Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

GIRIGHETEN har inga gränser!

Under eftermiddagen och kvällen när jag börjat känna mig piggare efter att ha haft feber och ont i halsen börjar jag hinna i kapp läsningen av tidningar, debattartiklar, bloggar och andra media där politik och politiska frågor behandlas.

Döm om min förvåning när jag i webbupplagan av dagens ETC får läsa ett inlägg som trots att det är skrivet av en Vänsterpartist – I detta fall Daniel Riazat trots allt får mig att säga att NU FÅR DET BANNE MIG RÄCKA! – DET MÅSTE BLI ETT SLUT PÅ DESSA DUMHETER!

Debattartikeln handlar om hur skolkoncernen Academedia drivit 2 fall till kammarrätterna i Göteborg och Jönköping, och inte nog med det – De har dessutom fått rätten att ta ställning till deras fördel. Jag har inte läst domarna i sin helhet ännu men lovar att göra så fortast möjligt för att sätta mig in i vad som gått fel i och med att de fått rätt.

Vad domsluten handlar om är att många kommuner vid årets slut skriver av de underskott som uppkommit för de kommunala skolorna då de inte vill att dessa ska påverka kvaliteten på kommande års undervisning. Academedia menar att avskrivningen av underskotten ska ses som ett extra anslag till respektive elevs skolpeng och att även de då ska vara berättigade till en retroaktiv höjning av skolpengen för de elever som går i deras skolor.

Som om det inte räcker med de underskott som uppstått just därför att det fria skolvalet infördes vill de nu skapa ännu större kommunala underskott genom att kräva landets kommuner på retroaktiv ersättning för de underskott de själva varit delaktiga i att skapa.

Snacka om att GIRIGHETEN fått ett ansikte! 

Det som förvånar mest är dock hur rätten gått på deras linje, och varför? Sannolikt är det så att kommunerna använt sig av en metod i sin redovisning på skolans område som innebär att Academedias jurister hittat ett sätt att räkna detta som underlag för skolpengen. Kanske det vore bättre att sänka hyrorna för skollokalerna och istället redovisa förlusten som en förlust hos det egna fastighetskontoret. Jag lovar att Återkomma till denna del när jag läst domarna i sin helhet.

Otvetydigt är det dock så att landets friskolekoncerner inte nöjer sig med de HÖGA vinster det gör redan idag – GIRIGHETEN har ingen gräns och den GIRIGE får aldrig nog utan strävar alltid efter mer även om det utarmar resten av skattebetalarna i en kommun eller i landet som helhet.

Jag har i ett flertal tidigare inlägg gett uttryck för att jag aktivt kommer att arbeta för att allt som har att göra skolan går tillbaka till att drivas av det allmänna som en del av offentlig sektor utan inblandning från privata inslag. Förslagsvis med staten som huvudman för att göra skolan jämlik i hela landet.

Saker som dessa domar gör mig än mer övertygad om att detta  den ENDA vägen och den RÄTTA vägen för att uppnå ett Sverige präglat av KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Jag står fast vid mitt påstående att friskolorna skapar en kraftig fördyring av skolan om vi tittar på den totala bilden och de totala kostnaderna för våra barns skolgång. Kommunerna har en lagbunden skyldighet att erbjuda alla barn skolgång då vi har skolplikt i Sverige. Där friskolorna fritt kan bestämma hur många elever de ska ha i respektive skola och om de ska lägga ner därför att utbildningen inte är lönsam är kommunerna bundna av lagen.

Detta innebär att kommunerna alltid måste ha beredskap för fler elever, även sådana som saknar skola därför att friskolan lägger ner på grund av bristande lönsamhet. Som ett resultat av detta har de flesta av landets kommuner fler skolor än de behöver för stunden, samma med antalet lärare och övrig infrastruktur knuten till skolans område därför att man helt plötsligt kan stå där med krav om att ta hand om elever man inte räknat med.

Vi vet alla hur mycket liv det blir i många kommuner när de försöker lägga ner en skola och flytta eleverna till en annan skola för att kunna skapa större enheter och spara pengar. Samma föräldrar som sätter sina äldre barn i friskolor går då man ur huse för att protestera och tala om hur dåliga skolpolitikerna är på att tillfredsställa deras yngre barns ”legala” rätt att ha en skola i deras närhet.

Man kan undra hur långt ner i samhällsleden GIRIGHETEN faktiskt brett ut sig?

Lägg ovanpå detta det faktum att många av de skolkoncerner som verkar I Sverige använder sig av skatteupplägg som innebär att deras vinster via transitländer hamnar i ”skatteparadis” oåtkomliga för svenska skattemyndigheter.

Därför ger jag redan HÄR och NU ett löfte om att jag ska göra allt jag kan för att STOPPA detta genom att STOPPA det fria skolvalet. Skolan ska tillbaka till att drivas av offentlig sektor utan privata inslag – PUNKT!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.