolitiken är att ta fram kostnaderna för dagens migrationspolitik och en gång för alla redovisa för svenska folket vad flyktingmottagande och invandring kostar vårt samhälle.

Som Socialdemokrat ser jag ingen anledning att inte öppet redovisa detta. Anledningen till att jag vill redovisa de verkliga kostnaderna är för att få slut på all den missinformation i ämnet som för närvarande florerar på sociala media och olika politiska forum.

Nästa steg är att skilja på flyktingmottagning och den arbetskraftsinvandring som sker från andra EU länder så att vi kan debattera vilka åtgärder och steg vi ska ta inom respektive segment när vi formar framtidens migrationspolitik.

Flyktingmottagning är ju som bekant en akt som vilar på SOLIDARITETENS grund – Speciellt i dessa dagar då de som flyr från krig och förföljelse är större än någonsin tidigare och närmar sig 60 miljoner människor.

Utöver detta har vi som sagt arbetskraftsinvandring, anhöriginvandring (anhöriga till de som kommer som flyktingar), invandring på grund av giftermål/förhållande med en svensk medborgare, samt övrig spontaninvandring utan specifika anledningar.

Vag gäller flyktingmottagandet så tror jag att vi alla i grund och botten är överens om att den är oundviklig i och med att situationen i världen ser ut som den gör – Därför är det vi bör debattera i ett demokratiskt samhälle hur och på vilka grunder detta ska ske.

Sverige ska dessutom verka för ett proportionellt flyktingmottagande inom EU där alla länder SOLIDARISKT tar emot flyktingar i proportion till sin storlek mätt i befolkning. Frågan handlar inte om att tvinga det ena eller andra landet att ta emot fler eller färre flyktingar – Detta är en fråga om SOLIDARITET mellan EU’s medlemsländer. En SOLIDARISK fördelning av kostnaderna för att hantera flyktingmottagandet på ett rättvist sätt mellan medlemsländerna är precis det som behövs i en modern och demokratisk världsordning.

Innan jag går in på hur jag föreslår att flyktingmottagande ska organiseras är det viktigt att säga följande: Alla som kommer till Sverige som flyktingar ska redan vid ankomsten informeras om de villkor som gäller för beviljande av arbets- och uppehållstillstånd. Dessutom ska de acceptera att följa de regler vi sätter upp för att ta emot dem då SOLIDARITET gäller i bägge riktningarna.

Att ställa krav på de som kommer som flyktingar handlar om att visa respekt och SOLIDARITET för deras utsatta situation, samtidigt som det är ett uttryck för KÄRLEK därför att vi vill att de ska integreras och komma i arbete så fort som möjligt. Detta för att de som kommer så fort som möjligt ska kunna lämna traumat bakom sig och gå vidare med att bygga sina liv och sitt leverne.

Min agenda för en KÄRLEKSFULL och SOLIDARISK migrationspolitik som tar fasta på principen om MÄNNISKORS LIKA VÄRDE ser ut på följande sätt utan inbördes ordning:  

  • Att vi har en snabb och effektiv handläggning av asylärenden med svar inom maximalt 60 dagar.
  • Att en omedelbar evaluering av de kommandes utbildning och arbetslivserfarenhet sker så att de kan sättas i för dem rätt utbildningsinsats vilken ALLTID ska sträva mot jobb och egen försörjning.
  • Att staten som huvudman ska driva alla flykting och asylmottagningar/boenden i egen regi utan inblandning av privata entreprenörer.
  • Att de som söker asyl utplaceras i ALLA Sveriges kommuner i samma procentuella andel som de utgör av Sveriges totala befolkning. Detta ska ske utan möjlighet att lägga in kommunalt veto
  • Att information om de villkor som gäller för att få asyl i Sverige utöver gängse asylskäl ges redan vid ankomsten, och att den som kommer måste acceptera dessa villkor för att få sina asylskäl prövade i Sverige.
  • Att krav ställas på den som kommer som flykting att acceptera den utbildningsplan och de övriga integrationsåtgärder som anvisas, samt kravet på att de senast inom 36 månader ska ha lärt sig svenska språket upp till en nivå som medför att de blir anställningsbara och kan klara sig själva i det svenska samhället.
  • Att uppfyllelsen av ovanstående krav verifieras genom en examination – muntlig och skriftlig, och att man vid ett misslyckande har ytterligare 6 månader på sig att klara examen och uppfylla kravet.
  • Att information ges om att ett misslyckas med att uppfylla kravet på att lära sig svenska språket innebär att asylärendet omprövas, och att en bedömning görs för att se om de kan skickas tillbaka till sitt hemland utan risk för liv och lem.
  • Att alla flyktingar/asylsökande under 20-års ålder sätts i skola från dag 1 i Sverige.
  • Att flyktingar/asylsökande över 20-års ålder tillställs möjlighet till arbete och arbetsträning ute i det reguljära arbetslivet parallellt med studier i svenska språket redan från dag 1 i Sverige, och att de kostnader som uppstår för detta täcks av staten.
  • Att arbetsgivarna hos vilka de asylsökande praktiserar efter fullgjord utbildning ska erbjudas att anställa den asylsökande med ett lönebidrag som stegvis trappas ner på samma sätt som de lönebidrag som redan finns på dagens arbetsmarknad.

