Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Den ideologiska drivkraften är det som driver mig.

Min ideologiska drivkraft kommer från de Socialdemokratiska kärnvärdena KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE. Det är just dessa kärnvärden och den politik de leder till som gör att jag är Socialdemokrat i själ och hjärta.

Palme sa på sin tid att ”Som vi ser det är det inte enskilda människor som sitter vid makten – utan en rörelse och vissa idéer”. Han var noggrann med att poängtera att Socialdemokratins vilja alltid har varit att förändra samhället – dock utan att de ideologiska kärnvärdena går förlorade.

Samma sak gäller för min egen del – Det är därför jag skapat skalan som sträcker sig mellan ytterligheterna KÄRLEK och GIRIGHET. Skalan är viktig för att kunna avgöra om de förslag och frågor som debatteras både i vårt parti och i riket i stort är i enlighet med min ideologiska övertygelse. Den behövs för att kunna förändra samhället utan att de ideologiska kärnvärdena går förlorade.

Det är på grundval av min ideologiska övertygelse som jag hädanefter alltid kommer att fråga alla om deras förslag är närmare KÄRLEKEN eller närmare GIRIGHETEN. Jag tycker svenska folket behöver få veta och förstå på vilka grunder politiska förslag läggs –  och vem som gynnas av dem.

Så länge flertalet gynnas kan det anses vara KÄRLEKSFULLT och således i takt med våra ideologiska kärnvärden –  Gynnas bara fåtalet av beslutet är det att betrakta som GIRIGT. Detta är min politiska agenda och det sätt på vilket jag kommer att agera i framtiden både internt i vårt parti och gentemot andra partiers företrädare.

De Socialdemokratiska kärnvärdena och värderingarna är formulerade som de är därför att det yttersta målet är att skapa ett JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst och förmögenhetsskillnader än tidigare. Ett samhälle där vi i sanning kan säga att ”Full valfrihet för alla på lika villkor” råder, och där VI faktiskt bevisa att det VI säger äger sin riktighet.

Palme sa vid ett tillfälle att: ”Samhället är människornas verk – Om något är fel kan VI ändra på det”.

Just Palmes användande av VI och OSS är fundamentalt om vi vill leva upp till våra ideologiska kärnvärden. De kärnvärden vilka vi vet kommer att bygga ett starkare och mer harmoniskt Sverige. I alla sammanhang där samtalet handlar om VI och DEM istället för VI och OSS blir det således omöjligt att förändra samhället därför att det alltid kommer att finnas någon som betraktar förändringen som kommande från DEM.

Att tänka i banor om VI och OSS är därför första steget i bygget av ett jämlikt samhälle.

Det är precis det jag redan gjort för egen del och det är därför några av er beskyller mina inlägg för att vara aningen självsäkra och verklighetsfrämmande.

Om ni tänker i termerna VI och OSS blir det enklare för alla och envar att inse att jag tycker och argumenterar som jag gör därför att jag insett att det bara är genom att argumentera utifrån våra grundläggande kärnvärden som politiken kan bli en angelägenhet för alla – inte bara för experter och en smal politisk elit.

Palme sa en gång: ”Vi behöver aldrig överlämna beslut till experterna och specialisterna. Politiken är åtkomlig för var och en att bedöma ty den bestäms ytterst av värderingar och idéer”. Att ta strid för den ideologiska debatten och aktivt arbeta för att få människorna att förstå vår ideologi är således en kamp för att infria Palmes övertygelse om att ”Alla kan ta ställning – även till de största och svåraste frågorna” så länge de känner ideologin och idéerna som bär frågorna.

Därför vill jag avslutningsvis säga till er alla – Min medicin och mitt engagemang i politiken kommer att bli mer ideologi och mer ideologisk debatt så att VI tillsammans kan gå vidare i föresatsen att förändra vårt samhälle utan att kompromissa med våra ideologiska kärnvärden.

Socialdemokratisk politik kommer så länge vi är stabilt förankrade i våra ideologiska kärnvärden för alltid att vara den politik som tilltalar majoriteten av Sveriges befolkning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.