Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Greklandskrisen är ett politiskt spel på hög nivå.

Jag har nu fått tillräcklig tid att smälta allt som hänt i såpoperan Grekland och alla turer fram och tillbaka och jag är beredd att ge ETC’s Johan Ehrenberg helt  rätt närt han påstår att Grekland blivit utsatt för en kupp.

Krisen handlar egentligen inte om ekonomi – Snarare STOR politik på hög nivå!

Johan ger uttryck för att det som händer i fallet Grekland handlar om att de borgerliga regeringarna i EU, och då särskilt inom Eurogruppen med alla medel försöker stoppa en annan sorts politik än den de själva står för. Därför agerar de för att med alla medel fälla den vänsterregering som Tsipras leder.

Eurogruppen’s agerande visar klart och tydligt att man inte accepterar demokratiska beslut fattade av det grekiska folket. Beviset för detta är att de nu vill tvinga Grekland till ännu tuffare villkor än de som de grekiska väljarna röstade NEJ till i folkomröstningen.

I Johan Ehrenbergs artikel finn många intressanta slutsatser av vilka följande är klarast lysande för att med säkerhet kunna säga att Grekland utsatts för en kupp.

  • Vid valet 2014 när Syriza såg ut att vinna gick EU-ledare ut och varnade det grekiska folket för konsekvenserna av att ”rösta fel” och förklarade att man inte accepterar en vänsterregering som förhandlingspart.
  • Att grekiska statslån har extrema räntenivåer därför att ECB vägrar låta Grekland ingå i de statsobligationsköp man gör mot svaga länder som har högerregeringar. ECB undantog Grekland enbart därför att det grekiska folket röstade fram en vänsterregering.
  • Att högergruppen inom EU som vill se Tsipras falla och Syriza splittras bevisar hur lite värde de sätter i ordet DEMOKRATI.
  • Att greklandskrisen inte handlar om lån, valuta eller stödpaket – Vad den handlar om är att med alla medel tillgängliga STOPPA en ”Annan sorts politik”.
  • Att Syriza visat att det går att vinna folkligt stöd för en annan politik men att EU makten vägrar acceptera det.

Johan kallar Euron för ”Samarbetsdiktaturens” vapen vilket i vissa lägen faktiskt kan äga sin riktighet.

Som jag ser det har Grekland under Tsipras varit chanslösa från dag 1. Dock tror jag att EU och de Euroländer med Tyskland i spetsen som orkestrerat spelet nu spelat ett spel där de kommer att falla på eget grepp.

Jag har mycket svårt att se att det Grekiska parlamentet och det grekiska folket kommer att acceptera den uppgörelse Tsipras pliktskyldigast åkte hem med. Även om de skulle göra så kommer den säkert att stöta på patrull i andra EU länder och falla av den anledningen.

Den stora frågan är om Grekland skulle tjäna på överenskommelsen och få en möjlighet att komma på fötter eller om det bara är ett sätt att förlänga pinan för den hårt prövade grekiska befolkningen?

Därför tycker jag att det vore på sin plats att lära de krafter i EU som inte accepterar DEMOKRATISKT fattade beslut av folket i en hel nation en läxa och faktiskt sätta landet i konkurs och göra den grexit alla talar om.

Självklart skulle det bli ännu tuffare under en kort tid – Dock skulle det innebära att Grekland kan börja om från början utan skulder i bagaget. En nystart med en effektiv skattelagstiftning och skatteindrivning och realistiska pensionsvillkor mm. utan att ha en ryggsäck i form av gigantiska skulder är sannolikt en snabbare väg till en bättre situation för Grekland trots att det omedelbara lidandet skulle bli större.

Jag tycker det är svagt av EU att inte göra eftergifter och skriva av en stor del av de upplupna räntorna och ge Grekland amorterings och räntefrihet under några år så att de kan få en rimlig chans att komma på fötter. Vad är KÄRLEKSFULLT och SOLIDARISKT i en sådan hållning gentemot Grekland?

Att som nu kräva att Grekland ska sälja av och privatisera offentliga tillgångar och låta ”De fria marknadskrafterna” härja i landet är inget annat än ett sätt för de GIRIGA att suga ut det lilla som finns kvar i form av tillgångsmassa i Grekland.

Låt oss aldrig glömma att samma länder som nu utövar utpressning mot Grekland var mycket angelägna att få med dem i EU när unionen bildades därför att det gynnade deras intresse. Att som idag påstå att kvalificerade ekonomer i övriga EU inte hade en aning om hur solvensen såg ut i Grekland när de anslöt till Euron är inget annat än en ren lögn. Om så inte är fallet visar det på att Europas ledande ekonomer och bankmän kan lite eller inget alls om ekonomi och ekonomiska uträkningar vilket är lika illa.

Jag har starka indikationer på att man lät det ske därför att hela idéen bakom EU var att skapa en union i vilket man fritt kan flytta pengar från land till land utan att betala skatt, för att sedan via ett vänligt sinnat (läs land i vilket man kan förhandla skattesatsen med dess skattemyndighet) kan flytta pengarna till ett skatteparadis för att undvika beskattning helt och hållet.

Därför tycker jag det vore en lämplig läxa för både ECB och Tyskland m.fl. att Grekland faktiskt gör konkurs och genomför ett utträde ur EU och Euron. Då om någonsin kommer det att svida för Tyskland och ”Trojkan”.

Sätt hårt mot hårt Tsipras så får vi se hur stöddiga resten av EU faktiskt är!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

2 kommentarer

  1. Arnold

    ”Jag har starka indikationer på att man lät det ske därför att hela idéen bakom EU var att skapa en union i vilket man fritt kan flytta pengar från land till land utan att betala skatt, för att sedan via ett vänligt sinnat (läs land i vilket man kan förhandla skattesatsen med dess skattemyndighet) kan flytta pengarna till ett skatteparadis för att undvika beskattning helt och hållet.”

    Det var alltså hela idéen bakom EU enligt experten Anders Forss … man häpnar som alltid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Det fanns självklart även andra tankar bakom bildandet – Dock var det detta som var den största drivkraften för de som jobbade för att EU skulle förverkligas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.