Jag har tänkt om en aning när det gäller beviljandet av permanenta uppehållstillstånd på det sättet att kravet på tillräckliga kunskaper i svenska bör utgöra ett grundkrav för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige – Liknande krav om språkkunskap finns redan i länder som Tyskland m.fl. Mitt förslag är därför närmare många av de förslag Allianspartierna framfört om tillfälliga 3 åriga uppehållstillstånd – Dock utan att införa tillfälliga uppehållstillstånd som företeelse.

Därför tror och hoppas jag att vi tillsammans kan finna SAMSYN och skapa en BRED parlamentarisk uppgörelse vad gäller Sveriges framtida migrationspolitik.

Över tid bör Sverige dessutom verka för att flyktingmottagandet och villkoren för flyktingar standardiseras i hela EU, och att alla EU länder sköter sin flyktingmottagning på samma sätt.

När det gäller arbetskraftsinvandring från andra EU länder är vi bundna av de regler och lagar som fattats av EU. Därför är vägen till en förändring av dessa något vi måste driva i EU om vi vill ha förändringar. Förutom att bli mer strikt och följa de regler som redan finns inom EU vad gäller hur länge de som kommer kan stanna hos oss utan att arbeta och kunna uppvisa egen försörjning bör vi EU verka för att beslut tas om att arbetskraftsinvandrare ska ha samma lön som övriga arbetstagare i det land i vilket de jobbar – Detta för att undvika lönedumpning.

Gör vi på detta sätt är jag rätt säker på att debatten om flyktingmottagande dör i de flesta länder, samt att vi med en fungerande migrationspolitik inom Sverige och EU kan stoppa tillväxten för, och över tid helt eliminera de politiska partier som ser som sin enda uppgift att klassificera och värdera människor efter etnisk och religiös härkomst.

Den svenska migrationspolitiken ska byggas runt våra Socialdemokratiska kärnvärden som är KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Fråga kan inte vänta utan måste behandlas med högsta prioritet både i Sverige och inom EU. Alla fördröjningar vad gäller skapandet av en väl fungerande migrationspolitik leder endast och allena till ökad rasism och ökad främlingsfientlighet. Därför är jag både glad och stolt över att vår Socialdemokratiske statsminister öppnat upp för att hitta en lösning på frågan under sitt tal i Almedalen.

Vi måste inse att ALLA människor är lika mycket värda, och att vår jord tillhör ALLA dess invånare utan åtskillnad!

Målsättningen med den svenska migrationspolitiken borde vara att Sverige när allt är klart blir det land på jorden som bäst exemplifierar vad KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE betyder i praktiken.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är oerhört svårt att gissa då det är stor skillnad i de siffror som florerar.

      Många påstår att det är en kostnad med enorma proportioner medan andra utredningar likt den Arena ide presenterade i Almedalen idag som säger att Sverige tjänat 900 miljarder kronor netto på invandringen mätt från 1950 fram till idag.

      Därför vill jag inte låsa mig vidd en viss siffra bara påstå att det korrekta underlaget måste upp till debatt innan vi debatterar frågan om hur stor invandringen ska vara vidare.

      Som i alla beräkningar så måste man slå ut kostnaden över en längre tidsperiod istället för att bara titta på ett enskilt år för att få en korrekt överblick. Då blir kostnaden en investering med möjlighet till avkastning den invandrade börjar arbeta och betalar skatt och bidrar till Sveriges BNP.

  1. Leif

    Många inom ditt parti skulle se förslaget som rasistiskt eftersom du i princip ställer krav på språkkunskaper för ett långsiktigt permanent uppehållstillstånd. Med nuvarande ledning och samarbeted med MP kommer S aldrig att genomföra någonting som liknar detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Att ställas krav på språkkunskaper är på inget sätt rasistiskt – Krav på att lära sig språket är i själva verket en akt av KÄRLEK därför att språket är nyckeln till att kunna bygga ett bra liv där man bor och verkar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.