Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tjänstesamhället är redan här – Därför behöver demokratibegreppet vidgas.

Sverige av idag är mer av ett tjänstesamhälle än ett industrisamhälle. Det är även uppenbart för alla och envar att arbetslösheten ökat, och att klassklyftorna gjort densamma med följd att DEMOKRATIN urholkats och JÄMLIKHETEN ersatts av OJÄMLIKHET.

Därför måste DEMOKRATIN och demokratibegreppet breddas så att det kan appliceras på tjänstesamhället och på den offentlig sektorn.

Vi har också fått ett Sverige där frågan om livskvalitet blivit betydligt viktigare än i det gamla industrisamhället. Människor av idag ställer utöver förbättrad materiellt välstånd betydligt mycket högre krav på livskvalitet än de människor som levde i industrisamhället någonsin gjorde.

Det är dessutom så att de krav som ställs i första hand kommer att rikta sig mot sådana saker som vi via offentlig sektor gemensamt kan klara genom SOLIDARITET och genom att SOLIDARISKT tjäna varandra. Rätt strukturerad kan den offentliga förvaltningen och de gemensamma verksamheterna tillgodose dessa behov utan privat inblandning i offentlig sektor.

Offentlig sektor ska tillfredsställa behoven om ökad livskvalitet i första hand därför att det fortfarande finns otillfredsställda behov vad gäller barntillsyn, omvårdnaden av gamla människor i samhället, sjukvård och liknande områden, och inte för att i första hand skapa arbete åt människor. Att arbetstillfällen skapas är mer att betrakta som en effekt av de ökande behoven.

Palme sa följande i Riksdagen 1973 vilket sammanfattar vad som gått snett vad gäller Sveriges offentliga sektor av idag:

”Vi avvisar en konservativ, för att inte säga reaktionär ideologi som hänvisar människan att ensam kämpa med marknadskrafterna, att ensam söka bemästra de sociala konsekvenserna av teknikens utveckling, att hoppas att det ändå finns en plats i arbetslivet och i samhället när de drabbas av sjukdom och arbetslöshet. Ty detta är den kalla verkligheten bakom det dunkla talet om att friheten förkvävs i ett samhälle där människorna tar ansvar för varandra. Denna konservatism skulle innebära att människorna förskansar sig bakom en egen vall till skydd för sig själv och sina närmaste. Det skulle bli ett slutet och kallt samhälle präglat av konkurrens och materialism. Spelrummet skulle öka för dem som har makt och ekonomiska resurser. För oss är SOLIDARITETEN en väg att frigöra människans handlingskraft och skaparglädje. Därför vill vi satsa på gemenskap i samhället och SOLIDARITET mellan alla medborgare. Herr Talman, vi bör inte enbart ställa frågan vad kan jag göra för mig själv? Vi bör i stället ställa frågan vad kan vi göra för varandra?”

I nästa andetag lade han till följande uttalande:

”Vi ska ha klart för oss att om tjänstesektorn ökar och det blir en privat tjänsteproduktion som fungerar på den fria marknadens villkor då kommer vi att få ett helt annorlunda samhälle. Då kommer marknadskrafterna att styra, alltså att den som har råd kommer att skaffa en hemsamarit, köpa färdtjänster, få del av kulturen, låta barnen gå i förskolan, i fritidshemmet, ty tjänster blir alltid dyrare än varor, och då kommer människor att permanent ställas utanför arbetslivet och därför aldrig tillgång till de tjänster som produceras”.

Allt det han talade om ovan har redan blivit verklighet i Sverige i och med de avregleringar och privatiseringar som gjorts av det som tidigare drevs gemensamt inom offentlig sektor.

Arbetslösheten har ökat – dessutom har vi precis som Palme förutspådde betydligt fler som permanent står utanför arbetsmarknaden och sålunda lever under levnadsbetingelser och villkor som gör att de inte kan konsumera och avnjuta de tjänster som produceras.

Klasskillnaderna har ökat och vi har mer eller mindre skapat ett Sverige bestående av ett A- och ett B-lag.

Därför måste vi Socialdemokrater se till att rulla tillbaka tidigare avregleringar och på nytt göra offentlig sektor till något som vi tillsammans driver i offentlig regi utan privata inslag. En sådan blandekonomi behövs som motvikt och värn mot marknadskrafterna.

Detta ställningstagande är viktigt och fundamentalt nödvändigt för att värna våra ideologiska grundvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Det är tveklöst så att överallt där barnomsorg, äldrevård, skola och sjukvård lämnas över till de fria marknadskrafterna har vi fått ett samhälle som präglas av otrygghet och klasskillnader, och av kommersialism och av otillfredsställda behov.

Precis som Palme är jag av den uppfattningen att marknaden säkert kan vara bra till mycket – Dock är dess sätt att fördela makt, pengar, förnödenheter och prestige på inget sätt rättvist utan snarare orättvist. Orättvist är det därför att ett sådant scenario skapar ett samhälle där människorna har helt olika möjlighet att förverkliga sina livsprojekt. I ett sådant scenario är människovärdet dvs. alla MÄNNISKORS LIKA VÄRDE helt och hållet försatt ur spel och ersatt med VISSA MÄNNISKORS VÄRDE.

Det finns en enda sak som kan stå emot marknadens sätt att fördela och det är DEMOKRATIN. Nyliberalismens privatiseringskrav stämmer väl överens med dess grundtanke om att man måste begränsa politikens, dvs. DEMOKRATINS verkningskrets för att istället öka marknadens. Man vill med andra ord begränsa den fördelningspolitik som sker enligt principen en man – en röst till förmån för en fördelning enligt principen – i enlighet med ekonomisk styrka.

För oss Socialdemokrater är DEMOKRATI – JÄMLIKHET och MÄNNISKORS LIKA VÄRDE principer som inte kan kompromissas. Samma gäller principen om En man – En röst. 

Därför kommer vi Socialdemokrater oförtrutet att jobba för att återställa Sverige till en blandekonomi där offentlig sektor fungerar som det privata näringslivet motvikt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.