Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vad definierar en utgift – en kostnad – en investering?

Dagens första inlägg är ett klarläggande av ekonomiska termer och deras betydelse. Inom politiken är det oerhört vanligt att kalla allt som har med offentliga utgifter att göra för en kostnad trots att så inte är fallet. Extra vanligt är detta bland Alliansens företrädare och de som hyllar de nyliberala tankarna om ”Den fria marknadsekonomin”. Därför vill jag för att underlätta den framtida debatten redovisa hur man definierar utgift, kostnad och investering inom företagsekonomin.

Jag skriver inlägget därför att jag upplever att väljarna under lång tid blivit förda bakom ljuset då det gäller att förstå skillnaden mellan en kostnad och en investering.

Till att börja med pratar man inom företagsekonomin om alla betalningar såsom varande en utgift – Först därefter bestäms om utgiften är en kostnad eller om utgiften är en investering.

Så här definieras termerna inom företagsekonomin:

  • UTGIFT = Värdet av en vara eller tjänst vid köptillfället.
  • KOSTNAD = En utgift som knyts till en viss tidsperiod, vid brukandet av resursen. Inom samhällsekonomin värdet av de produktionsfaktorer som krävs vid produktion av en vara eller tjänst.
  • INVESTERING = Att satsa ekonomiskt i förhoppning att tillgodoräkna sig en framtida avkastning. Det kan röra sig om exempelvis ökade intäkter, minskade kostnader eller högre kvalitet. Konkret kan det handla om, bland annat, inköp av nya anläggningar, ny personal eller ett nytt affärssystem.

Om vi ser på utgifter, kostnader och investeringar på detta sätt och pratar om dem på samma sätt oavsett om de sker i privat eller offentlig sektor tror jag av vi kan nyansera debatten på ett helt annat sätt än vad som nu är fallet. 

Det är inte rätt mot vare sig väljarna eller mot politiken att prata om dessa saker på olika sätt beroende på om det handlar om privat eller offentlig sektor. Kostnad är när pengarna används utan att avkastning uppstår – Allt annat är att betrakta som en investering.

Tittar vi på definitionen så kan vi med enkelhet förstå att många av de utgifter vi tar i offentlig sektor är att betrakta som en investering snarare än en kostnad. Således är byggandet av bostäder inom allmännyttan, infrastruktur i form av järnvägar, vägar, elnät och bredband mm. i allra högsta grad en investering även om många felaktigt talar om dem som varande kostnader.

Tittar vi extra noga på hur en investering kategoriseras kan vi även se att det konkret kan handla om att anställa ny personal – Personal som sedan producerar och därmed lämnar avkastning.

Vi Socialdemokrater står nu inför stora utmaningar och trainee jobben i offentlig sektor är därför en gång för alla att betrakta som en investering och inte som en utgift.

Den investering vi gör idag kommer samhället tillgodo både i form av de framtida kostnaderna minskar samt att de som kommer i arbete i en framtid kommer att betala skatt vilket gör att intäkterna ökar.

Sociala trygghetssystem och välfärd är även de att se som en investering – om än en långsiktig sådan. Vi investerar månatligen genom löneavståenden och arbetsgivaravgifter för att bygga upp avkastning i form av pension när vi blir gamla och sjukpenning och rehabilitering om vi råkar bli sjuka.

Därför är det dags att börja kalla saker vi sitt rätta namn och inte vilseleda människorna med felaktiga benämningar.

Med rätt benämning blir det lättare för väljarna att förstå vilket parti man bör rösta på om man vill leva i ett Sverige präglat av KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.