Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Folkomrösta om föräldraförsäkringen!

Precis som rubriken säger tycker jag att det vore läge att ha en, om inte bindande, så åtminstone rådgivande folkomröstning om föräldraförsäkringen. 

Trots att jag är Socialdemokrat och fullt medveten om att vår kongress antog en motion om att jobba för en 3:e pappamånad och över tid en helt jämställd föräldraförsäkring vad gäller fördelningen av föräldradagar mellan man och kvinna är jag motståndare till alla åtgärder som gör detta genom tvång.

Som varande Socialdemokrat och arbetande för att leva upp till våra ideologiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE – Med siktet inställt på att göra Sverige till ett helt JÄMLIKT samhälle där ”Flertalet har makten över fåtalet” och ”Full valfrihet för alla på lika villkor” är norm ser jag genomförandet av kongressbeslutet som ett bevis på att vi försöker skapa ett ”fåtalsvälde” och genomföra en reform som ”flertalet” inte vill ha.

Dessutom måste vi precis som i andra hjärtefrågor sätta barnens bästa i första rummet.

Tittar vi på resultatet av alla opinionsundersökningar som gjorts angående föräldraförsäkringen varierar siffrorna – Dock är det stadigt mer än 60% som säger att de inte vill att vi går in och detaljstyr villkoren i föräldraförsäkringen. Dessutom visar undersökningarna att våra väljare tycker precis samma sak som andra partiers väljare i denna fråga.

Som Socialdemokrater måste vi lyssna på människorna om vi fortsatt ska kunna hävda att vi står upp för våra ideologiska kärnvärden och fortsatt kunna åtnjuta väljarnas förtroende för oss politiker. Opinionen visar att detta är en fråga för folket – Inte för oss politiker.

Jag är övertygad om att de förändringar vi nu försöker genomdriva är ett resultat av ett ”fåtal” feministers starka röster, och att den förändring vi vill genomföra är önskad av dem med oönskad av våra väljare. Jag vill gå så långt som till att påstå att den föreslagna förändringen är ”fåtalsdiktatur” på hög nivå.

Därför är det rätt gentemot alla att vi lever som vi lär och låter Sveriges väljare säga sitt i frågan genom en folkomröstning. Vi ska även lova att följa folkets vilja och agera utifrån resultatet av folkomröstningen.

Fler allokerade pappamånader i föräldraförsäkringen har inget med kärnvärdena i vår Socialdemokratiska ideologi att göra. Det är inte heller en typisk höger – vänster fråga vad gäller väljarsympatier. Därför ska vi inte heller göra den till en ideologisk fråga innan Sveriges befolkning gett yttryck för att de är mogna för det och att så borde vara fallet.

Jag påstår med fog att föräldraförsäkringen är jämställd som den är i och med att föräldrarna fritt kan bestämma vilken av föräldrarna som ska stanna hemma med barnet och hur länge.

Kanske är det till och med så att den är mer jämställd för kvinnor än för män då pappadagarna är låsta till just pappan och inte möjliga att överlåta till mamman?

Ni som läser min blogg vet att jag gillar att skriva om att återreglera och reglera det ena området efter det andra för att få ordning på torpet.

Föräldraförsäkringen är ett område som lämpar sig mycket dåligt för reglering och tvång. Jag tycker och tror att föräldrarna själva är mogna nog att komma överens om, och bestämma vem som ska vara hemma med barnet och hur länge.

Att lagstifta om ett tvång för föräldrarna att dela ledigheten leder inte till mer jämställdhet. I stället tror jag att effekten av en sådan lagstiftning blir att barnet får mindre tid med sina föräldrar dem första tiden i livet, och med att många kommer att välja bort att vara ledig för att ta hand om barnet. Jag tror dessutom att minskningen i hemmatid kan ske för kvinnor likväl som för män.

Den generation för vilken det var naturligt att det var mamman som skulle stanna hemma med barnet är sedan länge allt för gamla för att överhuvudtaget få barn.

Hos den yngre generationen ser jag inga tecken på att dagens unga kvinnor fogar sig och stannar hemma bara för att mannen tycker så. I vart fall kan jag inte se några sådana tendenser varken bland mina 4 döttrer eller andra kvinnor i min bekantskapskrets.

Jämställdhet mellan kvinnor och män existerar redan enligt mitt förmenande, därför behövs ingen lagstiftning för att införa något som redan existerar.

Argumenten om att kvinnor skulle få lida framåt i tiden därför att deras pension blir lägre kan enkelt lösas med en reform som verkligen andas Socialdemokratisk ideologi och SOLIDARITET. Allt som behövs är att lagstifta om att all intjänad pension ska delas lika mellan man och kvinna för alla år det levt tillsammans i ett förhållande. På detta sätt förlorar ingen av föräldrarna i ett framtida scenarion beroende på ven som stannar hemma med barnet.

Därför är min ståndpunkt att fördelningen av föräldradagarna som omfattas i föräldraförsäkringen ska lämnas åt föräldrarna att bestämma. Undantaget ska vara de 14 första dagarna efter ett barns födsel där bägge föräldrarna ska beredas tid att vara hemma tillsammans med barnet.

Dock lovar jag att ändra ståndpunkt om svenska folket i en folkomröstning ger uttrycka för att jag har fel.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.