Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Driva asylboende nästan samma som att ha en egen sedelpress.

Redan i maj skrev jag i ett inlägg att det är både dyrt och dåligt för samhället att Migrationsverket använder sig av privata hyresvärdar likt Bert Karlsson, som till fantasihyror driver asylboenden för de som kommer som flyktingar och asylsökande. Redan i maj tyckte jag att månadshyror på uppemot 70.000 per månad för en enrummare av låg standard var dyrt.

Ännu argare är jag idag när det nu klart och tydligt går att utläsa från SVT’s undersökning att de allra flesta av de större hyresvärdarna gör vinster på mellan 40 och 50 % sett till den ersättning de erhåller från Migrationsverket. Detta innebär att nästan varannan skattekrona som Migrationsverket betalar går till vinster i mottagarbolagen.

Jag undrar om det finns någon annan bransch som kan uppvisa dessa vinstnivåer?

Vad som står helt klart är att detta är ett gigantiskt slöseri med skattepengar. Lika klart är det att vi måste sätta stopp för detta med omedelbar verkan.

Skattepengar ska användas till bra saker – Inte till att generera vinster i privata företag. 

Därför tycker jag precis som jag framfört tidigare att alla asylboenden ska drivas av Migrationsverket i statlig regi så att vi får kontroll över kostnaderna.

Att sko sig på andras olycka (läs de som flyr från krig och förföljelse) ,eller på våra skattepengar är både fel och saknar helt rättfärdigande. Att ta emot asylsökande är en statlig angelägenhet och ska därför skötas helt i statlig regi utan privat inblandning.

Staten ska hyra företrädesvis av kommunala hyresvärdar, eller om sådana saknas med hjälp från kommunen vaska fram hyresobjekt hos privata hyresvärdar i respektive kommun. Jag är inte främmande för att göra det tvingande för landets kommuner att skaffa fram lämpliga objekt för dessa boenden.

Dessutom ska staten fördela alla asylsökanden på alla landets kommuner i proportion till kommunens procentuella andel av Sveriges totala befolkning. Ingen kommun ska ha rätten att vägra att ta emot ”sin andel” av de asylsökande.

Själva driften av boendena ska alltid ske i Migrationsverkets regi, detta för att garantera likvärdig behandling oavsett vart i landet en asylsökande placeras. Dessutom får vi en jämn kostnadsspridning på alla landets kommuner när det gäller tillhandahållande av utbildningsplatser mm.

Som Socialdemokrat kan jag aldrig acceptera att dagens situation fortsätter. KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE innebär att alla asylsökande ska behandlas lika och inte efter hyresvärdens godtycke. Detta kan bara garanteras om Migrationsverket driver alla boenden i egen regi.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

13 kommentarer

  1. Stefan

    Under balkankriget ökade flyktingar men enormt till vårat land. Då började man också tjäna pengar på detta från staten. Dessa flyktingar har dock kunnat anpassat sig någorlunda eftersom kulturen här skiljer sig inte så mkt. Kvinnan van jobba etc etc. Flyktingar men är stor i till Sverige och kostar då får annat stå åt sidan. En viss andel kan vi ha och då skulle inte en massa Bert Karlsson typer tjäna pengar. Bert var mot invandring men upptäckte att man kan tjäna pengar. Du kan även tjäna pengar på hbv hem, stora pengar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis när det går att tjäna pengar på dem går det helt plötsligt bra att ta emot dem.

      Även många av de syrianska kvinnorna är vana att arbeta så rätt integrerat ser jag inga problem med någon grupp. Jag har skrivit många inlägg om hur en sådan integration borde genomföras.

  2. Stefan

    De säger nu på nyheterna att tar mot 2000 i veckan och de som har något att erbjuda tjänar pengar. De skyller på kommunerna. ….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Har sett samma nyhetsinslag men jag är övertygad om att det går om vi genom lagstiftning gör det tvingande för kommunerna att anvisa bostäder att hyra till Migrationsverket.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inte kommunerna som ska stå för driften, bara tvingas ta fram bostäder åt Migrationsverket. Och visst ska vi satsa på skolan det handlade det föregående inlägget om.

  3. Stefan

    Men hur reagerar då ungdomar och bostadslösa ex uteliggare. Kommuner som har bostadsbrisst.
    Varför kan man inte tänka sig att kommuner löser bostdsbrisst för uteliggare och ex studenter. Bara i Umeå finns flertalet som saknar bostad och för att inte tala om i Stockholm. Ska ev migrati8nsverket ta ev bostäder som lika väl uteliggare skulle vilja ha?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stefan – den fråga du bör ställa dig är om det inte är precis dessa bostäder som de som hyr ut till Migrationsverket redan tagit i anspråk?

      Sedan har jag i många tidigare inlägg påtalat vikten av att återinföra bostadsförsörjningslagen för att komma tillrätta med bostadsbristen och skenande bostadspriser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För egen del räknar jag alla som har svenskt medborgarskap som svenskar utan att göra skillnad. Undersökningarna räknar när de pratar om de 70% de som är barn till föräldrar som i sin tur är födda i Sverige.

      Visst fanns det fler arbeten och fler bostäder på denna tid i förhållande tillbefolkningen. Med den Socialdemokratiska politik jag vill driva kommer vi att komma tillbaka till ett läge där det finns arbete och bostäder för alla.

      • Stefan

        Lös då bostadsbrisst i Umeå. Studenter, utslagna, de som kommer ut från kåken. Inget händer ju och sossarna har styrt länge här. Vad säger du till en 24 årig medicinstudent eller en 42 årig bostadslösa missbrukare? Många politiker verkar få ut av att ljuga för folk. Har du som s politiker något konkret som kommer att ske och inte bara tomma ord.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Som nuvarande lagstiftning ser ut utan bostadsförsörjningslag är det mycket svårare att låna till att bygga ut allmännyttan utan att från privat håll bli beskylld för att konkurrera med det privata på orättvisa villkor.

          Konkret innebär ett återinförande av denna lag att nybyggnationen måste återupptas, dessutom i stor skala för att möta lagens krav om att ALLA ska beredas bostad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bostadsförsörjningslagen är en fråga för riksdagen och där sitter jag inte ännu. Dock krigar jag för ett återinförande genom att flitigt blogga, debattera och funderar som bäst att skriva en motion i ämnet.

      Sitter för närvarande som sekreterare i en av våra S-föreningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.