Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trolöshet mot metoderna – Trofasthet mot värderingarna – Så bygger VI ett JÄMLIKT Sverige.

Sannolikt är samhället aldrig färdigt, och vill man förändra levnadsvillkoren för de många måste man arbeta för förändring. Så sa Olof Palme en gång och det är just orden i denna mening som gör att jag finner kraften att gå vidare i min politiska gärning.

Samhället är på inget sätt färdigt därför behövs ett idogt arbete som leder till förändring – Inte som senaste tiden till det sämre – Vad som behövs är en förändring som leder till ett bättre mer JÄMSTÄLLT samhälle.

Precis som Palme så tror jag fullt och fast på att detta bara kan göras genom segt och långsamt praktiskt politiskt arbete – genom reformer. Med samma övertygelse är jag övertygad om att reformer utan idéer och värderingar är tomma och i längden direkt farliga därför att de hotar folklig uppslutning och ett folkligt deltagande i politiken.

Reformer måste alltid relateras till och säkerställas gentemot de idéer och värderingar som utgör vår ideologi. Det innebär att allt politiskt arbete måste ställas mot grundvärdena KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE när det gäller oss Socialdemokrater.

För att åstadkomma de förändringar som behövs för att uppnå ideologins grundteser måste vi vara pragmatiska när vi genomför det praktiska politiska arbetet.

För att ytterligare tydliggöra vad jag menar kommer jag här att ställa upp några av alla de uttalanden som Olof Palme gjorde under sin politiska gärning med förhoppning att ni genom dessa ska förstå vad jag säger när jag påstår att vi måste återgå till den politik vi vet fungerar och därifrån starta reformarbetet.

Håll till godo – Palme sa:

  • ”Vi tvingas ofta ompröva vår politik när det gäller metoder och praktiska handlingslinjer. Samhällsutvecklingen gör detta nödvändigt, liksom människornas önskningar. Illa har det gått för partiet när vi begått misstaget att göra en politisk metod som är lämplig i ett visst tidsskede till ideologi för alla tider.
  • Men bara för att metoderna skiftar behöver man inte byta värderingar. Trofasthet och konsekvens när det gäller idéerna måste förenas med trolöshet när det gäller metoderna. 

Dessa uttalanden gäller idag likväl som på den tid Palme verkade och budskapet han gav lever lika starkt i mig som någonsin i honom. Det är därför jag ALLTID återkommer till det faktum att ideologi och den ideologiska plattformen är vad som är viktigast i politiken. Det är därför jag envisas med att alltid lyfta upp våra kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Vi kan kompromissa metoderna för att nå dit – Vi kan handla på olika sätt från tid till annan – Det viktiga är ju trots allt att vi står starka vid våra värderingar och aldrig underlåter oss till att fatta beslut som går emot våra värderingar.

Der är så VI tillsammans kan driva en pragmatisk politik som faktiskt gör skillnad i gemene mans vardag!

Palme sa en gång med all rätt följande: Det är svårt att fördjupa sig i de senast framlagda propositionerna eller den avlägsna utopin. Men att binda samman dessa ser jag som politikens viktigaste uppgift.

Eftersom det är människornas vardagsliv i all sin mångfacetterade rikedom som är det viktigaste i politiken kan ingen enskild idé erbjuda lösningen på alla vardagslivets problem – Lösningen på vardagslivets problem kan endast åstadkommas genom att förena ett stort antal idéer och formulera dessa till en gemensam ideologi.

Vilka idéer och värderingar är det då som skapat kärnvärdena KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE?

För egen del är det idéerna om hur vi skapar ett mer JÄMLIKT samhälle med mindre klassskillnader som är de bärande idéerna i mitt politiska arbete. Att kunna skapa ett Sverige där ”Full valfrihet för alla på lika villkor” råder i alla nivåer i samhället och inte bara hos ett utvalt fåtal.

Palme sa: I alla kulturer har man med börden, penningens och status av olika slag alltid försökt dela in människor i fack och fållor. Det finns heller ingen grandios enhetslösning på detta ständigt återkommande dilemma. Vi vet bara att det är med tusen och en praktiska reformer som man överhuvudtaget kan komma framåt”.

Precis som Palme är jag fullt medveten om att man bara orkar med detta vardagsarbete om man samtidigt drivs framåt av utopien om ett bättre samhälle som präglas av JÄMLIKHET och MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Just det faktum att jag vet att detta är möjligt håller mig igång – De gånger jag tvivlar brukar jag sätta mig ner och begrunda våra ideologiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och vad de faktiskt innebär här och nu. När jag gör så kommer kraften att jobba vidare tillbaka helt enkelt därför att målet om ett JÄMLIKT samhälle med ”Full valfrihet för alla på lika villkor” är värt att kämpa för.

Resan mot en JÄMLIKT Sverige har bara börjat – I takt med att fler och fler inser finessen och storheten med ett JÄMLIKT samhälle och inser att metoderna kan variera så länge värderingarna står stadiga i sin ideologiska mylla kommer resans fart att öka. Det är först när vi är trofasta mot idéerna och värderingarna och trolösa gentemot metoderna som framgången kommer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.