Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sänkt skatt gav inte fler jobb – Låt oss prova det omvända och höja skatterna.

Under hela Alliansens tid vid makten hade man ett enda mantra – SÄNKTA SKATTER. Sänkta skatter skulle skapa fler jobb, både direkt och indirekt genom att löntagarna fick mer i börsen och mer att spendera på konsumtion. Att detta misslyckades ”BIG TIME” är ingen hemlighet. Arbetslösheten är högre än någonsin tidigare och när färre är i arbete förstärks den negativa spiralen och konsumtionen minskar.

Förvisso har de som har turen att ha ett arbete fått aningen mer i börsen – Men vad hjälper det när detta äts upp av att fler blivit arbetslösa och därför fått mindre att konsumera för?

Där de som har turen att ha ett arbete att gå till fått något mer i börsen har situationen för alla arbetslösa, sjukskrivna och pensionerade gått i motsatt riktning och de har alla fått mindre i sina plånböcker.

Skattesänkningar i sig är ingen medicin – alldeles speciellt så om den inte växlas in och villkoras!

Om motivet med skattesänkningar är att öka farten och kraften genom att ge motorn ökad bränsletillförsel måste dessa skattelättnader villkoras på sådant sätt att de endast utfaller om den som erhåller dem verkligen gör som avsett och investerar i nyanställningar och nyinvesteringar.

Med den GIRIGHET som råder i samhället av idag kommer skattesänkningarna annars bara att leda till ökade vinster och status quo vad gäller investeringar och nya jobb. Att tro att marknaden kommer att göra detta självmant utan politisk styrning är lika dumt som att tro att man kan ställa ett glas alkohol framför en alkoholist och sedan säga åt denna att inte dricka.

Därför ska vi Socialdemokrater inte vara rädda för att prova en ny medicinering för att få fart på Sverige. Mitt recept för ett snabbt tillfrisknande innehåller massiva satsningar på offentlig sektor, satsningar på vidareutbildning och HÖJDA SKATTER.

Medicinen mot hög arbetslöshet är massiva investeringar i arbetsskapande åtgärder. Arbetsskapande åtgärder kostar pengar, pengar som alla SOLIDARISKT ska vara med och betala. Därför öppnar jag dörren på vid gavel vilket innebär att jag öppnar för att höja skatter snarare än sänka.

KÄRLEK -SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är starka kärnvärden och dess blotta existens innebär att vi Socialdemokrater aldrig ska tveka när det gäller att fatta beslut som leder mot minskad arbetslöshet och ökad JÄMLIKHET. Vi får aldrig tveka eller rygga tillbaka även om besluten innebär att vi måste höja skatter.

Högre skatt för några få kapitalägare är ett oerhört litet problem jämfört med det lidande som alla arbetslösa genomlider varje dag.

Framtidens jobb skapas inom offentlig sektor. I dagens tjänstesamhället lämpar sig jobben mycket bra för att drivas av det allmänna då vi på detta sätt kan hålla en lägre prisnivå på tjänsterna därför att det räcker för samhället att få pengarna tillbaka utan att göra vinster.

Det är dags för landets kommuner att själva ta tillbaka, och i egen regi, driva skola, omsorg och alla verksamheter som sysslar med kommunalservice. Då, och först då, och gärna i kombination med villkorade skattelättnader tror jag att nya jobb kommer att skapas.

Görs detta på rätt sätt är jag säker på att vi kommer att få se en stadig tillväxt av nya arbetstillfällen, och en verklighet där trenden kan brytas och arbetslöshetstalen börjar att sjunka.

Med sjunkande arbetslöshetstal skapas mer pengar i fler människors plånböcker – Pengar som sedan kommer att driva konsumtionen och efterfrågan av de varor och tjänster som det privata näringslivet tillverkar och säljer.

Alliansens formel var fel från början – Sänkta skatter ger inte fler utan färre jobb. Socialdemokratisk politik med höjda skatter ger förutom höjda skatter fler jobb och större samhällsvinster.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.