Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Offentlig sektor är ett bra fördelningsverktyg i strävan mot ett JÄMLIKT Sverige.

Jag ska återkomma en bit fram i inlägget till varför offentlig sektor är det bästa verktyg vi politiker har när det handlar om att fördela makt och pengar och skapa ett mer JÄMLIKT samhälle. Innan dess kommer jag dock att göra en kort historisk återblick till några starka uttalande som min politiska förebild Olof Palme gjort vid skilda tidpunkter.

Att jag gör denna historiska återblick beror på att den är nödvändig för att förstå den sorts politik jag vill driva – Och hur denna politik är helt i linje med våra Socialdemokratiska ideologiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Palme har sagt följande vid olika tillfällen:

  • ”Socialdemokratin är en folkrörelse som inte låter sig styras av enskilda personer. Partiets politik växer fram i en demokratisk process som ytterst beror på de enskilda medlemmarnas aktiva medverkan”
  • ”Vi måste lyssna på rörelsen”
  • Socialdemokratin har åt vanliga människor gett bättre sociala förhållanden än något annat system som finns eller funnits”
  • ”Att i dagens samhälle stå stilla betyder att med stormsteg gå bakåt”
  • ”Socialdemokratin måste visa att DEMOKRATIN är handlingskraftig, visa att framsteg är möjliga”
  • ”Vi måste förhindra att den tekniska utvecklingen får orimliga konsekvenser”
  • ”Vi måste vidga och fördjupa DEMOKRATIN i Sverige”
  • DEMOKRATIN måste finnas nära vardagen vilket uppnås genom att decentralisera så många frågor som möjligt till det kommunala planet”
  • ”Kampen för JÄMLIKHET har mer än någonsin tidigare gjort oss medvetna om de starka krafter som i det moderna samhället verkar i riktning mot ökade klyftor”
  • JÄMLIKHET är ingen kamp som berör en minoritet – Jämlikhet gäller ALLA
  • ”Vi måste fortsätta att bygga ut samhällets institutioner och den offentliga sektorn till stöd för JÄMLIKHET” 

Ovanstående är som sagt spridda citat ur många olika tal – Dock har de en sak gemensamt – Nämligen att de alla talar om de problem vi står inför för att hålla DEMOKRATIN levande och nära människorna, samt om vikten av att skapa ett JÄMLIKT samhälle.

Jag ska i resten av inlägget försöka mig på att översätta till vår moderna tid vad dessa uttalanden betyder därför att de är lika viktiga i dag som under Palmes tid.

Genom att lyssna på ”rörelsen” har jag förstått att rätten till ett arbete, och principen om människors lika värde är vad de allra flesta vill ha tillsammans med ett mer JÄMLIKT samhälle. Genom att lyssna på ”rörelsen” har jag även lärt att människor känner sig vilsna med vår politik då de inte känner igen sig i de beskrivningar vi politiker ger av deras vardagssituation.

Det går även att lära att väljarna ser dagens politiker som mer av ”politiska broilers” än gårdagens politiker. Och att den process som tidigare formade vår politik ersatts av en process där medlemmarna har mindre inflytande än tidigare. Hur detta ska ändras har jag beskrivit i tidigare inlägg för den som är intresserad.

Därför handlar mitt politiska kall om att skapa ett JÄMLIKT Sverige med minskade inkomst och förmögenhetsskillnader Det handlar även om att återge människorna tron på att Socialdemokratin faktiskt skapat det bästa system som funnits eller kommer att finnas, och att detta system fortfarande fungerar.

Det handlar om att i ord och handling bevisa att DEMOKRATIN är handlingskraftig, och om att det fortfarande är möjligt att åstadkomma framsteg med traditionell Socialdemokratisk politik och att dessa framsteg förstärks när vi politiker kan förklara politiken på ett sätt som gör att människor känner sig delaktiga i politiken.

Därför är min första konkreta åtgärd att komma med förslag som handlar om att skapa jobb och trygga människors försörjning.

Att jobben slagits ut i en allt snabbare takt därför att den tekniska utvecklingen fått orimliga konsekvenser är en reell verklighet i dagens Sverige – Därför borde det vara självklart för alla och envar att det bara är samhälleliga åtgärder och en handlingskraftig arbetsmarknadspolitik som kan skapa nya jobb.

