Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kan USA så kan Sverige!

Det är mycket ovanligt att jag berömmer USA för att vara framsynta, men idag tillhör undantagen då de nu stiftat en lag som är både framsynt och nödvändig. USA’s Finansinspektion har stiftat en lag som innebär att listade börsbolag över en viss storlek öppet måste redovisa inkomstgapet mellan VD:n och bolagets anställda.

Att Finansinspektionen i USA nu klubbat lagen som träder i kraft 2017 är ett resultat av trycket utifrån. Löneskillnaderna i USA och det faktum att en liten del av befolkningen förfogar över en allt större del av förmögenheten i landet har länge varit en av USA’s allra hetaste frågor och har därför utmynnat i denna nya lag.

Initiativ och lagar som denna är något som ska höjas till skyarna då alla sådana initiativ på sikt kommer att hjälpa oss att skapa ett mer JÄMLIKT samhälle.

USA Today har redan nu tittat på hur det är ställt i de 452 största bolagen och verkligheten är både skrämmande och verklighetsfrämmande. I snitt tjänar VD:arna i dessa bolag hela 216 gånger mer än medianlönen för sina arbetare per år och det finns många företag där VD:n har ca. 800 gånger mer i årslön än sina anställda. Starbucks är exempel på ett sådant bolag där VD:n har 800 gånger mer än de anställda eller 187 miljoner per år jämfört med medianlönen för en anställd som är 188.000 kronor per år.

Störst skillnad återfinns i bolaget Discovery Communications där VD:n tjänar hela 2828 gånger mer än sina anställda och har en årslön på 1.3 miljarder kronor.

Lagar som dessa sätter fokus på något mycket viktigt nämligen hur GIRIG en VD och företagsledning ska tillåtas vara. Det finns ingen rim och reson i att skillnaderna ska vara så stora som idag. Företag och framgången för ett företag beror inte blott och allena på VD:n och företagsledningen – Minst lika viktiga – Om inte viktigare är alla de anställda som genom sin arbetsinsats ser till att företaget blir framgångsrikt och genererar bra vinster.

Därför borde vinsten delas mer JÄMLIKT mellan ALLA anställda och inte enbart vara förbehållen ägarna och företagsledningen.

Den människan är ännu inte född som rakryggat kan stå upp och rättfärdiga att man är värd mer än 200 gånger så hög lön som de som genom arbete sett till att den lönen blivit möjlig att betala.

Socialdemokratin har KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE som ideologiska kärnvärden. Dessa kärnvärden är det som driver oss och gör att vår politik alltid strävar mot ett mer JÄMLIKT samhälle. Därför är det en skam att det är i USA och inte i Sverige som lagstiftning som denna ser dagens ljus.

Självklart protesterar näringslivet i USA och kommer med hård kritik mot lagen, och samma sak kan vi förvänta oss när vi inför en liknande lag i Sverige. Men förväntade protester är ingen ursäkt för att dröja med liknande lagstiftning i Sverige.

Det är hög tid att vi skapar en lag som kasta ljus på den GIRIGHET och EGOISM som för närvarande präglar näringslivet som ett resultat av nyliberal politik. Därför ska en liknande lag stiftas i Sverige snarast möjligt. Precis som i USA ska lönen som redovisas för VD:n innehålla hela ersättningen dvs. även de delar som betraktas som bonus samt värdet av övriga anställningsrelaterade förmåner. 

En lag som leder till att inkomstskillnader tydligt visas är bra för JÄMLIKHETEN och kommer på sikt att leda till minskade inkomst- och förmögenhetsskillnader. Större JÄMLIKHET ger ett KÄRLEKSFULLARE samhälle till allas gagn.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.