Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Flexibel hemtjänst är värt att pröva i större skala.

I bland annat Aftonbladet går det att läsa om hemtjänsten i Landskrona som gått över från traditionell oerhört tidsbunden hemtjänst med schablontider för alla sysslor till ett koncept de kallar flexibel hemtjänst. Utan att det står skrivet någonstans kan man anta att en av anledningarna till att försöka med en annan modell var för att få ner sjukskrivningstalen bland personalen.

Skäl man redovisar är att man med den mer traditionella modellen drabbades av kraftigt ökade kostnader därför att många skrev extratid på grund av att de inte han på den tid schablonen angav. Dessutom upplevde personalen stress samtidigt som de äldre upplevde låg servicegrad och var missnöjda med den hjälp de fick.

Uppdragschefen på omsorgsförvaltningen i Landskrona sa att man levde i tron att det var rättssäkert med exakta tidsbeslut. Vad man upptäckte när detta infördes i bred skala  var att extratiden ökade drastiskt och att kostnaderna för hemtjänsten sköt i höjden.

Den flexibla modell man nu infört innebär istället att man infört sex olika behovsnivåer i hemtjänsten utan att fastställa exakta klockslag. Numera ligger fokus på att personalen ska hinna göra klart sitt arbete utan att behöva fokusera på klockan. Detta har inneburit att både personalen och de äldre kan vara mer flexibla än tidigare. Om någon redan fått hjälp med något hemtjänsten normalt ska hjälpa med kan den tiden läggas på annat eller på andra brukare.

Resultatet av denna enkla åtgärd är slående. Personalen är mindre stressade, de äldre mer nöjda samtidigt som ekonomin går betydligt bättre. Min egen slutsats är därför att flexibel hemtjänst verkar vara en bra idé och väl värd att prova i stor skala hos många kommuner.

Som Socialdemokrat är det mycket tilltalande att prova detta i stor skala då KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är värden som innebär att vi inte kan se hemtjänst och äldres behov av assistens i hemmet som en kostnad och därför tidsätta varje minut.

MÄNNISKORS LIKA VÄRDE innebär att vi alla har rätt till samma hjälp och samma förmåner – Hur lång tid det tar att uppfylla de behov vi känner för stunden kan därför ta olika lång tid i anspråk. Just därför tycker jag att detta är en modell vi Socialdemokrater borde gör till norm inom hemtjänsten om breda försök visar samma resultat som i Landskrona.

Får vi dessutom mervärden i form av minskad stress hos personalen, nöjdare äldre och bättre ekonomi blir alla vinnare på en övergång till flexibel hemtjänst. I slutändan är jag övertygad om att dessa förändringar sparar ännu mer pengar åt samhället då risken för sjukskrivning bland personalen minskar tillsammans med minskad stress. Dessutom borde gladare äldre även det innebära att de håller sig friskare och därför behöver mindre vårdinsatser.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.