Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

När världsledande ekonomer pratar bör vi politiker lyssna – så även Angela Merkel.

Thomas Piketty och Jeffrey Sachs med flera ekonomer har uppmanat Merkel att gå med på skuldavskrivningar för Grekland för att undvika en katastrof och för att rädda EU och tanken om ett enat Europa.

Hittills har Merkel och den tyska förbundsdagen inte lyssnat till det örat, samma sak gäller Frankrike och till viss del Storbritannien även om de har mindre att göra med saken då de inte ingår i eurozonen.

Enligt Piketty känner Tyskland så här långt ingen SOLIDARITET med Grekland. Inte heller har de varit speciellt generösa mot grekerna, snarare har Tyskland så här långt tjänat enorma summor på att ge krediter till förhållandevis höga räntor.

Jag tycker att detta uttalande ganska väl åskådliggör varför inte bara Sverige utan hela EUROPA behöver mer av ett socialistisk tankesätt likt de vi svenska Socialdemokrater har – Nämligen ett land och ett Europa präglat av mera av KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Vad vill då Piketty och hans medförfattare ska hända för att förändra situationen?

  • Vi vädjar till Merkel och Trojkan att överväga en kursändring så att Grekland kan kvarstå i Unionen och Eurozonen och på så sätt undvika en annars oundviklig katastrof för hela EU.
  • Enligt Piketty har resten av EU så här långt uppmanat Grekland att rikta en laddad pistol mot huvudet och trycka av.
  • Europas krav på Grekland har slitit sönder den inhemska ekonomin, lett till massarbetslöshet, ett kollapsat banksystem, gjort återbetalningskraven värre än de varit och försatt Grekland i en skuldfälla på 175% av BNP som landet inte på egen hand kan ta sig ur.
  • Han påtalar att Grekland gått med på många av Merkels besparingar, något som hittills inte förbättrat grekernas position.
  • Att medicinen som föreskrivits av det tyska finansdepartementet hittills åderlåtit patienten, inte botat den.

Jag är böjd att hålla med i alla deras påståenden då deras slutsatser påvisar precis vad jag sa i mitt tidigare inlägg i ämnet.

Det jag sa var att de stora EU länderna såg det som viktigt att få med Grekland i unionen därför att det gynnade dem genom att ge legitimitet åt den egentliga avsikten med bildandet av EU – Fritt flöde av pengar och möjlighet att fritt flytta vinster från ett EU land till ett annat för att i slutändan via skatteplanering föra pengarna ut ur EU med minimal beskattning.

Jag sa även att man var SOLIDARISKA med Grekland så länge SOLIDARITETEN var i linje med deras GIRIGA syften – När så finanskrisen kom 2008 blåste SOLIDARITETEN med Grekland iväg över en natt och hela skulden till Greklands situation las på Grekerna.

Vad vi såg i den grekiska folkomröstningen var början till kollektivets uppror mot det GIRIGA kapitalägarna. Görs inget konstruktivt för att lösa detta är det vi nu åser början till hela EU’s sönderfall. För de GIRIGA spelar detta sannolikt ingen roll då deras primära intresse aldrig varit att jobba för KOLLEKTIVET Europas bästa – Deras fokus har alltid vara att sko sig själva och deras GIRIGA blickar har sedan länge vänts mot andra marknader som kan attackeras med samma GIRIGA tänkande under den falska flaggen SOLIDARITET.

Dessutom står det för mig ganska klart att Tyskland och Trojkan precis som vanligt vill få ”någon annan” att betala för de misstag de begått – I detta fall är denna ”någon” de länder som kommit in senare i Eurozonen och således inte är upphov till skulden för det inträffade.

Viktigt enligt Piketty är att påminna om att Grekland ingalunda är ensamma om att befinna sig i detta läge – Tyskland, Frankrike och England har alla befunnit sig i samma situation efter andra världskrigets slut och då erhållit kraftiga nedskrivningar av sina utlandsskulder.

Han pekar speciellt på Tyskland som aldrig betalat av på sina skulder i någon större omfattning vare sig efter det första likväl som andra världskriget. Vid krigsslutet 1945 hade Tyskland en statsskuld på över 200% av BNP. Något som de effektivt glömt eller förträngt idag.

10 år senare skulderna på under 20% av BNP som ett resultat av inflation, en tilläggsskatt på privat egendom samt kraftiga avskrivningar av lånen. Bara vid skuldkonferensen i London 1953 skrevs den unga förbundsrepublikens utlandsskulder ner med mer än 60% i ett enda slag.

Anledningen till nedskrivningen var att resten av världen insett att andra världskrigets start i realiteten var en reaktion på Tysklands stora skuldbörda efter första världskriget och att man inte ville att detta skulle upprepas. Måhända är Grekland allt för litet för att starta ett världskrig av egen kapacitet – Dock är det KOLLEKTIV som nu börjat visa sig kapabla i en framtid om krisen sköljer över fler länder och orsakar lidande för människor i fler länder.

Detta borde Tyskland och Trojkan ta med i sina beräkningar. GIRIGHET kan ALDRIG VINNA i längden!

Om vi återvänder till Pikety och hans kollegor säger de följande:

  • De som vill kasta ut Grekland ur Eurozonen kommer att sluta i historiens soptunnor.
  • Vad som krävs för att undvika att kastas i soptunnan är en framgångsrik överenskommelse där skuldkonferensen börjar om från NOLL. Och då med en ny och mycket striktare budgetdiciplin än idag. Utan detta faller hela EU.

Därför blir min uppmaning till våra svenska politiker att arbeta för att påminna resten av EU om detta så att en total kris kan stoppas medan tid är.

Därför blir Greklands sak vår sak även om det är indirekt snarare än direkt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.