Vart kan då dessa jobb skapas? Mitt svar är inom OFFENTLIG SEKTOR!

Arbetsmarknadspolitik är normalt en politik som går utanför den offentliga sektorn därför att offentlig sektor under lång tid ansetts ligga utanför den ”egentliga produktionen”. Samtidigt har den arbetsmarknadspolitik vi Socialdemokrater fört medfört många positiva välfärdseffekter i det att arbetsmiljön blivit bättre och genom att människorna blivit starkare därför att de fått mer inflytande och mer att säga till om på sina arbetsplatser.

Dock är nutidens fråga om offentlig sektor faktiskt ska anses ligga utanför arbetsmarknadspolitiken med hänvisning till att den inte tillhör den ”egentliga produktionen” eller inte?

Min slutsats är att den inte ligger utanför produktionen utan snarare innanför densamma!

Den offentliga sektorn är en stor arbetsplats – med ännu större tillväxtmöjligheter. För mig är varje ansats som handlar om att skapa nya jobb, eller om att förbättra innehållet i de jobb som finns på rent logiska grunder att betrakta som varande innanför den ”egentliga produktionen” – Inte utanför.

Förutom att den offentliga sektorn är en betydande del av arbetsmarknaden och en mycket STOR arbetsplats är den även det absolut bästa verktyget vi politiker förfogar över för att skapa ett mer JÄMLIKT Sverige.

Offentlig sektor är ett bra verktyg därför att den har unika egenskaper. Det faktum att den styrs av medborgarna via den representativa DEMOKRATIN och inte direkt av kapitalägare, marknad eller individers köpkraft gör den mycket användbar i strävan att skapa ett JÄMLIKARE Sverige. Dessutom gör det att vi kan se till att DEMOKRATIN ligger nära människorna i deras vardag.

I det postindustriella tjänstesamhälle som redan är här går det inte att leva av att utföra tjänster åt varandra och samtidigt ge industrin och det privata näringslivet företräde. Det är just när vi ger dem företräde som de privatiserar offentlig sektor och skaffar sig oskäligt stora vinster på skattebetalarnas bekostnad.

Omfördelning behövs för att minska de ökande inkomst och förmögenhetsklyftor som Palme varnade för. Medvetna om att det är inom service och vårdsektorerna som den stora sysselsättningsökningarna kommer att äga rum i det svenska samhället är det därför både vettigt och mänskligt att se till att denna fortsatt drivs i offentlig regi för allas bästa.

Palme sa en gång att vi inte bör ställa varuproduktion och tjänsteproduktion mot varandra – Vi bör istället se till helheten. Industrin kommer alltid att vara basen för vårt lands ekonomiska liv. Samtidigt blir det viktigare för vår välfärd att människor kan hjälpas åt att göra tillvaron bättre för varandra.

Genom att ta fasta på detta och låta den offentliga sektorn växa och samtidigt se den som en naturlig del av den ”egentliga produktionen” har vi nu chansen att skapa nya jobb och samtidigt se till att skapa den omfördelning som leder till ett mer JÄMLIKT Sverige.

Med ett nytt sätt att betrakta offentlig sektor kan vi säkerställa att vi slutar upp med att exploatera en stor grupp människor, företrädesvis kvinnor genom att hålla nere lönerna i offentlig sektor inom stat och kommun bara för att hålla nere avgifter och skatter.

Första åtgärden för att finansiera den offentliga sektorns tillväxt ska tas genom att säkerställa att den privata sektorn betalar de skatter och avgifter de ska göra om vi följer dagens regelverk. Alla dubbelbeskattningsavtal ska omförhandlas och ändras så att dagens skatteplanering där man använder ett transitland i EU för att föra sina vinster till ”skatteparadis” blir omöjlig att använda.

Ett JÄMLIKT samhälle kräver att alla betalar sin del av kakan!

Nästa steg blir att använda de skatter som den offentliga sektorns arbetstagare betalar i inkomstskatt till ytterligare tillväxt. Dessutom kommer fler människor i arbete att skapa omsättningsökningar i den privata sektorn vilket gör att vi kan räkna med större intäkter i form av moms och vinstskatter från den privata sektorn.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.