Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Återresan mot ett JÄMSTÄLLT Sverige startar NU!

Så här långt har alla partiledare som pratat i Almedalen misslyckats med att lyfta upp och prata om det som är den mest centrala frågan – Den fråga som kan förena väljarna – Den fråga som sliter sönder Sverige inifrån – Den fråga som med säkerhet betyder allra mest för väljarna – Hur bygger vi ett mer JÄMLIKT Sverige?

JÄMLIKHET är ingen könskamp! – JÄMLIKHET är hur jämlikt förhållandet är mellan ALLA människor i samhället både kvinnor och män.

Jag har i tidigare inlägg pratat om att ett fåtal starka FEMINISTER varit mycket skickliga på att monopolisera jämlikhets och jämställdhetsfrågan och få den att handla om kampen mellan könen snarare än om dess riktiga syfte vilket är jämlikheten mellan människorna.

Det är just denna svängning i betydelsen av JÄMLIKHET som tillsammans med nyliberalismens misslyckade politik skapat ett Sverige där människorna känner sig vilsna, oroade och utan gemensamma mål och värderingar som förenar dem.

Personligen är jag övertygad om att det är därför opinionssiffrorna svänger som de gör från en dag till en annan. När människor inte vet vad som är resans egentliga slutmål tenderar de att ändra sig om någon kan presentera ett resmål som just för stunden verkar attraktivare än det resmål de tidigare bestämt sig för.

Att de ändrar sig beror på att resplanen aldrig kommunicerats så att de vet vart resan leder.

För politiken handlar resplanen om ideologin som bär politiken. Den Ideologi som bestämmer vilket vägval vi ska göra när vi kommer till en korsning och tvingas välja väg framåt. Utan ideologi blir besluten kortsiktiga och utan garanti för att slutmålet uppnås.

En stark ideologisk plan som är väl kommunicerad och väl förankrad är därför det bästa sättet att säkerställa att vi kommer dit vi tänkt oss komma när färden startade.

Avsaknaden av en väl kommunicerad ideologisk målsättning för politiken är bland väljarna tillsammans med det nyliberala samhällsströmningar som Sverige varit föremål för allt sedan mitten av 80-talet de sammantaget största anledningarna till att människorna nu känner sig vilsna och oroade. Även om de kände målet för resan när resan påbörjades är detta sedan länge glömt.

Glömt är det därför att de ideologiska kärnvärdena och debatten för hur dessa bäst uppfylls sedan länge ersatts av en debatt om sakfrågor. Når sakfrågorna debatteras utan ideologisk återkoppling går syftena med besluten förlorade.

Det blir som att ge sig ut på resa utan vare sig karta, kompass eller kunskap om hur terrängen ser ut. Dessutom utan att veta vart resan ska leda.

För oss Socialdemokrater har kampen för ett JÄMLIKT samhälle byggt på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE alltid varit resans MÅL. De sista dryga 20 åren har vi dock tagit dessa saker som så självklara och givna att vi helt glömt bort att berätta för nypåstigna passagerare vad syftet med resan är och vad som är resans slutmål.

När resan startade på 1930-talet och alla steg på för att tillsammans göra resan visste alla vad syftet med resan var och vart slutmålet låg. Under lång tid var våra ledande företrädare duktiga på att sprida detta budskap till alla nypåstigna passagerare och få dem att dela drömmen om resans slutmål.

Under resans gång har denna förmåga nästintill försvunnit, och de som steg på vid resans början och kände till resmål och syfte för resan har sedan länge stigit av utan att kommunicera för nypåstigna vart vi ska.

Därför kamrater Socialdemokrater: Resmålet kvarstår och ska för alltid vara drömmen om och kampen för ett JÄMLIKT samhälle. Dock måste vi stanna upp, mobilisera och säkerställa att ALLA känner till och delar målet för, och syftet med resan.

Vägen dit är att starta den ideologiska debatten och klargöra för Sveriges folk varför vi vill ha ett JÄMLIKT Sverige med betydligt mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än idag.

  • Vi måste berätta och säkerställa att ALLA människor har hört och förstår varför KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är viktiga preferenser i ett välmående Sverige.
  • Vi måste berätta varför GIRIGHET och EGOISTISKT tänkande måste ersättas med KÄRLEK och SOLIDARISKT tänkande.
  • Vi måste berätta varför KOLLEKTIVA beslut som gynnar FLERTALET är mycket bättre och starkare än INDIVIDUELLA beslut som gynnar FÅTALET.
  • Vi måste berätta för människorna att det inte finns någon ”quick fix” för Sveriges problem och att deras inneboende vilsenhet och oro bara kan stillas och lösas med hjälp av politiska beslut som vilar på ett starkt ideologiskt fundament som säkerställer att vi når resans mål.

Drömmen om – och skapandet av ett JÄMLIKT Sverige där ALLA har VALFRIHET PÅ LIKA VILLKOR måste överskugga alla andra drömmar. Realiserandet av den drömmen MÅSTE starta NU!

Kamrater låt oss därför börja resan med att berätta för ALLA om målet för resan genom att kommunicera resplanen och dess syfte.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

2 kommentarer

  1. Inger

    Kikar ju in lite då och då..för att läsa din glödheta text ..då ditt engagemang är imponerande och för att som nu.. önska dig en härlig och avkopplande sommar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.