Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Har Fi och Gudrun Schyman drabbats av ”hjärnsläpp”!

Det är inte utan anledning vi bör ställa oss frågan om huruvida Fi och Gudrun Schymans utspel om sänkt ålder för att erhålla rösträtt är ett tecken på ett totalt hjärnsläpp från deras sida.

Hon föreslår att åldern för att få rösta ska sänkas till 16 år därför att dagens regler exkluderar alldeles för många.

Vidare hänvisar hon till att undersökningar visar att människor i åldersgruppen 16 – 20 fattar lika okloka eller kloka beslut som äldre människor. Mot den bakgrunden kan vi ju då även ifrågasätta varför det överhuvudtaget ska finnas åldersgränser? Vi vet alla att unga är överrepresenterade i trafikolyckor därför att de både fattar dåliga beslut och saknar den omdömmesförmåga som bara erfarenhet kan ge.

Sannolikt är utspelet ett resultat av att Fi har de största stödet bland mycket unga människor och ser ett sänkande av rösträttsåldern som ett sätt att möjligen komma in i Riksdagen. Sålunda tror jag att vi kan betrakta utspelet som ett populistiskt utspel för att stärka de egna leden.

Unga har alltid varit radikala i sitt ställningstagande utan att tänka mer långsiktigt på vilka konsekvenser det får att göra si eller så. Jag har själv varit ung och jämför jag mig av idag med Anders som 16 eller 18 åring kan jag finna att jag tänker helt annorlunda idag jämfört med på den tiden.

Det är inte min grundinställning som förändrats i sak – Bara det faktum att jag med ökad livserfarenhet insett att saker är mer komplexa än de framstår. Med åldern kommer således både erfarenheten och visheten – Kanske den vishet gör att de som i unga år röstar på Fi ändrar sig när de blir äldre och mer erfarna?

Hur som helst kan man fråga sig om det finns något som helst logiskt tänkande bakom ett sådant förslag.

Vad är nästa steg – Sänkt körkortsålder? Sänkt åldersgräns för inköp av alkohol? Sänkt ålder för giftermål? Kanske ett avskaffande av åldersgränser överhuvudtaget?

Nej du Gudrun Schyman – Du kan och vet mycket bättre än att komma med denna typ av förslag. Sluta med populism och börja ägna dig åt realpolitik så kanske resultaten kommer.

Avslutningsvis som en kontrast till Gudrun Schymans utspel vill jag göra följande utspel:

Låt oss om något höja åldern för att rösta till 25 års ålder – Detsamma ska gälla åldern för att kunna bli inröstad som ledamot i Sveriges Riksdag.

Som jag ser det vore det bra att ha slutfört skolan och kommit ut i arbetslivet för att skaffa erfarenhet innan man fattar viktiga politiska beslut. Jag tror att beslut tagna på grundval av erfarenhet och kunskap är bra mycket bättre än beslut tagna som ett resultat av ungdomligt oförstånd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.