Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vem bestämmer om ett land är demokratiskt eller inte?

Frågan om vad som kan anses vara demokratiskt eller inte är en oerhört komplex fråga. Dessutom varierar det från land till land vad de som bor där tycker är demokratiskt i olika frågor.

Innan jag går djupare in i ämnet är det självklart så att grunden för att kunna kalla sig för en demokrati innebär att alla över en viss ålder ska har rösträtt oavsett kön eller klan/stam tillhörighet. Detta är själva grunden. Demokrati måste omfatta alla på lika villkor.

Sålunda är det ytterst tveksamt om länder där makten ärvs inom samma familj kan kalla sig en demokrati. I min värld förutsätter demokrati att fria val hålls med möjlighet för alla som vill att ställa upp som kandidat förutsatt att de klarar en demokratiskt beslutad nomineringsprocess. 

Så till det som är den egentliga frågeställningen i rubriksättningen symboliserad av följande exempel vilket jag debatterat på ett annat forum med en som ansåg att många länder i Afrika är odemokratiska trots att de är erkända demokratier med fria val.

Under argumentationen påstod han att det självklart är vi västerlänningar som bestämmer vad som är demokratiskt respektive odemokratiskt därför att invånarna i Afrika är obildade och makthavarna korrupta. Jag höll självfallet inte med om detta då detta sysätt på befolkningen på en hel kontinent är klart odemokratiskt sett i ett globalt perspektiv.

Jag fick följande problemställning framlagd till mig från en President i ett Afrikanskt land presenterad på följande sätt:

  • Ni i väst skriker i högan sky och kallar mitt land odemokratiskt därför att vi genom lagstiftning förbjudit homosexualitet och ligger på oss på olika sätt för att ändra lagstiftningen och gå er till mötes med hänvisning till att det är er kultur och en fråga om alla människors lika värde.
  • När vi då säger till er att det kan vi diskutera frågan, och till och med ändra lagen om ni accepterar vår religiöst obundna tradition som tillåter en man att  gifta att sig med flera kvinnor så länge dessa lämnar sitt samtycke så kallar ni vårt förslag för odemokratiskt och förtryckande därför att detta vår kultur och vår fråga om alla människors lika värde.

Hans fråga blev således varför det ensidigt är länderna i västvärlden som ska bestämma vad som är demokratiskt eller inte? Är det inte demokrati att följa det merparten av medborgarna i det land där företeelsen äger rum tycker är riktigt var hans följdfråga.

Själv ser jag hans fråga som i allra högsta grad relevant – Efter att ha tänkt igenom saken noga kom jag fram till att om ett land fattat beslut i en fråga i demokratisk ordning, dvs. alla i landet har fått möjlighet att rösta för ett förslag har vi i västvärlden ingen rätt att fördöma landet och kalla det odemokratiskt.

Vad som är demokrati skiljer sig således åt från land till land. Och självklart ska man som människa acceptera demokratin såsom den är i varje land man väljer att bo i eller besöka genom att respektera de beslut de tagit i demokratisk ordning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.